Rad od kuće – Sve što treba da znate

956

Koliko puta ste samo u skorije vreme čuli za pojam rad od kuće?

Bilo da je reč o radu iz stana, kuće ili obližnjeg kafića savremeno doba mnogima je donelo mogućnost da poslove obavljaju jednako kvalitetno i van prostorija firme. Zbog novonastale situacije sa epidemijom neke firme su skoro potpuno prešle na ovaj sistem rada. Šta je ustvari rad od kuće i kako je definisan zakonom?

Šta kaže zakon?

Zakon o radu predviđa mogućnost da se radobavlja van prostorija firme i to kao:

– rad na daljinu i

– rad od kuće.

Specifičnost posla je ovoga mesto rada, i po tome se se jedino razlikuje od standardnog radnog odnosa koji se obavlja u prostorijama poslodavca.

Kakav status ima zaposleni koji radi od kuće?

Rad od kuće je radni odnos i radno angažovani ima status zaposlenogZnači, ako radite od kuće imate sva prava iz radnog odnosa:

pravo na standardno radno vreme
pravo na dnevni, nedeljni i godišnji odmor
pravo na plaćen prekovremeni rad, plaćena odsustva i dr.

Rad od kuće se jednako plaća kao rad u prostorijama firme.

Zaposleni koji radi od kuće je prijavljen na obavezno socijalno osiguranje i uplaćuju mu se isti porezi i doprinosi na zaradu kao i za ostale zaposlene.

Obračun i isplata zarade se vrše na isti način i u isto vreme kada i zarade ostalih zaposlenih.

Zaposleni koji radi od kuće ima jednaka prava na odmor. Količina posla koja se dodeli zaposlenom i rokovi za njihov završetak moraju da budu takvi da zaposleni ima dovoljno vremena za odmor (dnevni, nedeljni, godišnji odmor).

Zarada – Ako radite od kuće vaša zarada ne može biti niža od zarade kolege koji radi na istim poslovima u prostorijama firme.

Zakon o radu pod zaradom podrazumeva sva primanja koja ima zaposleni sem nekih izuzetaka gde spadaju:

naknada zaposlenom za korišćenje sredstava za rad i

naknada ostalih troškova rada.

Primanja koja zaposleni dobija na ime naknade troškova za korišćenje sredstava za rad i drugih troškova nemaju karakter zarade. Ova primanja ne bi trebalo da budu osnov za obračun i uplatu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Tako poslodavac nema obavezu da na ova primanja plaća poreze i doprinose.

Može se desiti da poslodavac (kako bi izbegao da plati poreze i doprinose na zaradu zaposlenog koji radi od kuće), deo zarade iskaže u vidu naknade za upotrebu sredstava za rad i drugih troškova rada od kuće. Za to može biti kažnjen zbog izbegavanja poreske obaveze.

Ugovaranje uslova rada Zbog specifičnosti ovog rada poželjno je posebno urediti neke stavke:recimo kako će se vršiti nadzor nad radom, koja sredstva bi poslodavac trebalo da nabavi i održava, kako će se nadoknaditi troškovi za upotrebu tih sredstava, kako će se nadoknaditi ostali troškovi i dr.

Posebno je važno urediti pitanje naknade troškova rada. Dve su vrste troškova koje ima zaposleni i koje bi trebalo refundirati:

– troškovi sredstava i opreme za rad (kompjuter ili lap top, mobilni ili fiksni telefon, štampač i sl.)

– tekući troškovi (računi za telefon, internet vezu, struju i dr).

U našoj praksi nisu još uvek precizirane neke stavke: recimo kako se vrši nadzor nad radom zaposlenog, pitanje osiguranja radnika od eventualne povrede koja nastane dok radi kod kuće i dr.

Prednosti i mane

Za poslodavce rad od kuće može imati brojne pogodnosti, jer se smanjuju troškovi (npr.troškovi kancelarijskog nameštaja, nabavke i upotrebe računara, troškovi zakupa poslovnih prostorija, troškovi struje i sl.).

Iz ugla zaposlenog rad od kuće može doneti razne prednosti: fleksibilno radno vreme u neformalnom okruženju, smanjenje troškova koje bi imao za svakodnevni prevoz na posao, bolje usklađivanje sa privatnim obavezama.

Ali sa druge strane lični kontakt sa drugim ljudima je nezamenljiv, tako da nedostatak društvenog života može biti najveći nedostata ovakvog rada.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here