Neophodna podrška lokalne samouprave

Društvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama potreban je Dnevni boravak.

1391

Opštinsko Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama je dobrovoljna, nestranačka i nevladina organizacija građana – roditelja, osoba i dece ometene u razvoju. Osnovano je 1979. godine i od tada ne poseduje svoje prostorije neophodne za okupljanje korisnika i dobro organizovan rad. Pored nedostatka prostorija, ovo društvo ima i problem sa finansiranjem jer nemaju dovoljno sredstava kojim bi, svojim članovima obezbedili kvalitetniji i srećniji život.


„Ugovorom sa Crvenim krstom, Društvo je na kratko imalo svoje prostorije. Međutim, one nisu bile adekvatne, a i mi nismo imali mogućnost da ih održavamo i plaćamo troškove pa su one vraćene“, rekla je sekratar Društva za pomoć MNRO, Jelena Jović.

Ona dodaje da, sve vreme, Društvo funkcioniše u sklopu OŠ „Heroj Pinki“, i to samo u poslepodnevnim časovima kada nema nastave. Ipak, članovima ovog društva i to mnogo znači jer bez okupljanja i druženja, ova deca imaju veliki problem sa inkluzijom. Naime, kako ističe naša sagovornica, dok su ova deca institucionalizovana, njihov društveni život je, koliko-toliko kvalitetan, ali problem nastaje kada oni završe osnovnu školu, a nisu za nastavak daljeg školovanja.

Jelena Jović

„Tu se rađa ideja dnevnog boravka koji bi upravo bio za one koji nisu u mogućnosti da se dalje školuju, a opet imali bi svoj prostor i mogućnost da budu deo društvenih dešavanja. Problem jesu prostorije koje mi nemamo, kao i finansiranje“, dodala je Jelena.

Ovo društvo se do sada finansiralo preko Saveza društava za pomoć MNRO u AP Vojvodini, ali to su minimalna sredstva od kojih je Opštinsko društvo za pomoć MNRO moglo dva do tri puta nedeljno da održava različite radionice po dva sata.

[wonderplugin_slider id=11]

 

„Naša ideja je za početak da dobijemo nešto što je najjednostavnije, a to je upravo Dnevni boravak. Plan je da se obratimo predsedniku Opštine, a sačinili smo molbu gde smo naveli osnovne stvari vezane za društvo i skupljamo potpise svih kojima je Dnevni boravak potreba. Imamo i neka saznanja da postoje prostorije koje su u vlasništvu Opštine i koje za sada niko ne koristi“, istakla je Jelena Jović.

Ranije ove godine, Društvo je pisalo molbu Opštini da se plati prevoz deci koja bi dolazila na naše radionice, a nisu u mogućnosti da sami finansiraju prevoz. Do sada, nisu dobili nikakav odgovor.

Daniel Bađura

„Život sa decom sa posebnim potrebama nimalo nije lak“, to nam je potvrdio Daniel Bađura, predsednik Opštinskog Društva za pomoć MNRO, ali i roditelj deteta sa posebnim potrebama.

„Svi znamo da u takvoj porodici uvek jedan od roditelja mora da bude kući, da ne radi. To je jako veliki problem i zato smo mi na neki način, uz pomoć Društva, probali da dobijemo prostorije Dnevni boravak, ali je do sad to bilo bez uspeha“, rekao je Daniel.

On dodaje da sredstva koja se izdvajaju za decu sa posebnim potrebama nisu dovoljna, i da je bar deo pomoći koju bi dobijali kao Društvo od lokalne samouprave i više nego neophodna.

Radmila Sijerić

Društvo se do sada snalazilo na razne načine kako bi dobili neka sredstva i obezbedili društvene aktivnosti koja su ovoj deci preko potrebna. Pored sponzora, članovi društva prave različite predmete koje posle prodaju i na taj način se finansijski pomažu.

„Članovi društva se na ovaj način osećaju korisno, a u isto vreme im omogućimo, na primer, odlazak na ekskurziju ili kupovinu novogodišnjih paketića“, rekla je Radmila Sijerić koja vodi ove kreativne radionice.

Pored toga što na ovaj način obezbeđuju sredstva za dalji rad, ovakve akcije od velikog su značaja za inkluziju dece sa posebnim potrebama, jer su na taj način „vidljivi“ u društvu. Uz Dnevni boravak i bar deo sredstava od lokalne samouprave, njihov život bi bio još lepši.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here