Deca vole da treniraju, i to je najvažnije!

Zahvaljujući dobroj saradnji Sportsko-rekreativnog centra "Tikvara" i svih škola, deca u Bačkoj Palanci imaju priliku da se bave sportom koji vole.

1464

Poslednjih godina, aktuelna je promocija fizičkih aktivnosti među decom. Poražavajuća je činjenica da su deca igrališta i terene zamenila virtuelnom zabavom. Roditelji onda biraju najbolji sport za svoje dete, a kakve mogućnosti imaju deca u Bačkoj Palanci, proverili smo u palanačkoj hali „Tikvara“.


BAČKA PALANKA: Sport u Bačkoj Palanci se promoviše kroz različite manifestacije, putem medija, ali je važna i promocija u najranijem uzrastu.

„Najbolja promocija za najmlađi uzrast jeste „Predškolska olimpijada“ koja se svake godine održava u maju. Ove godine je bila proširena na ceo Južnobački okrug. Tu oni imaju priliku da se upoznaju sa sportovima koji su najzastupljeniji u Bačkoj Palanci. To su fudbal, košarka, rukomet, odbojka, karate, rvanje, kajak“, kaže za BaP vesti sekretar Saveza za školski sport Opštine Bačka Palanka, Lazar Radoš.

On kaže da u Bačkoj Palanci od bazičnih sportova nemamo ništa – gimnastiku, atletiku, plivanje, ali da zato imamo karate koji je, kako kaže, najbolji kao bazni sport.

„To je najbolja odskočna daska za decu i za bilo koji drugi sport da se odluče, imaju prednost. U razgovoru sa trenerima često čujem da se tačno vidi kada neko dete sa karatea dođe na neki drugi sport“.

Palanačka sportska hala je besplatna za korišćenje za sve klubove jer lokalna samouprava opredeljuje sredstva za rad. Jedino što se naplaćuju su termini za rekreaciju, ali i to nakon što svi klubovi dobiju svoje termine.

Lazar Radoš kaže da postoje i oni sportovi za koje postoji interesovanje, ali deca kod nas nemaju za sad uslove da ih treniraju.

Lazar Radoš

„Prvenstveno bih izdvojio plivanje, jer ima dece, konkretno u Čelarevu koja idu na takmičenja, ali na treninge idu u Novi Sad. Atletika je takođe  popularna među decom u Bačkoj Palanci i kada se održava školsko takmičenje u atletici, veliki broj dece učestvuje, ali klub ne postoji“, – istakao je naš sagovornik.

Upravo je to razlog za dobru saradnju sa školama jer na taj način se deci daje prilika da iz onih sportova koje ne mogu da treniraju u Bačkoj Palanci, idu na takmičenja.

„Prošle godine je devojčica iz Mladenova bila druga na republičkom atletskom takmičenju, a ne trenira nigde. Isto tako, u Palanci nemamo teniski klub, a imali smo prvakinju republike u tenisu“.

Od sportova koji imaju svoje klubove u Bačkoj Palanci najpopularniji je fudbal. Lazar kaže da ima nekoliko fudbalskih klubova kod nas i smatra da je to previše za nas.

„Vrlo često se desi kad dođe do nesuglasica unutar kluba, odmah se odvajaju i prave poseban klub, ali u svemu tome je najvažnije da ima dece uvek. Svi ti klubovi rade, deca treniraju, a to je najvažnije. Tu je i odbojka koja je takođe popularna, naročito među devojčicama, mada postoji i muška ekipa koja se takmiči“, kaže Lazar.

Kao što je naš sagovornik rekao, karate je dobar bazni sport, ali je i popularan među decom u Bačkoj Palanci. Pored karatea, postoji dosta borilačkih sportova, kao što je na primer aikido, ali oni nisu u sistemu takmičenja. Među devojčicama svih uzrasta u Bačkoj Palanci, popularan je i moderan ples.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here