Novosti: Taksistima po 8.000 evra za nova vozila, danas usvajanje uredbe

1398
Image by Pexels from Pixabay

Taksisti će u naredne tri godine moći da računaju na 8.000 evra bespovratne pomoći za kupovinu novih automobila, pišu „Novosti“.


Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke tehničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza danas, 26. decembra bi na sednici trebalo da usvoji Vlada Srbije.

Ove beneficije su rezultat dogovora koji su sa nadležnima u oktobru postigli beogradski taksisti posle protesta koji su duže od deset dana blokirali prestonicu.

Taksisti će subvenciju moći da iskoriste na tri načina. Novac od države može biti učešće za namenski kredit za kupovinu novog automobila, kao učešće za lizing ili se može koristiti za plaćanje dela kupoprodajne cene novog vozila. Pravo na nabavku imaju preduzetnici i privredna društva.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Ranije je najavljeno da će svi automobili koje taksisti budu kupovali, koristeći novčanu pomoć države, morati da budu bele boje, dok će o modelu i ceni automobila taksi prevoznici širom Srbije imati pravo da sami odluče. U strukovnim udruženjima pretpostavljaju da će njihove kolege uglavnom birati vozila srednje klase, čija je cena do 17.000 evra, što znači da će mnogima država kupiti više od polovine automobila.

Taksisti na ovaj ustupak gledaju kao na način da im se država oduži za to što im godinama nije omogućila fer uslove poslovanja i nije uredila to tržište.

„Prvi put, za sve ove godine, kupiću novi automobil ukoliko subvencije budu 8.000 evra. Uzeću vozilo od 18.000 evra, država će mi dati 8.000, a za tri godine kada mu vrednost opadne za polovinu, i stvore se uslovi za njegovo otuđenje, moći ću da ga prodam. Računica je jasna, uvek sam na dobitku. Ovako nikada ne bih mogao da zaradim novac da kupim novo vozilo i putnicima obezbedim udobnu i bezbednu vožnju. Ukoliko subvencije budu manje, kupovina novih automobila se ne isplati i uvek smo na gubitku. Amortizaciona stopa je najveća u prvih pet godina, što znači da se vrednost vozila smanji upola“, kaže za „Novosti“ Vlado Bulatović, predsednik Strukovnog udruženja taksi preduzetnika.

U Srbiji posluje oko 17.400 taksita, a automobili kojima prevoze mušterije u proseku su stari oko 15 godina.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here