Recept za kiseli kupus

4384

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kiseli kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom, narandžom i paprikom. A evo i Bebinog recepta.


Sastojci:
Kupus
So
Voda

Priprema:
Svaku glavicu kupusa očistiti, odnosno poskidati nekoliko prvih listova i izdubiti koren. U rupu gde je bio koren staviti jednu supenu kašiku soli. Tako napuniti svaku glavicu kupusa i poređati ih u bure.

Kod soli koja se dodaje u bure ima jedno pravilo za količinu: 3% od ukupne zapremine bureta (ne odnosi se na količinu kupusa, voditi računa. Na bure od 100 l staviti 3 kg soli).
Poslagati kupus napunjen solju, ubaciti soli po računici koju sam navela i nasuti vodu da prekrije kupus. Treba ga plastičnom mrežom pritisnuti i od gore staviti još neki veći kamen ( pre toga opran dobro). Zatvorite kupus i povremeno proverite da li je sve u redu, dok se ne ukiseli.

 

Mnogi ne zatvaraju bure, već ga samo prekriju nekom debljom krpom poput kuhinjskog stolnjaka. Tada rasol bude puna bele skrame. Mi volimo čistu rasol i stoga bure zatvaramo poklopcem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here