Biografije kolonista doseljenih u bačkopalanačku opštinu

Biografije nekih od doseljenih kolonista

3768

U opštinu Bačka Palanka, četrdesetih godina, kolonizacijom, došli su ljudi iz raznih krajeva. Podsetimo se nekih od njih, a čiji potomci i dalje žive u bačkopalanačkoj opštini.


Biografije nekih od doseljenih kolonista:

Nikola i Milka Janić poreklom su iz sela Broćanca kraj Nikšića (Crna Gora). Prvom agrarnom reformom i kolonizacijom iz 1921. godine naseljeni su na prostor Kosova i Metohije, odakle se nakon raspada Kraljevine Jugoslavije 1941. godine preseljavaju u Centralnu Srbiju. Novom agrarnom reformom i kolonizacijom 1945. godine kolonizovani su u Novu Gajdobu.

Milan i Marija Popović sa sinovima Mićom i Ivanom i ćerkama Milkom, Ankom, Mikom i Stojom kolonizovani su iz sela Komorana u Novu Gajdobru 1946. godine.


Blagoje Crnogorac zajedno sa svojom porodicom doselio se u Novu Gajdobru 1945. godine iz hercegovačkog sela Kazanci u okolini Gacka. Tokom Prvog svetskog rata prebegao je iz austrougarske u srpsku vojsku, kojoj se priključio kao dobrovoljac.

Neđo Malinović u došao je u Obrovac u novembru 1945. godine iz Šipova. Zajedno sa Neđom u Obrovac stigli su njegova braća Dragoljub i Dušan i sestra Milka.

Brat i sestra Branko i Darinka Knežević u Novu Palanku kolonizovani su 1946. godine iz sela Očigrija. Branko je tokom rata bio aktivni učesnik NOB-a dostižući čin majora JA, kasnije JNA.

Milan Mirković rođen 25. novembra 1928. godine u Bosanskom Petrovcu. Kolonizovan je uoči Božića 1946. godine u Čib zajedno sa ocem Dušanom, sestrom Desom i tetkom Milkom. Tokom služenja dvogodišnjeg vojnog roka, Milan zvršava bitoljsku školu za rezervne oficire. Po povratku u Čib najpre je radio kao traktorista, potom kao matičar u mesnoj kancelariji Čelarevo, dok od 1970-ih pa sve do penzije početkom 1990-ih radi kao referent prodaje u „Užariji “ u Čelarevu.

Dragica Lukić rođena je u selu Bukovac, u okolini Bosanskog Petrovca, 15. novembra 1930. godine. Kolonizovana je u Čib oko Božića 1946. godine zajedno sa braćom Vojislavom, Miloradom i Bosislavom i sestrama Milosavom, Smiljom i Drenom. Udala se za Milana Mirkovića. Nakon udaje nekoliko godina je radila u zadruzi i „Užariji“ u Čelarevu.

 

2 Kоментара

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here