Izložba slika Nenada Stojkova u Galeriji Muzeja grada

"Banat u Bačkoj"

286
Izvor: Kulturni centar Bačka Palanka

U četvrtak, 1. jula u 20.00 časova u Galeriji Muzeja grada biće otvorena izložba slika Nenada Stojkova pod nazivom „Banat u Bačkoj“.


Nenad Stojkov je rođen 1985. godine. Već kao dete iskazivao je sklonost ka izražavanju u slikama. U tom smislu, prvi crtež mu nastaje u dobi od dve i po godine. Pile sa četiri noge.

U njemu, kasnije će biti očito, kondenzovana je njegova trajna impresija sadržinom i lepotom animalnog sveta, osobito pticama, koje postaju i ostaju neiscrpna inspiracija.

Prvu samostalnu izložbu imao je u osnovnoj školi. To je bio prostor Sportskog centra „Šumice“ i trajala je mesec dana. Organizator je bio grad Beograd, a on je bio najmlađi član sa svojom postavkom. Oprobao se, sa dosta uspeha, u različitim slikarskim tehnikama (akvarel, drvena boja, pastel – suvi i uljani). I postupno je došao do akrila.

Oslikava obdaništa, dečije igraonice, privatne stanove, restorane, kafiće, salaše. Uopšte, njegovi radovi pokrivaju i gotovo premrežavaju čitavu levu obalu Dunava.

Poslednjih godina uzima učešće u brojim slikarskim kolonijama, na kojima sarađuje, negujući kreativna poznanstva i trajna prijateljstva, sa mladim i umetnicima svih dobi. Uporedo radi na izgradnji svog umetničkog izraza, ali pritešnjen svakodnevnom egzistencijalnom borbom, malo uspeva da izradi radove sa pečatom lične impresije, odnosno, jedino slobodom uslovnjenog stvaralačkog čina.

Član je Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Gaji veliku ljubav prema kulturnoj tradiciji svoga naroda i vođen tim pravcem, sa posebnim odnosom, oslikava ikone. Peva u crkvenom horu svoje parohijske crkve, čija gostoprimnica je ukrašena njegovim radom velikog plana manastira Pećke patrijaršije.

Izložba će biti dostupna javnosti do kraja jula meseca.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 


Pogledaj: Otvorena izložba digitalnih crteža Nikole Badanjca

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here