After rain – film „panonskih“ vitezova

6156

Na manifistaciji „Noć muzeja“ u Bačkoj Palanci već nekoliko godina unazad veliku pažnju publike privlači grupa mladih entuzijasta odevena u srednjovekovnu odeću i oklope. Replike oružja koje nose još više daju na autentičnosti. Kada smo danas pogledali i veoma upečatljiv promotivni film ove zanimljive grupe pod nazivom „After rain“, to je bio dovoljan razlog da stupimo u kontakt sa Mladenom Zelenom, jednim od dugogodišnjih članova grupe „Zeleni barjak“ iz Novog Sada.

Ali pre intervjua sa Mladenom pogledajte ovaj veoma kvalitetan promotivni video o „panonskim“ vitezovima sniman oko zidina tvrđave u Baču, koji je snimila ekipa mladih momaka iz Bačke Palanke okupljenih oko „Davinci Designs“.

INTERVJU – Mladen Zelen

Ovaj promotivni video ostavlja bez daha. Odakle vam ideja da se predstavite na ovaj način? 

„Zeleni barjak“ je i ranije učestvovao u snimanju sličnih projekata. Koristeći pravo oružje, učestvovali smo u snimanju scena borbi u filmovima „Sword of vengance“ i „Šajkaški bataljon“. Saradnja sa Davinci Designs je došla prirodno, takođe zbog zajedničke ljubavi prema srednjovekovnoj tematici. Momci iz ekipe Davinci Designs su proizveli ovaj kratak film i na najprofesionalniji mogući način vizualizovali ono što mi radimo. Raspolažu sjajnom opremom i ne manjka im ideja. Bez sumnje je ovo samo početak jedne sjajne saradnje.

O „Zelenom barjaku“ više saznaj: OVDE

Šta je „Zeleni barjak“ i čime se bavi ova grupa?

„Zeleni barjak“ je grupa iz Novog Sada koja se bavi očuvanjem srednjovekovnih vrednosti i viteških vrlina, kao i učenjem starih zanata i borbenih veština. Vitezovi „Zelenog barjaka“ su uvežbana borbena jedinica koja se bavi izučavanjem veština borbi u formacijama kao i izučavanjem istorijski preciznih tehnika mačevanja. Grupa se najviše bavi LARP-om (Live Action Role Play). Ovaj hobi predstavlja oživljavanje fiktivne postavke koju su članovi „Zelenog barjaka“ osmislili sa grupama sličnih interesovanja širom Balkana.

Kako je nastalo ovo udruženje?

Grupa je stvorena oko zajedničke ljubavi nekoliko prijatelja prema zaboravljenim vrednostima viteštva i iz želje za hobijem, gde će se kroz sport i druženje baviti stvarima koje vole. Osnivači grupe su Vuk Armacki, Nemanja Armacki i Dušan Svircev.

Koliko dugo postojite i koliko vas ima u timu?

Za 10 godina postojanja je kroz grupu prošlo nebrojeno puno ljudi. Danas grupa ima 20 aktivnih članova. Vredi napomenuti da su mnogi članovi Zelenog barjaka kasnije u životu osnovali nove grupe u Novom Sadu, Bačkoj Palanci i okolini. Najistaknutija takva grupa je „Kišna Straža“ iz Bačke Palanke koja se za vrlo kratko vreme postavila veoma visoko u očima svih koji se bave LARP-om, pre svega svojom posvećenošću i streličarskim veštinama.

Više o grupi „Kišna straža“ iz Bačke Palanke pogledaj: OVDE

Koliko znamo vaši članovi učestvuju u borbama. Da li su to opasne borbe?

Postoje pravila borbe, kao u svakom takmičenju. Oružje je zaštićeno, tako su povrede retke.

Da li ste negde nastupali?

Mnogobrojni nastupi su iza nas na raznim manifestacijama: Noći Muzeja, Zmajeve dečije igre, srednjovekovni festivali. Nastupali smo u Beogradu, Baču, Bačkoj Palanci, Bečeju, Vrbasu, kao i na događajima u Hrvatskoj, Bugarskoj, itd…

Gde nabavljate kostime i oružje?

Većina opreme koju nose vitezovi Zelenog barjaka je stvorena u radionici „Green Shield Workshop“.

Da li trenirate i uvežbavate se za borbe (koliko dugo to traje)?

Svake nedelje se održavaju treninzi koji su koncipirani kao i u bilo kom drugom grupnom sportu. Sastoje se od vežbi zagrevanja, individualnih treninga, treninga snage i kondicije, vežbi tehnika mačevanja i naravno, vežbi borbi. Istezanje je obavezno.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here