Шта продавати на интернету?

Шта продавати ако сте почетник и тек размишљате да се укључите у онлајн трговину?

1932

Они који нису имали неког ближег контакта са продајом преко интернета, или се размишљају да се не неки начин упусте у такву врсту продаје се сигурно питају – Одакле почети и шта продавати?


Продаја преко интернета је веома уносан посао, што је већ доказано, само је питање шта чекате? Чињеница је да сваким даном расте промет продаје онлајн, а има и доста предности у односу на класичну продају. У суштини, можете комбиновати начине продаје и пласирања својих производа.

Итернет продаја је чинила 20% укупне продаје прошле године у Србији. 

Према истраживањима промета онлајн продаје у Србији највише су се продавали у 2021 години: Накит, одећа, обућа, патике, спортска опрема, играчке и дечија одећа, апарати за домаћинство, ручно рађени производи, игрице и електронски производи.

Међутим, ако се на списку најпродаванијих производа не налази ваш производ или оно што желите да пласирате, немојте да очајавајте и губите наду. Све је више различитих производа који се могу наћи, поручити и купити преко интернета и тај тренд раста је у експанзији.

Интернет продаја је јефтинија и исплативија од класичне продаје, ево и зашто

Ако не знате шта продавати преко интернета, продајте оно што вам је најпродаваније у редовној продаји, уколико сте већ у тој бранши, то је свакако одличан почетак.

Интернет продавница је доступна целој Србији, па и целом свету, уколико мислите да вам је то тржиште. Међутим доста „продаваца“ мисли да је онлине продаја лака, поставиш пар статуса на социјалне мреже, направиш сајт и купци сами дођу. Без улагања нема профита, то би требало да буде јасно свим предузетницима и приватницима. О томе можете да читате на мом блогу – Због чега верујете да је маркетинг трошак, а не инвестиција?

Тешко вам је да прихватите нове начине продаје и пласирања робе? Али, уколико сте се одлучили да уложите у куповину робе (уколико се бавите трговином), издвојите средства за изнајмљивање локала, магацина и плаћања радника, учествовање у новом тржишту, интернет тржишту треба да вам буде од изузетне важности. Улазак на тржиште интернета ће вам донети профит и смањити остале трошкове, али ипак би било добро да направите бизнис план, урадите анализу трошкова и дефинишете циљеве.

Почетни кораци који воде ка успешној онлине продаји 

  1. Прва ствар која вам је потребна је онлајн продавница на вашем сајту коју можете повезати са вашим Instagram и Facebook налогом. Када се повеже сајт са вашим налозима на социјалним мрежама, добијате могућност да тагујете свој производ на фотографији и тиме купца одмах водите ка продавници где се може упознати са осталим производима.
  2. Важно је да имате уређене профиле на социјалним мрежама, да посетиоцима свог профила дајете јасне информације и могућност лаког сналажења. На пример, продајете гардеробу, направите сегментиране албуме: Дечија одећа, распродаја, мушка одећа, нова колекција.
  3. Фотографија – Најважнија информација која утиче на мишљење и емоцију купца. Треба да буде квалитетна и да се види производ у реалном времену.
  4. Континуитет објављивања и комуникација са купцима.
  5. Важно је да будете искрени са својом публиком и купцима, и да јасно истакнете која је то роба које има на стању, који су услови куповине, када и како шаљете производ.
  6. Безбедност ваших налога – морате да имате програмера који брине о вашем онлајн бизнису.
  7. Издвојите средства за плаћене рекламе на Google, Facebooku и Instagramu. Мада, заиста треба да будете опрезни са буџетом и добро се информишете пре него што уђете у кампање.
  8. Будите стрпљиви, никоме успех није дошао преко ноћи.

Уколико већ нисте у продаји и не поседујете свој бизнис, свакако можете да се упустите у интернет продају. Наравно, најважније питање је шта да продајете, а да је тај производ тражен. Приликом размишљања о томе, поставите себи неколико питања:

Шта је актуелно у кругу људи које ви познајете? Шта људи траже на Google претраживачу? Да ли је ваш производ у потражњи или не? Које је ваше циљно тржиште и ко су ваши купци?

Ова питања су јако важна јер ако их не узмете у обзир приликом бирања шта продавати на интернету тешко да ћете успети нешто да продате. Осим тога, битно је да то буде нешто вама блиско и са чиме сте упознати како би сте утрошили што више енергије и живаца на упознавање самих производа и психологије купца.

Алати који вам могу помоћи да одлучите шта да продајете

  1. Ако желите да знате шта се највише куца на Гоогле и претражује у Србији, тачне податке можете добити путем алата који омогућава да добијете тачне резултате да ли се нека одређена реч куца и колико често. Такође добијате податак и на којим територијама се највише куца. Google Trends је одличан алат и користе га углавном сви маркетинг стручњаци. Узмимо пример да желите да продајете женску гардеробу. Можете да укуцате „женске хаљине“, изаћи ће вам термини који се највише куцају и са које територије, графикон по месецима и годинама, као и најпопуларнији термини и на које локације воде. Можете вадити и детаљније извештаје путем овог алата.
  2. Потражите помоћ за истраживање кључних речи и избор правих термина Google Keyword Planer. Алатка за истраживање кључних речи вам даје увид у учесталост претраживања одређених речи и у промене тих претрага током времена. На основу тога можете да сузите листу кључних речи на оне кључне речи које вам стварно требају. To вам је важно због креирања рекламних капмања, као додатне информације за избор производа за продају, избора домена сајта, као и бирање правца продаје.

На Google претраживачу постоји много текстова, видео објашњења за све процесе које сам навела, а када зађете мало дубље у ову тематику, схватићете да започињање оваквог подухвата није лако. Потребно вам је барем основно знање енглеског језика за лакше сналажење.

Контактирајте нас за помоћ 

У оквиру тима БАП ВЕСТИ, већ три године постоји агенција коју чини тим младих и кретивних људи и баве се искључиво дигиталним маркетнгом. Ту смо за вас уколико вам треба савет, консултација, реклама или желите да нас ангажујте да вам помогнемо и то у областима:

  • Истраживање тржишта;
  • Израде маркетинг стратегије;
  • Креирање визуелног идентитета;
  • Израде и редизајнирања wеб сајта;
  • Израде промо и анимираних видеа;
  • Дигиталног маркетинга
  • Google огласа
  • Студијског фотографисања.

Такође, можете погледати наш сајт BAPmarketing и детаљније се упознати са услугама које вам нудимо.

Још, да подсетим, реклама на порталу БАП ВЕСТИ је свакако прави избор за вас, уколико су ваши клијенти са територија општина Бачка Паланка, Бач и Бачки Петровац.

За више информација можете нас контактирати путем маил адресе:[email protected]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here