„SKOK 77“ proslavlja 40. rođendan!

Velikim koncertom u Kulturnom centru Čelarevo

1912

U subotu, 23. decembra, u sali Kulturnog centra Čelarevo održaće se veliki koncert grupe „Skok 77“ koja će na taj način proslaviti 40 godina postojanja. U mestu i šire se uveliko priča o predstojećoj svirci koja počinje u 21:30 i trajaće do dva sata iza ponoći. Pripremljen je, kažu članovi grupe, bogat repertoar koji će biti podeljen u četiri dela, koliko će pevača te večeri i nastupiti. Za sve njih ovo je veliki događaj i veliki uspeh koji pripisuju jednoj ali najbitnijoj stvari, ogromnoj ljubavi prema muzici.

Samo jedna gitara

Grupa je nastala u leto 1977. godine. Rodila se iz velikog entuzijazma i ljubavi prema rok muzici ovih momaka: Stevo Krčmar, Nenad Tubić – Batić, Dragoljub Stupar – Baja, Vojo Banjac i Jovica Živkov. Imali su po 17 i 20 godina. I samo jednu akustičnu gitaru koja je pripadala Stevi. To ih nije omelo da vežbaju. Dok nisu nabavili bubnjeve udarali su dlanovima po butinama i torbi.

Vežbali su u Domu omladine sa tom jednom gitarom i tim dlanovima po torbi, sve dok na jesen nisu kupili bubnjeve i bas gitaru po koju su biciklima išli do Bačke Palanke, i koju su na probama uključivali u radio da bi mogli da sviraju.

Ubrzo su počeli saradnju sa KUD „Petar Kočić“ koji je odobrio kupovinu razglasa pa su se probe „preselile“ iza platna na bini nekadašnjeg bioskopa.

Tekstove stranih pesama su „skidali“ sa gramofonskih ploča tako što su zapisivali reči onako kako ih čuju, fonetski, pa su ih tako i pevali.

Prvi nastup

Te godine nastupili su na proslavi Dana mesta i prvi put javno odsvirali dve, tri pesme, što im je, kako kažu, bio „prvorazredni događaj“.

Ime grupe je nastalo tako što je, sećaju se, neko tokom probe skočio na bini na stolicu, pa se rodilo ime Skok 77 koje je značilo i da su oni kao grupa „odskočili“ te 77 godine.

Prvi veliki nastup imali su 28. novembra 1977. u Domu omladine kada ih je slušalo oko 500 ljudi. Bili su pravo iznenađenje. O nastupu su pričali mesecima, bio im je svima jak motiv da nastave ozbiljnije da vežbaju.

Tada počinju da sviraju igranke u Čelarevu i okolnim mestima. Ponekad i tri puta nedeljno, vikendom i jednim radnim danom. Svirali su Bitlse, Stonse, Parplovce, Smak, Ju grupu, Bjelo dugme… Učestvovali su na tada vrlo popularnim Gitarijadama i svirali kao predgrupa velikoj jugoslovenskoj grupi „Septembar“.

Nakon tri godine, pod naletom disko talasa, otvaranja diskoteka i posledično sve manjeg interesovanja za „žive svirke“, i dodajući svemu tome privatne obaveze, odlaske u vojsku… grupa prestaje sa radom sredinom 1980- e, sve do 1995.

Sasvim slučajno

Nakon dugih petnaest godina, odlučili su da se ponovo okupe i počnu sa probama i svirkama.

„Dogodilo se to februara 1995. godine, sasvim slučajno, na jednoj lovačkoj večeri organizovanoj u tadašnjem Pivarskom restoranu. Svi članovi benda su sa suprugama bili na toj večeri. Tada je, sećam se, Čedo Jež ustao, prekinuo svirku narodne muzike i najavio nastup grupe Skok 77. Bili smo iznenađeni, ali nismo ni odbili da odsviramo nekoliko pesama. Gosti su bili oduševljeni, i nama je sve to prijalo i osvežilo neke uspomene, pa smo se dogovorili da nastaviti tamo gde smo 80-te stali. Priključuju nam se tada i Saša Banjac iz Čelareva kao pevač i Mile Radišić iz Maglića na klavijaturama. Povremeno sa nama nastupaju i Boban Martić iz Pivnica i Neša Nikolić iz Bačke Palanke. Nekoliko puta sa Skokom je nastupio i PeđaTubić i Rajko Nikolić-Cvele iz Čelareva.

Narednih deset godina sviramo najmanje jednom godišnje i to na tradicionalnom prednovogodišnjem koncertu u Domu kulture kada se okupi i do 500 ljudi. To su uvek bili maratonski koncerti u trajanju od četiri sata, kada bezrezervno dajemo sebe“ – seća se Jovica Živkov koji je pevač u grupi.

Od 2005. sviraju ređe, uglavnom u nekim posebnim prilikama u Čelarevu i Bačkoj Palanci. Poslednjih par godina, tačnije od momenta kada su dobili prostoriju za probe u Kulturnom centru, okupljaju se jednom nedeljno i vežbaju u nešto promenjenom sastavu.

Rođendanske želje

Od predstojećeg velikog koncerta očekuju da se svi dobro zabave, i publika, i oni. Tremu nemaju, iskustvo „radi za njih“, ali prisutna je određena doza uzbuđenja i pre svega ponosa što su svi „na broju“ dočekali 40. rođendan grupe. Obezbedili su kvalitetan razglas, svetla, video bim… i pripremili oko četdesetak pesama koje će biti podeljene u četiri dela koliko će pevača i nastupiti: Jovica Živkov, Vojo Banjac, Saša Banjac, Zoran Medić (koji će prvi put nastupiti sa Skokom). Na bubnjevima Nenad Tubić – Batić, solo gitara Stevo Krčmar i Neša Nikolić, ritam gitara Baja Stupar i na klavijaturama Mile Radišić. Prvi put će sa Skokom nastupiti i Miki Galonja iz Čelareva sa bas gitarom.

Cena ulaznice biće 300 dinara, da bi se, kako kažu, pokrili veliki troškovi.

Nakon koncerta, nastavljaju jednakim žarom sa probama, jednom nedeljno. Ljubav, tačnije ogromna ljubav prema muzici ih pokreće i to se teško da zaustaviti. To je kažu „igranka koja još uvek traje“. Probe su im ventil, neka vrsta utočišta i odlično punjenje dobrom energijom. Svi članovi grupe su veliki, dugogodišnji prijatelji, međusobno i sa muzikom. I to će proslaviti zajedno sa publikom na predstojećem velikom rođendanskom koncertu.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here