Амбуланта за рехабилитацију у Бачкој Паланци – ТИП ТОП

14802

На адреси Краља Петра Првог 87/2 у Бачкој Паланци, већ годину дана ради Амбуланта за медицинску рехабилитацију ТИП ТОП БП. У овој амбуланти се спроводе савремене методе евалуације и медицинске рехабилитације код (физички) онеспособљених лица, без обзира на врсту и тежину онеспособљености.


Клинику води Владимир Јуришић (1993) из Бачке Паланке који је дипломирао на Медицинском факултету, на одсеку Основне академске студије медицинске рехабилитације у Новом Саду, као и Мастер академске студије медицинске рехабилитације и добија звање мастер терапеута рехабилитације 2019. године. Владимир води приватну праксу у Бачкој Паланци и својим радом помаже особама којима је помоћ потребна.

Медицинска рехабилитација подразумева све поступке и активности којима је циљ да смањимо последице обољења или повређивања и развијемо преостале физичке и психичке способности. Она подразумева комплексне методе лечења. Заснована је на примени физикалних агенаса и кинезитерапије као и радне терапије. Интензитет и врста терапије која се даје пацијентима, варира од случаја до случаја и зависи од обољења, година старости и физичког стања.

Услуге које пружа Амбуланта за медицинску рехабилитацију ТИП ТОП БП:

Физикална терапија (електротерапија, ултразвук, ласер и магнет)

Физикална терапија представља методу лечења која се користи приликом проблема који ограничавају кретање, покрет и отежавају квалитет живота и обављање свакодневних задатака и активности. Њеном применом ублажавамо бол, побољшавамо функционисање локомоторног апарата. Циљ физикалне терапије је да омогући и олакша обављање свакодневних активности. На пример може олакшати ходање, пењање уз степенице или устајање и легање у кревет.

Физикална терапија се такође користи и у току постоперативног опоравка. Може се користити као једино средство лечења или у комбинацији са другим методама.

Кинезитерапија, едукативне и корективне вежбе

Кинезитерапија је заједнички назив за све вежбе истезања и јачања мишића и лигамената карлице, кичме, раменог појаса, колена… У кинезитерапији користе се сви типови вежби: пасивне, активне, активно потпомогнуте, као и вежбе дисања. Спроводи се индивидуално уз коришћење реквизита: лопте, штапова, растезљиве траке, различитих баланс даски и трамполине, Компекса. Све вежбе изводе се уз помоћ физиотерапеута или их он строго контролише.

Тракција и спинална декомпресија

Тракција је техника лечења којом се може, применом механичке силе, повећати дистанца између тела пршљенова и између површина апофизних зглобова, проширити међупршљенске отворе и истегнути околна мека ткива.

Декомпресиона терапија кичме (ДТК) је изузетно успешна неоперативна процедура за лечење дискус  херније, уклањање болова и других тегоба узрокованих проблемима кичме.

ДТК нежно истеже кичму, чиме се смањује притисак на дискове и зглобове што омогућава природни процес излечења. Предност ове терапије је то што је усмерена на отклањање узрока настанка проблема, а врло често је то механички  притисак у самим структурама кичменог стуба.

Kинезитејпинг

Кинезитејпинг (кинесиотапинг) јесте метода лепљења специјалних еластичних трака на поједине болне или повређене делове тела.
Реч је о техници која поспешује венску и лимфну циркулацију третираног дела. Базира се на природним способностима оздрављења тела. Значајно је напоменути да су траке које се користе хипоалергијске и водоотпорне. Ефекат кинезитејпинга траје 3-5 дана. Примењује се код спортских повреда, реуматских болести, повреда мишића, тетива и лигамената, болних синдрома, застоја циркулације…

Масажа (парцијална, масажа целог тела, тајландска и рефлексологија стопала)

Предности релакс масаже могу трајати неколико дана након третмана. Познато је да је стрес највећи непријатељ целокупног здравља особе, па се релаx масажа препоручује и ради превенције болести које могу бити изазване стресом и нервном напетошћу.

Сматра се да постоји десет канала који почињу, односно завршавају се у ножним прстима и протежу се до ручних прстију и темена. Сваки канал повезан је са одређеном зоном тела и са органима у тој зони – врх ножног палца је, на пример, повезан са главом.

На стопалима се налазе рефлексне тачке свих органа и делова тела, десно стопало је огледало десне стране тела, а лево стопало леве стране.

Искусни терапеут наношењем притиска на прецизно одређену тачку на стопалу добија податке о стању одговарајућег органа – да ли је место осетљиво на притисак, каква је текстура коже, да ли се могу открити мање грудвице, или је рефлексна тачка „ослабљена“ .

Kонтакт: 

Адреса: Краља Петра Првог 87/2, Бачка Паланка

Teлефони: 063 8659490, 0603487047

Радно време: радним данима 08-12 и 16-19 часова, суботом 09-14 часова

Инстаграм: tip_top_bp

Мејл: [email protected]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here