U Dunavu kod Bačke Palanke još ima bombi od NATO bombardovanja

1870

Bombe zaostale iz ratnih sukoba u prošlom veku nalaze se na još deset lokacija u Dunavu, a među njima je i Bačka Palanka. Najkritičniji deo je uzvodno i nizvodno, u neposrednoj blizini mosta Bačka Palanka – Ilok.

Kritične lokacije uz Bačku Palanku su i Bogojevo, Novi Sad, Pančevo i Šabac, piše „Dnevnik“
Takođe, u Prahovu su počele pripreme za vađenje potonule flote iz Drugog svetskog rata. Procenjena vrednost projekta uklanjanja potopljenih brodova iz Dunava, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN, jeste 20 miliona evra. Cilj je vađenje između 14 i 23 potopljena broda koji utiču na bezbednost plovidbe.
U poslednjih nekoliko godina samo u Dunavu pronađeno je i uklonjeno šest avionskih bombi i 25 komada drugih vrsta eksploziva. Zbog toga će se u saradnji sa nemačkim roniocima raditi i na ispitivanju prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Između ostalog, problem je i loša reakcija građana kada pronađu eksplozivnu napravu. Umesto da to prijave policiji, oni neretko bombe i oružje bacaju u Dunav ili delove ostave kraj kontejnera.
Dunav je naročito pun projektila kod naselja Sadovi u Petrovaradinu. Po jednoj verziji, prilikom čišćenja grada posle Drugog svetskog rata, opasno oružje se odvlačilo na, tada, nenaseljnu lokaciju, a potom je zatrpavano peskom. Prilikom spiranja desne obale, oružje je počelo da se pojavljuje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here