Budi ti meni miran (2)

594

„Budi ti meni miran“

Tačno pre dvadeset godina, u lijepoj sali varoškog bioskopa Vojvodina, skupili smo se da napravimo promociju moje pete knjige „To možeš biti samo ti“ posvećenu ženama, koje su
me volele i ženi koju i sada volim. Dragan i Bojan su je lijepo složili i upriličili.

Veliki Duško Trifunović bio je domaćin te februarske noći, uz pomoć raspevanih Branka iz „Cvrčak i mravi“ i Helge, lijepih Lane, Adele, doktora državnih fakulteta Jove i Nebojše, meni drage raje i naravno Maga organizacije varoških zbivanja, Pekija.

Posle promocije knjige završili smo u Krčmi 8, slušali smo blage priče nadahnutog Duška, a mi smo ćutali i upijali svaku njegovu božansku priču.

U modi su bili melezi koje je spremala Goca i kako se zora približavala, sve su bili slaniji, a žedj smo gasili dobrim neštinskim vinima. Ispred Krčme celu noć je drndao Mićov dajc na užasnuto lice pozamašne konobarice.

Kamion je bio natovaren, ispod cerade virile su plemenite čekije jasenovog drveta iz Polojske šume.

***

Trifun dan – ne znam zašto u mom kraju Trivun, kako se slovo F pretvorilo u V putujući iz starog zavičaja Bosne i Hercegovine na prostore rodne depresije Vojvodine.

Setimo se ovog praznika kad ostarimo i tražimo opravdanje za časove provedene u Neštinu pored rodnih vinograda. U mladosti se zove Dan Zaljubljenih, gde ti ne treba opravdanje za užu i širu familiju.

Obično zadnjih godina ja ga dočekujem kod mog druga Save u Neštinu. Valjda što sam kabast, mogu mnogo da pojedem i dobar cug imam, živeli … Moj drug Sava još veruje u priče sremačke,kakav ti je gost u vinogradu tako će i loza ponijeti svoje darove.

Ovog februara moj drug Sava neštinski poslao mi je poruku da razmislim, pre nego što krenem na svečare. Ja spreman ko puca utegnut,umiven,obrijan i još u godinama kad mogu da se ponosim svojim cugom. Uporan je moj drug Sava, kaže kritično je da dolaziš.

***

Iz Polojske šume krda divljih svinja, jelena,srna,krenule su preko Dunava , tražeći neko bezbednije mesto od alabuke čudnog naroda, koji upališe svoj ljute Zorke i motorke i nagrdiše mladu šumu.

Laprdaju drvoubice da su hrastovi stigli za seču, šta oni znaju šta znači hrast u srpskom DNK. Ludjaci.

Ako ništa, nek uključe televizore i vide odakle je veliki župan Stefan Nemanja.
Napravila vlast,da možemo da gledamo, da se divimo i ponavljamo aksiomu, da se hrast ruši tek kad se počne sušiti.

Ćutim. Sve teže se diše u ovoj varoši. Pogotovo s proleća, kad krene cvet klonirane kanadske topole 214. Mom drugu Savi neštinskom jednom ću reći što sam zaćutao na Trifun dan 2021.

***

Beogradska policija uhapsila je profesora glume pedofila i zlog predatora. Ispod ruskog snega i leda nikao je jedan nežni srpski maslačak i progovorio.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here