Kako da izaberete savršen okvir za naočare?

Stručni saveti i galerija od 100 fotografija okvira za naočare

13501

Osim što imaju funkciju korekcije vida, dioptrijske naočare koje se danas proizvode zadovoljavaju i estetske standarde, pa mogu da predstavljaju i poseban modni ukras.

Zora Šarac – dipl. optometrista, predstavnik Srbije u Evropskom savetu optike i optometrije (ECOO).

Pri izboru dioptrijskih naočara mora se prvenstveno voditi računa o njihovoj nameni, a to je korekcija vida, naglašava spec. optometrije Zora Šarac i dodaje da naočare nikada ne treba kupovati na ulici, jer je potrebno uveriti se da one imaju adekvatnu potvrdu o svom kvalitetu i poreklu.

„Bez obzira na modu, ne smete zaboraviti da se dioptrijske naočare nose na licu, pa moraju biti i komforne. Takođe, pošto su one vrlo uočljive ljudima sa kojima se srećemo, treba da budu skladne i lepe“, dodaje Zora Šarac.


1. Prvo provera dijoptrije

Pri korak pri odabiru naočara je, ističe Zora Šarac, poseta specijalisti za utvrđivanje dijoptrije, koji će na osnovu pregleda ustanoviti kakva korekcija vida je vama neophodna.

Na osnovu rezultata pregleda, bira se vrsta dioptrijskog stakla koja će najbolje zadovoljiti potrebe pacijenta. U zavisnosti od vrste dioptrijskog stakla bira se i vrsta dioptrijskih naočara.

Nove tehnologije proizvodnje omogućile su da stakla, čak i kod visokih dioptrija, budu lakša i tanja, što znatno povećava komfor u nošenju.

[wonderplugin_slider id=14]

 

2. Kriterijumi funkcionalnosti i udobnosti

Treba izabrati dioptrijske naočare koje po veličini odgovaraju fizionomiji lica:

  • okulari ne treba da dodiruju obraze,
  • drške naočara ne smeju da se usecaju u slepoočnice i moraju udobno biti oslonjene na uši,
  • širina naočara treba da odgovara širini lica,
  • oblik i veličina naočara mora odgovarati razmaku zenica i veličini tj. položaju nosa.

3. Estetski kriterijum

Ukoliko imate pravilan, ovalni oblik i crte lica, birajte naočare koje ne remete prirodni balans lica. Nasuprot tome, dioptrijske naočare mogu sakriti neke nedostatke ili odvući pažnju sa nedostatka ili nepravilnosti. U tom slučaju, naočare po svom obliku treba da predstavljaju kontrast obliku lica.


Saveti za odabir okvira za naočare

MODERNI OKVIRI – UKRAS ZA LICE

Modni dizajn dioptrijskih naočara menja se iz godine u godinu prateći druge modne trendove, tako da vodeći proizvođači ekskluzivnih brendova svake godine lansiraju kompletno nove kolekcije modela naočara.

Pri odabiru okvira za naočare koji pristaju vašem licu neophodno je obratiti pažnju na oblik lica, boju tena, boju očiju i boju kose.

a) Oblik lica

1. Ovalno: Ovakvo lice je najčešćeg i najuniverzalnijeg oblika. Ukoliko ste u ovoj grupi možete nositi različite modele naočara, kao što su: mačkaste, pravougaone, sa debljim ili tanjim okvirom.

2. Kockasto: Ovom obliku lica, sa izraženijom vilicom, najlepše stoje velike naočare sa debljim, okruglim okvirom, ili elipsoidnog oblika.

3. Okruglo: Ukoliko imate okruglasto lice, trebalo bi da nosite okvire pravougaonog oblika, mogu biti manje ili veće, a preporučljivo je da budu deblji.

4. Srcasto: Kada imate ovakav oblik lica onda  imate i veliki izbor naočara za vas. Možete nositi naočare okruglog, mačkastog ili leptirastog oblika, sa debljim ramom, manje ili veće.

5. Dijamant – Da biste stvorile vizuelnu proporcijalnost lica treba da birate naočare koje imaju jači gornji deo rama jer će tako stvoriti balans sa vilicom. Takođe. ram gornja ivica rama treba da bude malo šira od vilice da se stvore pravilne proprcije lica.

b) Boja tena

Boja tena je primarna u određivanju boje. Sve boje tena spadaju u dve kategorije – plavu (hladnu) ili žutu (toplu). Hladan ten ima plave ili ružičaste nijanse, a topli ten ima narančaste ili žute. Maslinasti ten se smatra hladnim zbog kombinacije plave i žute.

c) Boja očiju

Boja očiju je sekundarna u određivanju boje zbog mnogih varijacija. Na primer, plave oči mogu varirati od hladne, skoro ljubičaste, do blede, sivo-plave koja je topla. Smeđe oči mogu varirati od svetle (tople) do srednje smeđe i hladne, skoro crne boje.

d) Boja kose

Boje kose se dele na tople i hladne. Crvenkasto plava, platinasta, plavo-crna, bela, kestenjasta, sivkasta ili boje pepela su hladne. Tople boje kose su zlatna, smećkasto crna, zlatno smeđa, narandžasta ili prljavo siva.

Pogledaj: Saveti za vaš zdrav i oštar pogled

Kako odabrati boju okvira?

Nakon što odredite jeste li „topli“ ili „hladni“, onda možete odabrati i boju okvira koja vam najviše pristaje.

Boje okvira koje najbolje pristaju toplom tenu su: kamel, zlatna, bakrena, boja breskve, narandžasta, koralna, nijanse bele, žarko crvena, topla plava i oker.

Za hladnu boju tena, najbolje boje okvira su: crna, srebrna, crveno-smeđa, plavo-siva, boja šljive, ružičasta, plava i tamna boja jantara.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here