Hobotnice pomažu prevremeno rođenim bebama

Od juna ove godine odobren je i na Instutu za neonatologiju u Beogradu.

1187

Hobotnice čudesnice su heklane igračkice koje pomažu bebama tokom kritičnog perioda provedenog u inkubatoru. Ovaj projekat nastao je 2013. i veoma je popularan u Evropi, a od juna ove godine odobren je i na Instutu za neonatologiju u Beogradu.

Dok bebice borave u inkubatorima često čupaju sonde pa medicinsko osoblje mora po nekoliko puta da ih menja, što dodatno uznemirava bebicu. Kada beba rukicom uhvati krak hobotnice smiri se, disanje joj se stabilizuje, što kao krajnji rezultat ima daleko manji broj čupanja sondi.

Objašnjenje je jednostavno, krak hobotnice podseća bebu na pupčanu vrpcu, pa tako beba oseća sigurnost kao onda kada je bila u maminom stomaku. Hobotnice čudesnice prvi put su se pojavile u Danskoj – kada je jedna mama isplela igračku za svoje dete koje se rodilo pre vremena i bilo u inkubatoru. Rezultat je bio iznenađujuć – dečačić se umirio i disanje mu se normalizovalo.

Neobični mnogonogi „zaštitnici“ uistinu pomažu bebicama tokom kritičnog perioda. Lekari to objašnjavaju sličnošću između krakova hobotnice i pupčane vrpce. Projekat pomoći nedonoščadima pomoću hobotnica-čudesnica postoji od januara 2013. godine i veoma je popularan u Holandiji, Švedskoj, Belgiji, a od ove godine i u drugim zemljama i na svim kontinentima.

U junu ove godine, doktori sa Instituta za neonatologiju u Beogradu, na inicijativu jedne majke Jelene iz Niša, čija je beba rođena sa 550g, zvanično su odobrili projekat pomoći prevremeno rođenim bebicama pomoću heklanih igračaka hobotnica čudesnica. U okviru projekta, roditelji prevremeno rođenih beba dobijaju besplatno hobotnicu-čudesnicu od „ambasadora“ koji su aktivni u svim bolnicama. „Ambasadori“ su zapravo koordinatori projekta, koji prikupljaju hobotnice od volontera, proveravaju odgovaraju li oblikom i materijalom standardima – izrađevina mora biti bezopasna. Koordinatori zatim sterilišu i pakuju hobotnice u zasebna pakovanja sa informacijama o „amajlijama“.

Anketa sprovedena na konferenciji neonatologa u Ukrajini 2015, dala je sledeći rezultat: 48 od 50 neonatologa izjavilo je da je uočilo boljitak od korišćenja pletene hobotnice u oporavku nedonoščadi. Ovakva ocena motiviše dalji razvoj projekta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here