Lasersko skidanje dioptrije

1518

Laserska refrakcijska hirurgija oka, popularno nazvana lasersko skidanje dioptrije ili laserska korekcija vida, naziv je za različite postupke kojima se dioptrija ispravlja oblikovanjem rožnjače oka. Lasersko skidanje dioptrije najčešće je izvođena oftalmološka operacija na svetu u posljednjih 10 godina.

Zora Šarac je diplomirani optometrista i u blogu „Da me bolje vidiš“ možete pronaći stručne tekstove za zdravlje vaših očiju.

Dva najpoznatija oblika laserske refrakcijske hirurgije su LASIK i PRK metode

LASIK je danas najčešći oblik zahvata, jer daje izvrsne rezultate neposredno nakon operacijskog zahvata, a studije su pokazale da su pacijenti zadovoljniji nakon LASIK metode nego nakon PRK metode (manja posleoperacijska bol i brži oporavak vida).

Operacija LASIK je vrlo kratka i bezbolna, a sama metoda laserskog skidanja dioptrije se sastoji od dve faze. U prvoj se formira poklopčić u sloju rožnjače, a u drugoj fazi se laserski odstranjuje dioptrija, a poklopčić samostalno zaceljuje. U pravilu se operiraju oba oka odjednom. Oporavak je brz, a vid se praktično već sutradan vraća u normalu.

[wonderplugin_slider id=14]

 

PRK je metoda koja se primjenjuje uglavnom kod nižih dioptrija i tanjih rožnjača. Prilikom zahvata odstrani se epitel s površine rožnjače i izravno se laserom odstranjuje dioptrija bez rezanja rožnjače. U posleoperativnom periodu nakon PRK metode, epitel rožnjače spontano zaraste za 2-3 dana. Primenom PRK metode oporavak vida je nešto duži, a – kao i kod LASIK metode – oba se oka operišu istovremeno. Oporavak vida traje i do 3-4 nedelje.

Prednosti PRK metode

• može se izvoditi na tankim rožnjačama (ispod 550 mikrona)
• pojava suhog oka izražena je u znatno manjem procentu u odnosu na LASIK metodu
• kapanje veštačkih suza traje kraće, u proseku 2-3 meseca.

Moguće komplikacije

Istraživanja su pokazala da procenat komplikacija nakon laserskog uklanjanja dioptrije iznosi do 1%, pri čemu komplikacije mogu biti teže i lakše.

Najozbiljnija komplikacija koja se može javiti nakon operacije je infekcija oka. Procenjuje se da se pojavljuju u jednom od 5.000 izvršenih zahvata (0,02%).

Pored infekcije, postoje i druge lakše komplikacije, blage sterilne upale rožnjače, izraženija suvoću oka i prolazna oštećenja najpovršnijeg sloja rožnjače. U prvih šest meseci, kod gotovo svakog pacijenta javlja se izraženija suvoća oka, što se manifestuje osećajem peckanja ili žuljanja u oku, oscilacijama vida, naročito pri radu za računarom ili boravkom u klimatizovanom prostoru. Ove smetnje se leče ukapavanjem veštačkih suza, koje će povratiti vlažnost oka.

Još jedna od komplikacija koja se može javiti i koju nije moguće predvideti jer zavisi od individualne sposobnosti zaceljivanja tkiva je blagi ožiljak. Ova postoperativna posledica se leči ukapavanjem kortikosteroidnih kapljica i ni na koji način ne umanjuje vidnu oštrinu.

[wonderplugin_slider id=14]

 

Najčešća bojazan svakog pacijenta je pitanje da li će se dioptrija nakon nekog vremena povratiti? 

Istraživanja su pokazala da kod korekcije kratkovidosti, procenat povrata dioptrije iznosi do 5%, a kod korekcije dalekovidosti i/ili visokog astigmatizma (preko 3.0D) do 10%. Ukoliko se zaostala dioptrija vrati, ona ne prelazi 15% početne dioptrije pre operacije. Ukoliko zaostala dioptrija predstavlja smetnju pacijentu, moguće je izvršiti retretman i ukloniti je i to najranije tri meseca nakon operacije.

Laserski se mogu korigirati dioptrije u rasponu:

• Kad je u pitanju kratkovidost (miopija) laserskim skidanjem dioptrije se obično uklanja dioptrija do maksimalno -10 dioptrija.
• Kad je u pitanju dalekovidost (hipermetropija), maksimalno se uklanja do +6 dioptrija.
• Kad je u pitanju astigmatizam (cilindar), maksimalno se uklanja do +/- 6 dioptrija.

Kontraindikacije za lasersku korekciju vida

1. Starost pacijenta

Pacijenti mlađi od 20 godina nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije zato što kod njih još uvek nije postignuta refraktivna stabilnost, odnosno usled promene karakteristika prelomnog sistema oka može doći do izmene dioptrije.

2. Debljina rožnjače

Debljina rožnjače mora da bude dovoljna da nakon laserske intervencije kojom se ona istanjuje ostane dovoljna količina intaktnog tkiva koje će omogućiti rožnjači da zadrži svoj rigiditet i adekvatan oblik. Za hirurga debljina rožnjače predstavlja jedan od parametara kojim se odlučuje za LASIK ili PRK metodu laserskog skidanja dioptrije. U slučaju izražene istanjenosti hirurg ne preporučuje intervenciju već razmatra mogućnost drugog vida refraktivne hirurgije.

3. Bolesti rožnjače

Ukoliko se tokom detaljnog kliničkog pregleda i snimanja mapa rožnjače (kornealna topografija) utvrdi postojanje bilo kog oboljenja rožnjače (npr. keratokonus, različiti oblici kornealnih degeneracija i distrofija, akutni i hronični infektivni procesi) to predstavlja apsolutnu kontraindikaciju za lasersku intervenciju.

4. Bolesti oka

Lasersko skidanje dioptrije nije preporučljivo kod pacijenata koji imaju glaukom, dijabetesnu retinopatiju, hronični uveitis, različita patološka stanja na mrežnjači. Kod pacijenata kod kojih se pregledom utvrdi postojanja katarakte (sive mrene) preporučuje se operacija katarakte kod koje se vrši ugradnja veštačkog monofokalnog ili multifokalnog sočiva kojim se koriguje postojeća refrakciona anomalija.

5. Sistemske autoimune bolesti i bolesti vezivnog tkiva

Kod osoba sa autoimunim bolestima postoji izmenjen imuni odgovor i zato nakon laserskog skidanja dioptrije može doći do neadekvatnog zaceljivanja rožnjače, jake inflamatorne reakcije i oštećenja rožnjače. Postojanje autoimunog oboljenja (npr. reumatoidni artritis, sistemski lupus, fibromialgija) može biti relativna ili apsolutna kontraindikacija u zavisnosti od toga da li je bolest adekvatno lečena i kontrolisana, odnosno da li su zdravstveno stanje pacijenta i njegov imuni odgovor stabilni.

6. Trudnoće i dojenje

Hormonalni poremećaji koji prate trudnoću i dojenje mogu dovesti do nestabilnosti dioptrije i stoga se ne preporučuje podvrgavanje laserskoj korekciji tokom trudnoće i dojenja.

Detaljno i korektno odrađen oftalmološki pregled i realno sagledavanje anatomskog i funkcionalnog stanja oka kao i celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta, čini lasersko uklanjanje dioptrije bezbednom metodom uklanjanja dioptrije koja dovodi do zadovoljavajućeg ishoda.

Vaša

Bačka Palanka: Zanatski centar „Siti“, 021/750 062

Bač: Trg Maršala Tita 17, 021/772-062

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here