Чкаља у Паланци

Времеплов "Недељне новине" број 119 од 19. априла 1967. године

675
Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 119 од 19. априла 1967. године.


И код нас Друштво за борбу против рака

Рак је постао човеков непријатељ број један овога века. Због тога није случајно што су највећи научници и хуманисти света ангажовани у проналажењу лека против ове опаке болести… Да и у нашем граду постоји интересовање за оснивање Друштва за борбу против рака уверили смо се протеклих дана.

Неколико грађана упозорило нас је да би иницијатива требало да потекне од нас. О оснивању једног оваквог друштва разговарали смо и са доктором Др Душан Угрицом. – Здравствени радници су спремни да пруже помоћ овом друштву и да учествују у његовом оснивању – рекао нам је др Душан Угрица. – Како је такво Друштво формирано и у другим војвођанским градовима, нема разлога да се не формира и код нас, тим пре јер постоји интере- совање за њега…

Усвојен предлог буџета за 1967. године

У прошлу среду је одржана 24. заједничка седница Општин- ског већа и Већа радних заједница општинске Скупштине под председништвом Светозара Прерадовог, председника општинске Скупштине. Будући да су се на дневном реду налазила и питања важна за привреду, на седницу су позвани да присуствују директори свих привредних организација као и председници месних заједница из свих места бачкопаланачке комуне…

Образложење прве тачке дневног реда – анализе завршних рачуна привредних организација за 1966. годину – дао је директор бачкопаланaчке филијале Службе друштвеног књиговодства Ђурица Марковић… Начелник Оделења за друштвени развој општинске Скупштине Љиљана Крстић образложила је закључке о развоју привреде и друштвених служби бачкопаланачке општине, који су били поднети на усвајање одборницима на прошлој седници… Гавра Поганчев из Бачке Паланке констатовао је да је дискусија била плодна и врло корисна за све аспекте нашег друштвеног и привредног живота, посебно када се ради о будућности. Одборник Поганчев је истакао да је наша комуна по својој солвентности и стању у привреди међу бољим у покрајини, одмах иза новосадске и да нема разлога за панику већ да треба смиреним и планским задацима ићи даље у остварењима циљева привредне реформе.

И у овој години Меркурове ташне у СССР -у

Ових дана из фабрике кожне и металне галантерије „Меркур“ упућена је прва пошиљка од 6.500 женских ташни за Москву. То су модерне ташне у две боје. Друга пошиљка од 13.500 ташни упутиће се у Москву, Кијев и друга места СССР у априлу.

Укупна вредност извезених женских ташни СССР у овој години износиће 130.000 долара… О извозним аранжманима и шансама „Меркура“ у овој години разговарали смо са директором фабрике Радивојем Мандићем. – Могу рећи да извоз наше робе у овој години на страна тржишта – истакао је Мандић – може бити само већи него у прошлој години. Поред извоза у СССР треба да се упуте женске ташне у Источну Немачку у вредности од 25.000 долара, а у Румунију у истој вредности послаће се женске ташне и рука- вице.

У Шведску је већ упућена пробна пошиљка од 200 женских ташни и узорака ситне галантерије да би се испитао укус потро- шача који плаћају здравом валутом.

Чкаља у Паланци

Поред низа уметника који су посредством хотела „Турист“ гостовали у нашем граду Паланчани ће у суботу имати прилику да у својој срединио виде нашег најпопуларнијег хумористу Миодрага Петровића – Чкаљу. Поред Чкаље у програму ће наступити и познати београдски уметници Мића Татић и Ђокица Милаковић. У музичком делу програма посетиоце ће забављати Ивана Пандуровић, Драгољуб Лазаревић и Круна Јанковић уз пратњу прве хармонике Србије Зорана Пејковића.

На пијаци воће и поврће

Карактеристика бачкопаланачке пијаце протекле недеље је повећана понуда воћа и поврћа… Понуда зимског поврћа сада је константно добра, а највише се нуди кромпир, пасуљ и зелен. Изузетно добра понуда овог поврћа је довела до стагнације цена, а код неких производа цена је и нешто нижа. То се пре свега односи на пасуљ чија је добра понуда довела до снижења цене у односу на прошлонедељну пијацу.

Понуда кромпира за протеклих недељу дана толико је повећана да велике количине остану непродате или се нуде по знатно нижим ценама. Што се тиче понуде јабука она је протеклих недеља знатно повећана, па је пијаца просто преплављена овим воћем. Цена јабука и даље се креће од 200 – 300 (старих) динара.

Из матичарског звања

Добили сина: Иванка и Радован Шуњка, Јелица и Тима Бачлић, Марија и Дезидер Јовановић, Милица и Гавра Гајић, Ката и Перо Кнежевић, Саида и Исмаил Мистафовић.

Добили кћерку: Зорка и Славко Тубић, Сава и Раде Карановић, Боженка и Павле Стојнић, Мира и Никола Паунић.

Венчани: Томислав Николић и Катица Николић, Перо Бркљач и Иванка Станков, Слободан Вишекруна и Марга Милуновић.

Ловћену се лоше пише

…Пораз Бачке против Бора већ је заборављен. Све мисли играча и техничког руководства упрте су у недељну утакмицу. Цетињски Ловћен у недељу долази у госте. То је изванредна прилика да Бачка поправи лош утисак и освоји још два бода. Међутим, Ловћен се неће лако предати јер су и њему у овом сусрету потребни бодови. По свему судећи против Ловћена ће на терен истрчати ова једанаесторица: Зорић, Апрцовић, Флорић, Сентин, Рац, Милутиновић, Нинковић, Перовић, Вукадинов, Ремете и Гајић (Вишекруна).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here