Slovačka evangelička a.v. crkva

Predstavljamo verske zajednice

1338

Evangelička crkva augsburške veroispovesti (poznata i kao Luteranska) čini najstariju i najveću protestansku crkvu, sa više od 60 miliona vernika u svetu.


Nastala je iz reformatorskih težnji kada je dr Martin Luter (1483-1546) ustanovio da postoji velika razlika između onoga što piše u Bibliji i stvarnog verskog života tadašnje Rimokatoličke crkve. Svoje zahteve izložio je u 95 teza, a težnja mu je bila da reformira crkvu, koja bi živela i delovala u skladu sa Rečju Božijom kako je napisana u Bibliji.

Prvi Slovaci evangeličke veroispovesti su u Bačku Palanku došli 1792. godine iz područja Nitre u današnjoj Slovačkoj. Svoju samostalnost je njihova crkvena opština u Palanci dobila 1860. godine sa 650 vernika. Pre toga su Slovaci sagradili 1822. školu koja se ujedno koristila kao crkva, a 1835. sagradili parohijski dom, potom kupili zvona.

Planovi za izgradnju crkve, na inicijativu sveštenika Jana Abafija počeli su 1888. a crkva je sagrađena 1892. godine na današnjoj lokaciji na uglu Šafarikove i ulice Ive Lole Ribara.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Dajemo reč današnjem svešteniku, magistru teologije, Vladimiru Grnji:

– U Bačkoj Palanci imamo 250 aktivnih članova naše zajednice, dok u celoj opštini oko 2.500 vernika. Od sakralnih objekata imamo tri crkve, u Bačkoj Palanci, u Pivnicama i u Silbašu, dok u sredinama gde ima manje naših sunarodnika, postoje molitveni domovi (na primer Čelarevo).

– U našoj verskoj zajednici imamo dosta aktivnosti, uz redovnu duhovnu službu. Spomenuo bih na primer, crkveni hor koji vodi profesor Vladimir Kovač, žensku sekciju koju vodi Vlasta Arbetova i jako su aktivni, pripremaju paketiće, nose ih bolesnima, zatim imamo i nedeljnu školu za decu koju vodi Drahoslava Čief, a pomaže joj moja supruga Aleksandra Grnjova, a to se najviše vidi za Badnje veče, kada deca recituju i pevaju pesme, od darodavaca dobijemo jelku, koju naši prezviteri ukrašavaju uz pomoću majki dece koje učestvuju u programu.

– Omladina nam je takođe veoma aktivna ima svoje redovne sastanke subotom u 18 časova, izdaju svoj časopis „Ester“ koji ima tradiciju dugu 18 godina, a u njemu se mogu pročitati razni duhovni tekstovi, molitve, basne. Omladina isto tako, osmišljava i izrađuje unikatne čestitke za Uskrs i Božić koje šalju svim crkvama u Vojvodini, Biskupijatu u Novi Sad i generalnom Biskupijatu u Slovačkoj. Među njima se ističe moj prezviter, Martin Kovač. Idemo i u posetu starim i bolesnim, širimo reč Božiju, ali i pomažemo u skladu sa našim mogućnostima.

– Dva-tri puta godišnje se družimo u Bagremari, posle službe Božije na otvorenom, uz jelo i osveženja provodimo lepe trenutke. Imamo još neke duhovne aktivnosti, sedeljke i Molitveni dan žena. Sa drugim crkvenim opštinama, pravoslavnom i rimokatoličkom, kao i sa Maticom Slovačkom u našem gradu imamo veoma dobre odnose.

Na kraju razgovora sveštenik Vladimir Grnja je poručio da bi svi trebali da prihvate primer Isusa koji je propagirao da se širi ljubav prema bližnjemu bez obzira na sve razlike, pa čak i neprijatelju. Jedino nas ljubav može spasiti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here