Crni petak, crni sine, crni ti …

Samo Milojko nije bio crni već ludi

741

Šoping manija Crnog petka došla je sa zapada, kao i većina kultova. Moja generacija ga ne pamti od pre, možda tek ove nove. Nama pre nije značio, a ne verujem da će ni ovim novim, jer malo ko gde radi, da bi taj dan manijački „šopingovao“. 


Pričala mi moja baba Ljeposava, pokoj joj duši, koja je kolonizirala iz Hercegovine u Novu Gajdobru, da su i oni obožavali Crni petak. Sakupljale su pare od boračke penzije, da na Crni petak kupe vune, kako bi imale šta štrikati preko zime. Zvuči čudno, zar ne? Pa naravno, tada niko nije znao za Crni petak, ni za američki Dan zahvalnosti. Malo ko je znao i da Amerika postoji. Bilo im je lepo.

Moja baba je generacija koja nije znala za Crni petak, ali je znala za Crna Danijela šta to uradi“, „Crni sine ne radi to…“. Znala je kod nje i „zmija da šine“, pa kad nas najuri vikne „Zmija vas šinula“. Nisam je nikad pitala šta je to, bežali smo glavom bez obzira od te zmije.

Naš narod često govori CRNI, ali niko ne misli na petak. Često se čuje „Crni ti…“, „Crna zemlja…“, „Crni Milojko…“. Ne, ustvari Milojko je bio lud.

Trgovci se hvataju za slamku spasa, pa svi uveli Crni petak, koji traje od četvrtka do nedelje, a kod nekih je ceo mesec crnih popusta. U jednom butiku u Bačkoj Palanci jakna 25.000 dinara, kad je snize biće možda 20.000, a ako je ja kupim biće Crna Danijela gde pare dade…“. Kod nas je uvek sve crno i bez petka i bez meseca i sa jaknom.

Šta će nama Crni petak, kad svi kupuju na rate? Gde god uđeš u prodavnicu, kažu „Nosi, platićeš“. To je izgleda jedini način da se proda preskupa roba, pogotovo u malim sredinama.

Još nismo počeli slaviti američki Dan zahvalnosti, koji bude uvek četvrtkom, pred Crni petak. Očekujem ga već sledeće godine, kada će ćurka u Lindi biti extra snižena.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here