Bačka Palanka u avgustu 1965. – besplatni udžbenici, renoviranje restorana Beograd…

Vremeplov Nedeljne novine“ broj 35 od 29. avgusta 1965. godine

2382
Razglednica iz 1965. Izvor: Stare fotografije Bačke Palanke/Facebook

„Budućnost“ snizila cene mesa

Poljoprivredno dobro „Budućnost“ u Bačkoj Palanci prva je organizacija koja je snizila cene svojim proizvodima. Naime, upravni odbor ovog preduzeća doneo je odluku da snizi cenu mesu. Mada je sadašnje cene odobrio Savet za robni promet Opštinske skupštine, u „Budućnosti“ su posle novih preračunavanja našli novu računicu koja im omogućava sniženje cena mesu i suhomesnatim proizvodnma.

U buduće goveđe meso će se prodavati po ceni od 1.060 dinara (umesto 1.150 kolika je do sada bila), a svinjsko po 800 dinara (umesto 900).

Za suhomesnate prerađevine cena je smanjena u visini do deset odsto.

Sedam meseci zatvora

Veće trojice Opštinskog suda u Bačkoj Palanci, kome je predsedavao sudija Boško Milovanov izreklo je prošlog utorka kaznu nezaposlenom radniku Gojku Vasiljeviću iz Bačkog Brestovca od sedam meseci zatvora zatošto je izbegavao da plaća alimentaciju.

Posle razvoda sa svojom bivšom suprugom Vukosavom Vasiljević iz Mladenova, sud je obavezao Vasiljevića da plaća alimentaciju svojoj bivšoj ženi u visini od devet hiljada dinara mesečno. Međutim, Vasiljević nije do sada platio ni dinara, iako je znao da njegova bivša žena nije sposobna za privređivanje i da sa troje dece živi u veoma teškim materijalnim uslovima.

Brakorazvodni sud je dodelio majci sve troje dece jer Vasiljević nije pružio garanciju da može da bude dobar otac. Da bi izbegao plaćanje alimentacije Gojko Vasiljević nije hteo da se zaposli.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Opao tiraž novina

Kada smo ušli zatekli smo praznu prodavnicu „Dnevnik“. Kolporter je sedeo za pultom i nešto čitao. Na pultu veliki broj neprodatih dnevnih i nedeljnih listova.

Jeli opao tiraž novina?

-Dosta je opao. Najmanje za 30 odsto. Odmah posle poskupljenja, bilo je još gore. Sada se situacija malo promenila.

Kojim listovima je tiraž najviše opao?

-„Večernjim novostima“ i „Politici ekspres“.

A najmanje?

-„Politici“ i „Nedeljnim novinama“.

Koliko zaradite mesečno kao prodavac novina?

U proseku zaradim preko 45.000 dinara. Samo, ja nemam radnog vremena. Radim skoro po čitav dan.

Jeli ti dosta za porodicu?

-Nije. Žena mi nije zaposlena, a imamo i dete. Kada se preračunamo, uvek nam nedostaje. Naročito teško je pred prvi.

Jeste li bili na godišnjem odmoru?

-Nisam. Kolporteri nemaju pravo na godišnji odmor. Za nas Udruženje novinara plaća socijalno osiguranje. Mi imamo poseban status.

Šta vam se ne sviđa u Bačkoj Palanci?

-Ponašanja mladih ljudi na ulici. Često se desi da neki iz obesti uđu u prodavnicu i ometaju rad.

Jeste li se na koga naljutili ovog leta?

-Nisam. Ne dolazim sa ljudima u konflikt.

Imate li neku posebnu želju?

-Imam, samo mi je teško ostvariva. Hteo bih da otputujem u rodni kraj, ali nemam pravo na godišnji odmor. Najveća želja bi mi bila, da nekako ipak otputujem.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Sedmogodišnja devojčica pala sa četvrtog sprata

Mala Jasna Štrbac pala je sa terase četvrtog, ali se zaustavila na terasi trećeg sprata. Stanari zgrade broj devet u u ulici Jugoslovenske armije, doživeli su protekle subote nesvakidašnje uzbuđenje. Sedmogodišnja Jasna Štrbac, ćerka službenika štamparije „Branko Bajić“ Mihaila Štrbca pala je sa terase četvrtog sprata.

Međutim, pukim slučajem zaustavila se na terasi trećeg sprata gde je pala u krilo službenici Zlati Mihajlović koja je tog trenutka čitala knjigu….

…Kako je došlo do ovog slučaja? Mala Jasna, koja se nalazila sama u stanu, gledala je preko terase. Kako nije mogla da „nadvisi“ terasu, popela se na ramjedne slike, okliznula se i poletela u „ambis“. Verovatno da je u vazduhu napravila „salto“ pa je to i spasilo jer se telo zanelo u vazduhu i, umesto da produži let, uletela na susednu terasu.

Mala Jasna ostala je nepovređena bez ikakvih kontuzija. Lekar koji se slučajno našao u zgradi, mogao je da konstauje samo lakšu povredu – jezika!…

Knjižara obezbedila udžbenike za škole

Knjižara „Jovan Popović“ koja se nalazi u sastavu Trgovinskog preduzeća „Podunavlje“ u Bačkoj Palanci, na vreme je obezbedila sve udžbenike za učenike osnovne škole. U knjižari su sklopili aranžman da njihove knjige prodaju samo škole uz određeni rabat na teritoriji čitave komune. Vrednost do sada nabavljenih udžbenika iznosi preko deset miliona dinara.

U odnosu na prošlu godinu udžbenici su poskupeli za oko trideset odsto.

I Beograd se renovira

I restoran „Beograd“ dobiće konačno sve odlike savremenog ugostiteljskog objekta. Nameštaj je obnovljen već ranije i prednja sala sasvim je uređena ali kuhinja nije odgovarala sanitarno-higijenskim propisima, pa je pre mesec i po dana zatvorena zbog renoviranja…

…Renoviranje se nametalo kao neodložna potrba s obzirom da se „Beograd“ nalazi na vrlo prometnom mestu., kraj same železničke stanice. U preduzeću „Jadran“ uveravaju da će kuvana jela osobito variva, koja se ovde najviše traže, biti relatino jeftina, možda čak jeftinija nego u restoranu društvene ishrane.


Pogledaj: Bačka Palanka u vreme privrednih reformi

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here