Investicije u Bačkoj Palanci oslonjene na sredstva pokrajine i republike

Uprava za kapitalana ulaganja APV, odobrila je 82 miliona dinara za izgradnju puta od Mladenova do Bača.

897

Posle trećeg rebalansa bačkopalanačkog budžeta računa se da će se ove godine ukupno u opštinsku kasu sliti preko 1,7 milijardi dinara.


BAČKA PALANKA: Međutim, kada se ova sredstva raspodele na sve ono što jedna lokalna samouprava treba da plati u svojoj sredini, ostane relativno malo novca za kapitalna ulaganja. Zato transferi sa viših nivoa vlasti nisu beznačajni, a u objašnjenju poslednjeg rebalansa opštinskog budžeta piše da iznose 116,4 miliona dinara.

Pre nekoliko dana, predsednik opštine Branislav Šušnica potvrdio je da je Uprava za kapitalana ulaganja APV, a na osnovu projekta, odobrila 82 miliona dinara za izgradnju par kilometara puta od Mladenova do granice sa susednom opštinom Bač. Kada se saberu cifre koje su zvanično zapisane i koje su rečene vidi se da je na ime donacija iz Pokrajine i Republike stiglo ili će stići blizu 200 miliona dinara, što čini preko 10 odsto opštinskog godišnjeg budžeta.

Skromniji će reći da je to dosta, ali ima i onih koji smatraju da je to malo, jer je Bačka Palanka svrstana u razvijene opštine Srbije, te da, navodno izdvaja više nego što dobija, mada ovde niko zvanično nije baratao tačnom računicom. Razložni kažu da treba na vreme konkurisati sa atraktivnim projektima, pa će se vratiti i više para iz pokrajinske i republičke kase. U ovom delu bačkog priobalja Dunava, ipak se gradi i planira.

Rekonstrukcija zgrade Kulturnog centra u Bačkoj Palanci, odnosno zgrade Građanske škole podignute još 1901. godine, (sada Muzej grada), kao i nastavak izgradnje bazenskog kompleksa predstavljaju najveće investicije i one moraju biti završene u ovoj godini.

Za rekonstrukciju jednog od najstarijih zdanja u centru varoši, a na osnovu konkursa i projekta koji je dostavio ovdašnji KC, republičko Ministarstvo kulture opredelilo je 32,6 miliona dinara, a lokalna samouprava iz tekućih prihoda 8,3 miliona.

Za završetak prve faze bazenskog kompleksa, odnosno završetak izgradnje otvorenog olimpijskog bazena Uprava za kapitalana ulaganja AP Vojvodine namenila je 32,3 miliona, a opština 21 milion dinara. Značajna investicija je i u Sportsku halu u Gajdobri, koja je početa pre više od dve decenije, a završetak je predviđen za ovu godinu. Za glavni građevinsko-arhitektonski projekat opština je usmerila 5,6 miliona, a donacija sa ostalih nivoa vlasti iznosi 16,8 miliona dinara.

Opština je u ovoj godini, a to joj je primarni zadatak, dosta uložila u komunalnu infrastrukturu u svim naseljinima mestima. I u ovom delu značajnim sredstvima je rešeno ili će biti rešeno, vodosnabdevanje u nekim selima. Za izgradnju novog bunara u Pivnicama Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo učestvuje sa skoro 10,7 miliona, a lokalna samouprava sa 5,3 miliona.

Za bušenje novog bunara u Bačkoj Palanci Sekretarijat za poljoprivredu Vlade APV daje donaciju od 8,8, a lokal iz tekućih prihoda četiri miliona dinara. Ove godine opština je, pored ostalog, finansirala bušenje bunara u Silbašu, ali i osposobila ranije izbušene bunare u Paragama i Obrovcu. Za rekonstrukciju OŠ u Pivnicama opština je usmerila 15,8 miliona, a za izgradnju fiskulturne sale u Despotovu 10 miliona dinara i obe investicije biće završene ove godine.

Kružni tok velik zalogaj

Za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja (kod nekadašnjeg „Napretka“) odvojeno je preko milion dinara, a kako smo saznali projekat je urađen. Ovo će biti prvi kružni tok u Palanci, na delu magistralnog puta koji vodi ka Baču i Somboru, a nije najbolje regulisan. To je deo državnog puta od Novog Sada, ali je on pre par godina kao deonica koja prolazi kroz naseljeno mesto, kao i u drugim mestima u Srbiji, predat na održavanje lokalnim samoupravama. Ova investicija, najverovatnije će sačekati iduću godinu, a kako stručnjaci kažu nije jeftina, jer treba izmestiti infrastrukturu pod zemljom. Po gruboj proceni kružni tok trebao bi da košta oko 40 miliona dinara i verovatno je da će i u ovom projektu značajnu stavku činiti donacije Pokrajine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here