Vodič za registraciju vozila

Uskoro vam ističe registracija auta? Kako da najlakše i najbrže registrujete vozilo? Šta je potrebno od dokumentacije i koliko sve to košta?

2997

Tehnički pregled – prvi korak

Vozilo može da se registruje ako uredno prođe tehnički pregled i dobije potvrdu o ispravnosti (registracioni list).

Tehnički pregled možete da izvršite najranije 30 dana pre isteka registracije. Tako, ako se ustanove određene nepravilnosti na vozilu, imaćete dovoljno vremena da ih
otklonite.

Potpisan i overen registracioni list važi narednih 30 dana i to za područje cele Srbije. Recimo tehnički pregled za vozilo sa NS tablicama možete uraditi i u Beogradu ili Nišu.

Tehnički pregled se za većinu vozila vrši jedanput godišnje.

* Za neka vozila redovni tenički pregled se mora izvršiti jednom u 6 meseci (npr.vozila koja se koriste u javnom prevozu, vozila koja su starija od 15 godina i dr.)

Koja vozila su oslobođena od tehničkog pregleda?

– Ako je vozilo novoproizvedeno, tehnički pregled se vrši nakon dve godine. Recimo, ako ste kupili novo vozilo koje je 2019.godište, na tehnički pregled se vozi 2021.godine.

* Ovo se odnosi samo na nova vozila koja su proizvedena u Srbiji. Ako ste kupili novo vozilo proizvedeno u inostranstvu mora se odvesti na tehnički pregled.

Registracija može da se uradi u supu, ali i kod ovlašćenenih tehničkih pregleda. Tako na jednom mestu (bez potrebe da idete do supa) možete da privedete kraju sledeće poslove ne jednom mestu i u kratkom roku:

  • tehnički pregled
  • zaključenje polise osiguranja od obavezne autoodgoornosti
  • uplatu premije osiguranja i takse za registraciju
  • izdavanje registracione nalepnice

Registracija vozila

Kada se vozilo registruje izdaje se nalepnica koja se postavlja na vozilo, i na kojoj su naznačeni datum do kada važi registracija i registarska oznaka vozila. To je dokaz da je vozilo registrovano i da je osigurano od obavezne autoodgovornosti.

Ko vrši registraciju vozila?

– Registraciju vozila vrši vlasnik vozila, čije je ime upisano u saobraćajnu dozvolu.

Umesto vlasnika registraciju može da uradi i ovlašćeno lice (koje je dobilo ovlašćenje od vlasnika za to, overeno kod notara). U ovlašćenju se navode podaci vlasnika i ovlašćenog lica kao i tačne radnje za koje vlasnik ovlašćuje drugo lice.

Za firmu registraciju može da izvrši osoba koja je dobila punomoć od odgovornog lica u toj firmi i potrebno je da punomoć bude overena kod notara.

Kad najranije i najkasnije mogu da registrujem vozilo?

Vozilo se najranije može registrovati 30 dana pre isteka registracije.

Ako registracija istekne a ne produžite registraciju, to možete uraditi i narednih 60 dana od datuma isteka. Samo, u tom periodu vozilo ne bi trebalo da bude u prometu.

Ako protekne i 60 dana od isteka registracije, a vozilo nije registrovano, moraćete vratiti registarske tablice i važeću saobraćajnu dozvolu. Tablice predajete u mup, i biće potrebno je da uplatite određeni iznos za nove tablice kao i za izradu nove saobraćajne dozvole.

* (S obzirom da je u saobraćajnoj dozvoli upisana registarska oznaka potrebno je da se izradi nova saobraćajna, jer ona „prati sudbinu“ registarskih tablica).

Šta mi je potrebno od dokumenata za registraciju vozila?

  • Važeća saobraćajna dozvola
  • Važeća lična karta vlasnika vozila
  • Registracioni list
  • Zaključena polisa osiguranja za naredni period
  • Uplatnice kao dokaz da je plaćena premija obaveznog osigurana vozila od autoodgovornosti i da su uplaćenepotrebne takse za registraciju
  • Ako vozilo registruje ovlašćeno lice – njegova lična karta i overeno ovlašćenje

Podsetnik:

  • Proverite prethodno svoja dokumenta (da nije istekla lična karta, saobraćajna dozvola i sl.).
  • Vodite računa o datumima, ne čekajte poslednji dan ni za tehnički pregled, ni za registraciju.

Recimo da registracija vozila važi do 30. decembra 2020. godine. Vozilo se može registrovati najranije 30 dana pre isteka registracije, odnosno već 30. novembra.

  • Pripremite vozilo za tehnički pregled zbog nove pooštrene regulative u ovoj oblasti.
  • Vezano za dokumentaciju, prehodno kontaktirajte mesto gde vršite registraciju ako imate nekih spornih pitanja da se ne bi desilo da vam zafali neki dokument.
  • O ceni registracije i osiguranja možete se prethodno informisati na mestu gde ćete izvršiti registraciju, tako što ćete dati potrebne podatke iz saobraćajne dozvole i polise osiguranja. Na cenu utiču: godište, snaga i zapremina motora, premijski stepeni. Može se desiti da za dva vozila koja su isto godište bude velika razlika u iznosu registracije i osiguranja, baš zbog razlike u ovim parametrima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here