Рецепт за кисели купус

5952
Фото: Бап вести

Вишегодишња истраживања потврђују да се кисели купус по садржају витамина Ц може слободно мерити с лимуном, наранџом и паприком. Кисели купус је богат влакнима која су важна за правилан рад дигестивног система. Помаже у одржавању редовне столице и превенцији затвора. А ево и Бебиног рецепта.


Састојци потребни за кисели купус:
Купус
Со
Вода

Припрема:
Сваку главицу купуса очистити, односно поскидати неколико првих листова и издубити корен. У рупу где је био корен ставити једну супену кашику соли. Тако напунити сваку главицу купуса и поређати их у буре.

Код соли која се додаје у буре има једно правило за количину: 3% од укупне запремине бурета (не односи се на количину купуса, водити рачуна. На буре од 100 л ставити 3 кг соли).
Послагати купус напуњен сољу, убацити соли по рачуници коју сам навела и насути воду да прекрије купус. Треба га пластичном мрежом притиснути и од горе ставити још неки већи камен ( пре тога опран добро). Затворите купус и повремено проверите да ли је све у реду, док се не укисели.

Многи не затварају буре, већ га само прекрију неком дебљом крпом попут кухињског столњака. Тада расол буде пуна беле скраме. Ми волимо чисту расол и стога буре затварамо поклопцем.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here