Budi ti meni miran (5)

694

09.03.1991. godina


 Pomen na jednu mladost, pomen na olako obećanu brzinu demokratije.

***

Za Beograd, dan je tužan i mamuran. Namerno ugovaram posao u čuvenoj zgradi ~ Genexa ~ kod Paje Zelenovića, za izvoz robe, iz jedne male firme u Gajdobri Staroj, u Haifu, Izrael.

***

Legendarni predsednik opštine Ljubo, poklonio je mojoj firmi, sirotinjskoj, opštinski mercedes, ~ miniku ~  NS 10-58, za svetlu budućnost i dobrobit naroda. Ostalo je da načelnik za privredu Zoran udari pečat. I to je ok. Malo se ipak znalo u ta vremena neka,    ~ kome treba dati kome treba uzeti ~ .

***

Ratko, moj dobri Rale usukao brkove, utegao se kao kraljičin batler, zategao kravatu, sav je ozbiljan, raduje se putu u Beograd. U toku priče nezgodan datum. Ratko je legenda malog Mladenova i velikog Beograda, pokoj mu lepe duše. Restoran ~ Stara Hercegovina ~, Nadici, Ratkovoj cerci, žuri se na Trg Slobode. Radica je u nekoj bliskoj budućnosti supruga frontmena ~ beogradskog Sindikata ~. Ustaje Ratko, kad ćerka treba da je sin, jedina, tako to treba. Znam za jadac. Za mladost valja poći, ustajem i ja, mladost je uvek u pravu.

***

Kod presvetlog Kneza Mihajla smo. Laloš iz Turije, Milan Paroški je prvi vesnik proleća i slobode. Neko bezvezno ozvučenje, škripi, mrmori njegove riječi, koje pamtim kao nešto u prikrajku pameti  ~ Čekamo prolećnu kišu slobode ~ .

***

Šmrkovi, ~ nemoj druže plavi, samo nemoj po glavi ~ Džoni Štulić. Lajavi Vuk komanduje na juriš, dobri Mihiz, da drvo neslobode mora se lomit, lomiti i salomiti, volimo i slušamo Vuka.

Ovo je izdaja, trtlja mi neka plavuša, na poluglupo uvo, po bezbroj puta. Uhvatim je krajičkom oka i smejem se, ona je lepa i mlada.

***

Nakon 30 godina ne mogu da se prepoznam. U širinu i količinu givita na Mileninoj vagi.

***

Znate li za čuda. Čudo je u rečima. ~ Ozna sve dozna i Udba je naša sudba ~.

***

 ~ Sve je isto kao pre, idu dani ~ eto to je sve. Bluz za moju bivšu dragu…

 Laku noć pomenu revolucije, sećanjima na 1991 – u godinu, dobro jutro nekim novim klincima. Zanesenjacima.

Rekao bi moj drug, laloški Saša B. ~ dovidjenja u nekoj novoj energiji, dovidjenja Srbi, dok nam pamet ne udari u glavu, a ne u zadnjicu.

PS

Bitanga iz sela Nikšić, kraj Badnjevca, zvani B. J.  i njegova uškopljena svita, zvana predsedništvo moje domovine, tog dana je izvela tenkove na narod srpski. Sram ih bilo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here