Petrinja u ruševinama nakon zemljotresa

111
Foto: Hrvatski Crveni križ

Hrvatsku je ponovo pogodio jak zemljotres, koji se osetio i u Srbiji. U Petrinji, koja je bila epicentar i prethodnog zemljotresa, oštećen je i srušen veliki broj zgrada.


Velika materijalna šteta zabeležena je u Petrinji, podataka o povređenim i žrtvama još nema, a pojavili su se i prvi snimci. Strahuje se da ima zarobljenih ispod ruševina, koje su zatrpale i automobile na ulici.

U samom centru grada skoro sve zgrade su urušene, javio je Jutarnji list.

Scene iz Petrinje su dramatične, a prema navodima hrvatskih medija, očekuje se veći broj povređenih. U toku je akcija spasavanja.

Gradonačelnik Petrinje potvrdio da je poginulo dete

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović potvrdio je da je u zemljotresu u Petrinji poginulo dete i dodao da je pola grada razrušeno.

Hrvatski 24.hr prenosi svedočenja građana Petrinje i inženjera, koji kažu da ima stradalih i povređenih, da vatrogasci izvlače ljude, kao i da je spaseno sedam inženjera.

„Ovo je strašno. Ima mrtvih, ima povređenih. Videli smo jedno dete da je poginulo na trgu. Centar Petrinje je uništen. Naših sedam inženjera je ostalo zatrpano u ovoj zgradi, ali smo ih uspeli da ih izvučemo. Ovo je katastrofa, šaljite svu pomoć koju imate. Šaljite nam mehanizaciju, ulice su zakrčene“, rekao je neimenovani inženjer.

Jedna stanovnica Petrinje kaže da je jedva izvukla živu glavu.

„Centar grada je totalno porušen, vatrogasci su malopre izvlačili čoveka i dete koji su zaglavljeni u automobilu preko puta nas. Mislim da su dobro. Čujem da ima mrtvih“, dodala je ona.

Vojska ide u pomoć Petrinji

Posle jakog zemljotresa hrvatska vojska krenula je u pomoć tom gradu.

Kako javlja Jutarnji list, u Petrinju će stići najmanje 300 vojnika.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

Skoro sve kuće srušene u centru Petrinje

U centru Petrinje skoro sve kuće su urušene, prenosi Jutarnji list. Sirene vatrogasnih vozila i hitne pomoći odjekuju gradom, a na više lokacija traje akcija spašavanja.

Kako navodi Jutarnji, materijalna šteta je velika, a prizori iz grada su dramatični. Jutarnji list navodi i da će izgleda da će biti veliki broj povređenih.

Gradonačelnik Petrinje: Pola grada srušeno, potrebna pomoć

Pola grada je srušeno, izjavio je danas gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i zatražio da se hitno pošalje pomoć u taj grad.

„Izvlačimo ljude iz auta, ne znamo da li imamo mrtvih i ranjenih, čuo sam i da se vrtić srušio, ali srećom u vrtiću nije bilo dece, dok su iz drugoga deca uspela da se spasu“, rekao je Dumbović u prvoj izjavi nakon potresa, prenosi Hina.

On je dodao da je opšta panika u gradu i da ljudi traže svoje najbliže. Dumbović je pozvao sve koji mogu da dođu da pomognu Petrinji, posebno profesionalne vatrogasce i vojsku.

Dumbović je za N1 rekao da se telefonom čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je potvrdio da će brzo doći u Petrinju.

Kuk: Ovo je bio 30-ak puta jači potres od onog u Zagrebu

Seizmolog Krešimir Kuk kaže da je zemljotres koji je danas pogodio Hrvatsku bio jačine 6,2 stepena po Rihteru i da je po oslobođenoj enegeriji tridesetak puta jači od onog u martu u Zagrebu.

Kuk je za N1 rekao da je Zagreb u kolapsu.

„Ovaj potres nije iznenađujući, to se nikad ne zna. Oni juče su prethodili ovom danas“, rekao je Kuk i dodao da veruje da je ovo najjači udar.

Novi zemljotres od 4,5 stepeni u Sisku

Posle snažnog zemljotresa usledili su naknadni potresi, od kojih je najsnažniji bio 4,5 stepeni.

Taj novi potres registrovan je u 13.34 sati, objavio je EMSC.

Epicentar potresa bio je 14 kilometara od Siska, na dubini od dva kilometra.

Potres osetilo oko šest miliona ljudi

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procenio je danas da je potres u Petrinji osetilo šest miliona ljudi.

Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) pak je procenio da se potres u Hrvatskoj, osim u Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, osetio i u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rumuniji i Austriji, prenosi Hina.

 

[rev_slider alias=“ccsystem-„][/rev_slider]

POGLEDAJ: Zemljotres u Bačkoj Palanci

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here