Црна хроника обележила јул `67 у Бачкој Паланци

Времеплов „Недељне новине“ број 133 од 16. јула 1967. године

1436
Фото: зграда бивше СДК

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 133 од ‚16. јула 1967. године.


Комбајни мирују…

Мало је требало да се предвиђања стручњака о овогодишњем роду пшенице остваре. Година је понела и постојали су сви изгледи да ће бити надмашени прошлогодишњи приноси. Међутим, временск прилике које су последњих дана захватиле читаву покрајину знатно су утицале на смањење рода. Кише су пале први пут пре више од десет дана.

У неким деловима наше општине пао је и лед и причинио штете. Затим је наступило лепо време па се земља исушила и комнбајни ушли у њиве, невреме је поново наступило. Овога пута пале су још обилније кише. На деспотовачки атар опет се сручио лед…

Када ће жетва бити настављена, то у овом тренутку нико не зна да каже. Потребно је бар недељу дана да се земља осуши. За сада се зна само једно: приноси ће бити нижи од очекиваних. На многим местима пшеница је полегла што ће отежати рад комбајна. Стручњаци још кажу да су кише и олуја већим делом „омлатили“ презрело класје…

Утопио се сезонски радник

У недeљу, 2. јула, у Нештину је дошло до тешке несреће. Нешто после 16 часова купачи су из канала код Горње аде извадили после једног сата трагања осамнаестогодишњег сезонског радника Љубу Панића. Сви напори присутних (међу којима је био и један лекар) остали су безуспешни. Како је дошло до несреће? Дунав се код Горње аде излио и преплавио ливаду. Вода је била плитка и покојни Панић је пошао преко ливаде не знајући да се на њој налази канал који води од рибњака и који је дубок више од два и по метра.

Панић је пао у канал и како је био непливач брзо је нестао. Тог тренутка у близини налазили су се само неки дечаци, али они нису могли да га спасу. Алармирали су у селу али је све већ било касно.

Све већи број абортуса

Иако су средства контрацепције веома популарна, абортуса је све више. Према званичним подацима Дома здравља у првих шест месеци ове године легалних абортуса било је 1.100, док је за исти период прошле године било 900. Међутим, у Дому здравља кажу да има исто толико илегалних абортуса.

– Очекујем, рекао нам је управник Дома здравља др Драган Јовановић, да ће до краја године број абортуса бити још већи. Отприлике око 3.000… Ове године нарочито се повећао прекид трудноће код малолетница… Међутим, легални абортуси не представљају неко друштвено зло. Много су опаснији они илегални, јер су најчешће урађени нестручно што може да има нежељене последице…

Постоји ли могућност да се смањи оволики број абортуса?

– Једини начин су средства за контрацепцију и њихово популарисање. И то нарочито по селима. У селима још увек постоје стара схватања да је срамота отићи код лекара и саветовати се… Требало би организовати што више предавања по селима и предузећима…

Оптужен писмоноша из Товаришева

Општински јавни тужилац подигао је оптужни предлог против бившег писмоноше из Товаришева Душана Андрина (22).

Оптужница га терети да је 18. јануара ове године на поштанској упутници број 506 корисника Мије Важића из Товаришева са износом од 650 нових динара фалсификованим потписом „М.Важић“ задржао новац за себе. Такође фалсификованим потписом „Кривокућа Н.“ он је 25. јануара ове године задржао за себе 660 нових динара са поштанске упутнице број 3753 корисника Наде Кривокуће.

У току главног претреса на суду, заступник тужбе Милан Трифуновић, на основу писменог извештаја поштанског контролора Бошка Арсенина, проширио је оптужницу новим кривичним делом које је у својству писмоноше начинио Душан Андрин. Наиме, у другој половини марта ове године Раде Андрић из Товаришева, требало је чековном упутницом на име инвалиднине да прими 319 нових динара, али је тај новац фалсификованим потписом задржао писмоноша Душан Андрин.

Санитетски „Фића“ оборио девојчицу

Необична несрећа догодила се прошлог уторка око 20 часова, у Улици маршала Тита, готово на самој раскрсници ове и Улице Жарка Зрењанина, испред кафане „Јадран“. Осам метара од пешачког прелаза како је утврдио извиђајни судија Бошко Милованов, тринаестиогодишња Анушка Допуна покушала је да претрчи коловоз, али је том приликом налетела на шофер-шајбну санитетског „фиће“ којим је управљао дежурни лекар др Јован Марковић…

Од удара девојчица је неколико метара одбачена на коловоз и том приликом теже је повредила главу. Др Марковић је одмах зауставио кола и са пословођом кафане „Јадран“ Пером Љиљкон повређену девојчицу унео у кола. После указане прве помоћи девојчица Анушка Допуна је у бесвесном стању хитно пребачена у новосадску Клиничку болницу где се налази у шок – соби. Она је првог дана само повремено долазила свести.

Рац у Вардару

…После недељног сусрета против чехословачке екипе Слована из Галанте (5:0) фудбалери Бачке су добили заслужен одмор. Међутим, већ двадесет и другог јула сви играчи ће се наћи на окупу када ће почети припреме за јесењу сезону. Према речима „техника“ Славка Малетина овога пута припреме ће отпочети на време, тако да ће фудбалери следећу сезону дочекати сасвим спремни. Тренинзи ће се одвијати два пута дневно под руководством тренера Фрање Хирмана.

У овом прелазноим року Бачка је више изгубила него што је добила. Одласком центархалфа Раца у скопски Вардар, одбрана Бачке је знатно ослабљена, што ће утицати на игру читавог тима… Највеће појачање Бачкопаланчана за сада је долазак Олаха играча из подмлатка новосадске Војводине…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here