Kako popraviti vid prirodnim putem – VEŽBE ZA OČI

54416

Problemi sa vidom se obično ogledaju u tome što se ili bliski ili daleki objekti slabije vide. Fizički čin gledanja stvari koje su blizu razlikuje se od onog kod gledanja istih na
većoj udaljenosti.

Zora Šarac – dipl. optometrista, predstavnik Srbije u Evropskom savetu optike i optometrije (ECOO).

Loš vid nastaje iz složenih uzajamnih dejstava uma i tela. To je razlog zbog koga kad počnemo da radimo na poboljšanju svog vida treba oprezno da pristupimo takvom zadatku.

To je takođe i razlog što tada počinjemo otkrivati stvari o sebi kojih do tada nismo bili
svesni.

Da biste naučili kako popraviti vid bez naočara važno je i da razumete kako oko funkcioniše. Naime, naši očni mišići, kao vitalni delovi oka, reaguju baš kao i svi ostali mišići u telu – kontrahuju se i opuštaju. Ako prilično dugo zadržavate pogled samo na jednoj tački, kao što to radite kada gledate vaš ekran televizora, računara, mobilnog telefona ili tableta, tada se vaš cilijarni mišić (menja prirodan oblik sočiva, što omogućava izmenu fokusa s blizine na daljinu) skuplja. To može da oslabi vid i zamori oči.

[wonderplugin_slider id=14]

 

Da biste izbegli ove pojave, a posebno slabljenje očnog mišića, vrlo je važno da naizmenično gledate na daljinu i na bliznu, što u osnovi ima svaka efikasna vežba za oči. Još dva mišića su važna za pravilnu funkciju oka, oni takođe menjaju veličinu zenice – sfinkter i dilatator zenice u zavisnosti od količine svetlosti. Potom, još šest mišića menjaju smer i ugao pogleda. Ako se naruši usklađenost funkcije ovih mišića, rezultat može biti zamagljen vid i razrokost (strabizam), o kojem smo već pisali na našim stranicama. Svakodnevno vežbe za sve ove mišiće mogu okončati neugodno crvenilo i peckanje očiju, kao i zamagljen vid i glavobolje. Da bi ste prihvatili kako popraviti vid prirodnim putem, pridržavajte se sledećeg pravila: radite samo one vežbe za oči koje vama ne izazivaju nikakav neprijatan osećaj.

Vežbe za oči

1. Vežba sa dve olovke

Desnom rukom držite olovku ispred nosa, a levom na udaljenosti od 30 cm. Menjajte fokus sa dalje na bližu olovku svake 2 sekunde. Ponovite 20 puta.

2. Crtajte kružnice u mraku
Zatvorite oči i naizmenično gledajte gore-dole. Ponovite 10 puta. Nakon toga, usmeravajte pogled nalevo i nadesno. I dalje sa zatvorenim očima, kružite pogledom – 10 puta u smeru kazaljke na satu i 10 puta u suprotnom smeru. Ovi pokreti jačaju očne mišiće, dok ih tama relaksira.

3. Otkrijte svoj treći palac!
Ispružite obe ruke ispred tela i stisnite šake u pesnice s podignutim palčevima – gledajte u njih, a potom u daljinu. Ponovite ovo 20 puta. Kada ponovite vežbu nekoliko puta, moguće je da ćete ugledati i treći palac! Ova tehnika opušta oči.

4. Fokusirаnje na blizu i daleko

Ovo je jedna od omiljenijih vežbi, a možete dа je urаdite skoro bilo gde.

Uputstvo zа fokusiranje na blizu i dаleko:

  • Sedite u udobаn položаj, ili stojite, to će sаmo uzeti 2-3 minutа odjednom.
  • Stаvite vaš pаlаc na oko 10 cm ispred vаs i usredsredite se nа njegа.
  • Sаdа se fokusirаju nа nešto drugo na oko 10 – 20 metаrа ispred Vаs.
  • Prilikom svаkog dubokog disаnja zamenite fokus sa pаlcа na stvar udaljenu 10-20m ispred Vas i obrnuto. To će ojаčаti mišiće nа Vаšim očimа tokom vremenа i poboljšаti ukupаn vid.

5. Sunčajte oči

”Gledajte” u sunce zatvorenih očiju! Ako nije sunčano, možete koristiti stonu lampu. Sve dok vam prijaju toplota i svetlost (kroz spuštene kapke), nastavite to da radite. Držite obe šake ispred očiju na razdaljini do 20 cm – palčevi treba da budu gore, mali prsti dole, a dlanovi okrenuti prema licu. Pomerajte oba dlana gore-dole, u suprotnim smerovima, tako da možete da vidite svetlost kroz zatvorene oči. Ova vežba opušta oči i umanjuje fotosenzitivnost tokom sunčanih dana.

6. Menjajte fokus

Ispružite stisnutu šaku s uspravljenim palcem ispred sebe na oko 30 cm od očiju. Naizmenično prebacujte fokus sa vrha nosa na palac i jednu tačku u daljini. Ponovite vežbu 10 puta, a onda zatvorite oči na trenutak. Fokusiranje pogleda na objekte koji su na različitoj udaljenosti poboljšava vid.

7. Brzo trepćite

Zatvarajte i otvarajte oči što brže možete, ali nemojte jako stiskati kapke. Radite to oko jedan minut pre nego što zatvorite oči na trenutak. Brzo treptanje trenira očne mišiće i opušta ih nakon dugog gledanja u ekran kompjutera ili tekst u knjizi. Očne jabučice se ”kupaju” u suzama, što deluje osvežavajuće. 

8. Pratite pogledom svoj prst

Postavite šaku s ispruženim kažiprstom na udaljenost od oko 20 cm ispred očiju. Prstom ispisujte slova u vazduhu i pratite pogledom to kretanje. Postepeno ubrazavajte kretanje sve do momenta kada pogledom možete pratiti samo pokretanje prsta. Ovom vežbom trenirate očne mišiće da brže reaguju.

9. Fokusirajte se na vaše treće oko

Ispružite obe ruke ispred tela i čvrsto stegnite šake u pesnice. Bez pomeranja glave, duboko udahnite i pogledajte desni palac, ispustite vazduh i vizualizujte ”treće oko” između vaših obrva, što će vas naterati da ”ukrstite” oči. Nakon toga udahnite i pogledajte levi palac. Uradite ovu vežbu 20 puta. Ova konstantna promena omogućava eliminisanje zamora očiju.

10. Ukrstite oči

Sigurno ste se kao deca igrali „zrike“ i ukrštali oči iz zabave. Sada to treba da radite zbog svog vida. Uzmite neki predmet, na primer olovku, postavite je na udaljenost dužine svoje ruke, tačno između očiju i približavajte je polako do svog nosa. Sve vreme fokusirajte olovku. Nakon što ste gotovo dodirnuli svoj nos, ponovo je polako udaljite do dužine ruke.

11. Vežbe za konvergenciju

Za sledeću vezbu možete koristiti telefon ili olovku. Zatvorite desnim dlanom desno oko. U levoj ruci drzite izabrani predmet. Levim okom fiksirate tekst na predmetu. Levu ruku sa predmetom polako pomerate u desnu stranu prema zatvorenom oku sto dalje. Svo vreme pratite levim okom predmet. Vraćate rukom predmet ispred levog oka i ponavljate. Vaše levo oko prati predmet dok ga udaljavate i priblizavate. Radite deset ponavljanja pa predjite na desno oko.

12. Dlanovanje – Palmiranje

Da bi dlanovali opustite se što je moguće više, zagrejte dlanove dobro trljajući jedan o drugi, sklopite kapke i blago ih pokrijte dlanovima. Nikako ne pritiskajte dlanovima oči. Oči moraju biti zatvorene, što je moguće više opuštene i pokrivene dlanovima.

Um treba biti opušten isto kao i oči, i zato ne trebate misliti na ono što vas uznemirava ili na stanje svojih očiju, već treba zamišljati crnoću koju vidi sve jačom i jačom ili ako više volite, prepustiti um lutanju po ugodnim i zanimljivim vizijama.

Ako se dlanovanje sprovodi po 10, 20 ili 30 minuta dva ili tri puta dnevno (u zavisnosti od ozbiljnosti slučaja) uskoro će nastupiti značajno poboljšanje, a ovaj način opuštanja je jedno od najvećih prednosti prirodnog lečenja manjkavog vida.

13. Vežba za periferni vid

Sledeća vežba blokira vaš centralni vid i stimulišu periferni vid za oba oka, bilo istovremeno, bilo pojedinačno. Biće vam potrebni mali crni pravougaonici. Ako ih nemate, jednostavno, napravite ih tako što ćete iseći tri komada crnog kolaž-papira dužine oko 5 centimetara. Jedan treba da je 3,8 centimetara širok, drugi 7,6, i treći, najveći – 12,7 centimetara. Uzmite zatim komad duple lepljive trake i uz pomoć nje zalepite spomenuti pravogaounik za sam vrh svog nosa. Zalepite najmanji pravougaonik između očiju.

Sednite i pomerajte glavu levo-desno. Gledajte pravo u papir dok mašete rukama ili pomerate prste sa obe strane glave, blizu ušiju. Tako se stimulišu periferne ćelije. Sada zavorite oči i zamislite sebe kako mašete rukama i kako se soba polako pomera levo-desno kao što vam se činilo dok ste radili vežbu malopre. Pokušajte da zamislite da se stvarno soba tako pomera, a ne vaša glava. Otvorite oči i ponovite prvi deo vežbe.

Ruke pomerajte na različite načine: u krug, gore-dole, levo-desno. Nastavite da zamišljate kako se vaše periferno vidno polje širi. Da biste bili sigurni da koristite oba oka u podjednakoj meri uvek dobro obratite pažnju na ono što svakim okom pojedinačno možete videti. Povremeno zatvorite oči i zamislite da sa oba oka perifernim vidom vidite sve potpuno i jasno. Skinite onaj pravougaonik, pokrijte desno oko desnom rukom i dok gledate pravo ispred sebe. Stimulišite periferni vid levog oka tako što ćete pomerati prste svuda oko svog vidnog polja. (Periferni vid levog oka nije samo ono što se nalazi s leva već i iznad, ispod i s desne strane lica.) Ponovite isto to sa drugim okom.

Ponovo zalepite najmanji pravogaounik između očiju. Sada lagano pomerajte glavu gore-dole, i pritom zamišljajte da se soba pomera, a ne vaša glava, i to u suprotnom smeru od vaših pokreta. Tako, zamišljajte da se soba pomera gore kad vaša glava ide dole, a kad glava ide gore, da se soba pomera dole. Isto učinite dok naginjite ceo gornji deo tela napred-nazad.

Potom ponovite ove vežbe sa pavougaonikom srednje veličine; onda sa najvećim, pa opet sa ovim srednje veličine. I na kraju, upotrebite ponovo najmanji pravougaonik. Posle toga, verovatno ćete osetiti da vam se periferni vid poboljšao, i stoga će vam onaj najmanji pravogaounik izgledati još manji nego onda kada ste ga prvi put upotrebili.

[wonderplugin_slider id=14]

Masaža za opuštanje očiju i lica

Da bi ste radili vežbe za opuštanje facijalnih mišića, potrebno je da sednete u stolicu sa uspravnim naslonom, tako da vam bude udobno. Stopala treba da stoje ravno na podu; telo treba da bude sasvim opušteno i oslonjeno na naslon.

Postavite jagodice palčeva na tačke koje se nalaze na kraju lučne kosti (malo ispod obrva), otprilike tamo gde se obrve završavaju. Pritisnte samo toliko da osetite kost pod prstima. Sada pravite male kružne pokrete prstima, tako da se koža pomera iznad kosti. Dok ovo radite, zatvorite oči i brojte u sebi polako do 8. Ovo područje zbog napetosti može biti vrlo osetljivo ali rezultat će svakako biti prijatan. Zapazićete da se osetljivost polako smanjuje kako rotirate prstima.

Posle ovoga postavite jagodice kažiprsta na tačku koja se nalaz niže, na istom luku koji se spušta od obrva prema nosu neposredno uz unutrašnje granice oka. Zatim pravite nežne kružne pokrete dok u sebi ne izbrojite lagano do 8.

Pomerajte polako jagodice prstiju prema unutra, niz nosnu kost, preko koštanog grebena, ka unutrašnjoj strani očne duplje, prema tačkama gde su suzni kanali. Ova oblast se naziva kantus. Rotirajte prstima i ovde ili pokušajte da pritisnete blago prstima nadole, ka kosti, pa oslabite pritisak. Naizmenično pritiskajte i opuštajte pritisak 8 puta. Najbolje bi bilo kombinovati, naizmenično, kruženje prstima i pritisak (po 8 puta).

Zatim, nadjite rupice – udubljenja ispod jagodica na obrazima; osetićete ih pod pritiskom kažiprsta. Pritisnite jagodicu prsta na centar ove jamice. Pritiskajte, pa opuštajte, naizmenično, 8 puta, a zatim pravite kružne pokrete isto toliko puta. Ukoliko su vam ove tačke vrlo osetljive (to je mesto gde se nalaze sinusne šupljine), možda će vam prijati da posle završene vežbe predjete na laganu masažu tih tačaka.

Za kraj, treba se vratiti na koštani greben (ivica očne duplje) iznad očiju. Započnite od krajnje granice-grebena, koja se nazire prema ušima i pravite nežne kružne pokrete prstima, krećući se duž celih obrva, dok ne dodjete do granice nosa. Ponovite ovo nekoliko puta, da biste opustili tenziju koja postoji u ovom području.

Ovim tehnikama treba posvetiti 2 puta po 20 minuta u toku dana, da bi se izvukao maksimum njihovog korisnog dejstva. Osim osećaja opuštenosti, koji pomaže pravilnom ishranjivanju očiju, može se uočiti i poboljšanje kod osoba koje pate od jakih glavobolja ili sinuzita.

Vaša

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here