Vakcinacija je najbolja prevencija karcinoma grlića materice

HPV sta je to? Humani Papilloma Virusi

1813
Foto: Pixabay

Ima ih preko 100 tipova, a 40 tipova izaziva seksualno prenosive infekcije. Većina HPV infekcija je prolazna i nestaje spontano u roku od 2 godine, a petogodišnja stopa spontane eliminacije HPV je 92%.


Dr Danijela Rančić

Kada odbrambene snage (imunitet) nisu sposobne da eliminišu infekciju, nastaje perzistentna onkogena HPV infekcija.

Niskorizični tipovi, najčešće HPV 6 I HPV 11 izazivaju benigne promene na grliću i genitalne bradavice-kondilome, dok visokorizični tipovi, najčešći HPV16 i HPV 18 izazivaju prekancerozne cervikalne lezije, cervikalne, analne i druge karcinome.

HPV virus povezan je sa nastankom skoro 100% karcinoma grlića materice, 90% analnog karcinoma, 50% karcinoma vulve, vagine i penisa, 20% orofarinksa i oko 10% karcinoma larinksa. HPV virusi su toliko rasprostranjeni da većina seksulno aktivnih osoba (oko 80%) biva nekada u životu zaražena HPV infekcijom. Vrh infekcije je u starosnoj grupi 20-25 godina.

Karcinom grlića materice je drugi malignitet po učestalosti u Srbiji. Uzrocnici su HPV virusi – danas najčešće SPI (seksualno prenosiva infekcija). U preko 70% karcinoma grlića su uzročnici tipovi HPV 16 I 18.

Vakcina protiv HPV infekcije

Vakcina protiv HPV infekcije je prvi put odobrena 2006. godine. Do sada se sprovodi u preko 40 zemalja u svetu, odobrena je u preko 110 zemalja. SAD, Australija, Kanada među prvima su je uvrstile u nacionalni program imunizacije. U Evopi se vakcinacija sprovodi u 23 zemlje, uključujući i Sloveniju, Hrvatski i Makedoniju. Vakcinacija protiv HPV infekcije je manje zastupljena u zemljama u razvoju zbog cene.

Tipovi i sastav vakcine protiv HPV infekcije

Vakcine sadrže partikule koje liče na viruse – VLP (virus like particles), ali ne sadrže DNK viruse. Nisu infektivne niti onkogene. Primenjuju se dvovalentna, četvrovalentna, a sada već i devetovalentna vakcina protiv HPV infekcije. Četvorovalentna vakcina štiti od tipova 6, 11, 16 i 18 (ovi tipovi virusa izazivaju 75-90% kondiloma, 70% karcinoma cerviksa).

Treba vakcinisati devojčice i devojke uzrasta 9 – 26 godina. Vakcinacija je odobrena za primenu i kod dečaka/mladića uzrasta 9/26 godina. Sprovodi se u Australiji. Najefikasnije je ukoliko se vakcinacija sprovede pre prvog seksualnog kontakta. Efikasnost vakcine u sprečavanju karcinoma je veća kada se vakcinišu i dečaci i devojčice. Ukoliko se vakcinacijom obuhvate i devojčice i dečaci uzrasta 12 godina, preventira se 90% karcinoma kod devojčica i 86% kod dečaka. Ako su vakcinacijom obuhvaćene samo devojčice, preventira se 84% HPV karcinoma kod devojčica i 61% kod dečaka.

Neželjeni efekti vakcine su blagi:

  • Glavobolja (28%),
  • Vrtoglavica (11%)
  • Sinkopa (11%)
  • Povišena temperatura (13%)
  • Povraćanje (7%)
  • Bol na mestu aplikacije (2,2%).

Kontraindikacije za vakcinaciju su:

  • alergija na neku od komponenti vakcine ili alergijaska/anafilaktička reakcija kod davanja prethodne doze;
  • trudnoća;
  • Potreban je oprez ukoliko su kod pacijenta prisutni blagi ili srednje izraženi simptomi akutne bolesti.

Kako razgovari sa roditeljima o imnuizaciji protiv HPV infekcije

Neophodno je objasniti roditeljima da infekcija sa HPV može da uzrokuje: karcinom grlića materice, vagine i vulve kod žena, karcinom penisa kod muškaraca i karcinom anusa i usne duplje kod osoba oba pola. Većina ovih karcinoma može se sprečiti primenom HPV vakcine.

Roditelji često žele konkretno objašnjenje zašto se preporučuje da se njihova deca uzrasta 11 ili 12 godina vakcinišu. Objašnjenje je da se najbolja zaštita postiže davanjem vakcine znatno pre započinjanja seksulne aktivnosti i izlaganja HPV infekciji.

Roditelji mogu ispoljiti zabrinutost da će vakcinaciju protiv HPV infekcije njihova deca shvatiti kao dozovolu da postanu seksualno aktivna. Brojna istraživanja su pokazala da vakcinacija protiv HPV infekcije ne utiče da adolescenti postanu seksualno aktivni ili da ranije započnu seksulne odnose.

Roditelji su zainteresovani za efikasnost i bezebednost vakine protiv HPV. Stepen efikanosti vakcije je voma visok (96-98%). Od uvođenja vakcine postignuto je značajno smanjenje infekcije ciljanim HPV tipovima. Neželjene reakcije su blage, uglavnom u vidu crvenila i bola na mestu primene. Ove reakcije kratko traju i vakcina nije povezana sa dugotrajnim neželjenim efektima.

Od 2006. godine u svetu je dato preko 100 miliona doza i sistematskim praćenjem nisu uočeni efekti koji bi izazvali zabrinutost.

Zaključak

  • Infekcija HPV je veoma rasprostranjena;
  • Kondom nije potpuna zaštita;
  • Mali procenat žena i muškaraca moze zadržati HPV u organizmu i posle 2 godine;
  • Kod izvesnog broja ovih žena tokom nekoliko godina može se javiti karcinom grlića materice;
  • Skoro svi karcinomi grlića materice su izazvani HPV virusima;
  • Muškarci su prenosioci, ali mogu oboleti od karcinoma anusa i penisa;
  • Oba pola mogu dobiti kondilome i karcinom grla;
  • Naš organizam ne stvara antitela protiv ovih virusa;
  • Vakcinacija devojčica i dečaka je najbolja prevencija infekcije i njenih posledica;
  • Vakcina je efikasna i bezbedna

Vakcinacija ne isključuje potrebu redovnih kontrola.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here