четвртак, април 18, 2024
Насловна Инфо Србија Za bacanje petardi kazne i do 100.000 dinara

Za bacanje petardi kazne i do 100.000 dinara

Izmenama Zakona o javnom redu i miru pooštravaju se kazne za paljenje baklji, bacanje petardi, kao i za pucanje iz vatrenog oružja ili imitacije oružja.

1916

Ko pali baklje i baca petarde, plaćaće ubuduće kazne i do 100.000 dinara, dok će onaj ko narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost drugih pucanjem iz vatrenog oružja ili imitacije oružja plaćati 100.000-150.000. Za ovo delo moguća je i kazna do dva meseca zatvora.

Sve ovo je predviđeno izmenama Zakona o javnom redu i miru, koje predlaže MUP i koje će se naći na današnjoj sednici Vlade. Ministarstvo policije opredelilo se za strožu kaznenu politiku zbog evidentnog porasta rizika s kojim se građani svakodnevno suočavaju, a posebno pred dolazeće praznike, Novu godinu i Božić. Ali tu su i najrazličitija šenlučenja za vreme sportskih utakmica i raznih svečanosti – od svadbi do krštenja, u kojima je često neko povređen, a posledice mogu da budu i fatalne.

Primeri povreda, posebno kada su u pitanju maloletnici, brojni su. Novogodišnja proslava u januaru ove godine koštala je Stefana Kalinovića (22) iz Jagodine i Amera Asanovića (16) iz Novog Pazara prstiju na šaci. Izuzetno jake petarde, koje izgledaju kao štapovi dinamita, eksplodirale su im u rukama jer nisu stigli na vreme da ih bace. Prema rečima ovih momaka, dešava se da naprava izgleda kao da nije upaljena, dok u stvari gori iznutra. Stefanu je srednji prst potpuno raznet, šaka mu je bila onesposobljena, povređen je deo oko slepoočnice i pukle su mu obe bubne opne. Šesnaestogodišnjem Ameru su nakon eksplizije na šaci ostali samo palac i kažiprst.

Nesvakidašnji incident obeležio je i doček 2014. Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu vatrogasac je pozajmio vatromet od stranaca i na licu mesta ga upalio. Povredio je 20 osoba, a među njima i ženu i maloletnog dečaka koji su zadobili teže povrede glave i oka.

Slični incidenti dešavaju se i na fudbalskim stadionima. U februaru 2015. navijač je izgubio dva prsta kada mu je baklja eksplodirala u desnoj ruci, pred početak utakmice Partizana i Radničkog iz Niša. Veliki incident obeležio je i kraj finala Kupa Radivoja Koraća, u februaru ove godine, kada su navijači bakljom u lice pogodili Miodraga Radovića, člana Skupštine KSS iz Niša. On je sa krvavim podlivom ispod oka, posekotinama i povredama glave završio u Urgentnom centru.

Kod hale Beogradskog sajma, u septembru 2009. grupa od 30 huligana demolirala je prepun gradski autobus i u njega ubacila zapaljenu baklju, povredivši pritom šesnaestogodišnju devojčicu…

Dosadašnja predviđena kazna za upotrebu pirotehnike bila je 10.000-50.000 dinara ili rad u javnom interesu 40 do 120 časova. Rad u javnom interesu je ostao, ali izmenama zakona kazne će biti duplirane. Za pucanje iz vatrenog oružja (npr. na svadbi) kazna je bila 50.000-150.000 ili zatvor od mesec do dva meseca, a ako ovo delo učini grupa od tri ili više lica, automatski im sleduje zatvor do 60 dana. Sada će minimalna kazna biti 100.000.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here