До краја године нова аутобуска станица

Времеплов "Недељне новине" број 116 од 19. марта 1967. године

1388
Фото: зграда бивше СДК

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 116 од 19. марта 1967. године.


Брошура о развоју општине

Ових дана изашла је из штампе брошура у којој је описан друштвени и привредни развој општине Бачка Паланка од почетка 1963. до краја 1966.године. На 64 странице изнети су подаци о раду Скупштине општине у овом времену, њених Савета, Комисија и органа управе, делатност појединих институција као што су зборови бирача и мировна већа и развој целокупне самоуправе. Посебно место дато је привредном развоју са акцентом на индустрију и пољопривреду и изнети основни подаци о средњорочном плану развоја од 1966. до 1970.године.

Издавач је Општинска конференција Социјалистичког савеза којој друштвено – политичке организације, месне заједнице и радне организације могу да се обрате уколико желе да преузму известан број примерака брошуре.

Почиње реконструкција путева у комуни

На састанку Општинског фонда за путеве коме су присуствовали и представници радних организација које дају учешће за изградњу путне мреже у Комуни одлучено је да се ових дана потпише уговор са новосадским предузећем „Војводина пут“ које ће бити извођач радова. Како се предвиђа радови на реконструкцији пута Бачка Паланка – Силбаш у дужини од деветнаест километара, као и на путу који повезује Деспотово и Пивнице, дужине осам километара, отпочеће почетком априла… Очекује се да ће радови на реконструкцији и асфалтирању ових путева бити завршени у току 1968.године.

Ових дана биће потписани и уговори са радним организацијама које дају учешће за реконструкцију путне мреже у нашој општини. Неке радне организације већ су издвојиле средства намењена за путеве док ће остале то учинити токомове године. За реконструкцију поменутих путева биће утрошена близу милијарду старих динара.

Насип касни – због прашине

Поздер прашина била је (и још увек је) повод једног несвакидашњег сукоба Рејонског погона ДТД и Комбината. Наиме, Рејонски погон канала ДТД поднео је пријаву Општинској скупштини наводећи да отпаци из Индустријског комбината – тачније поздер – прашина онемогућавају даљу изградњу насипа иза Комбината и тражио је интервенцију грађевинске инспекције. Десетог марта комисија састављена од представника обеју „зараћених страна“ и представника грађевинске инспекције изашла је на лице места и утврдила да су примедбе Рејонског погона ДТД тачне: изграђена касета будућег насипа која треба сада да се насипа покривена је у дужини од око 800 метара дебелим слојем поздер – прашине чија се дебљина креће од десет па све до 25 сантиметара! Будући да се на овако нестабилну основу не може насипати земља, потребно је прво ово читаво подручје очистити а такође спречити даље нагомилавање поздер – прашине.

То је закључак грађевинске инспекције. У Комбинату, међутим, слежу раменима јер нема где на друго место да бацају отпатке.

Оштећени аутор

Већ више од осам месеци води се спор између „Југотона“ и Градимира Бабића, угоститељског радника из Бачке Паланке. Све је почело негде почетком јуна прошле године када је позната дискографска кућа „Југотон“ из Загреба снимила у интерпретацији Наде Мамуле и Гвоздена Радичевића песму „Већ су прошли дани среће“ чији је аутор Градимир Бабић. У међувремену песма је доживела велику популарност код љубитеља народне музике. Њен тираж сваким даном све више расте. Само у Бачкој Паланци у књижари „Вељко Петровић“ до сада су три пута наручивали нове поруџбине са плочама ове песме. Па и поред тога аутор песме још није добио накнаду иако му по закону припада осам процената од сваке продате плоче. Бабић се већ дуже времена бави писањем текстова, како народне тако и забавне музике. То чини из задовољства јер му је после напорног рада у „Јадрану“ познатијем под именом „Земљотрес“ то највеће задовољство и једини хоби…

Када је у „Јадрану“ гостовао познати певач Гвозден Радичевић, највише су му се допале речи песме „Већ су прошли дани среће“, па је наговорио Бабића да их пошаље познатој загребачкој дискографској кући „Југотон“. Уз помоћ Гвоздена Радичевића, „Југотон“ је пристао и снимио је у интерпретацији заједно са Надом Мамулом. И уместо да добије заслужени хонорар Бабићу је за сада остала једина утеха што на омоту ове плоче стоји да је он аутор текста. Но то не значи да се „Југотон“ самим тим ослободио плаћања своје обавезе према аутору ове песме.. Па ипак, Бабић се нада да ће се овај
неспоразум ускоро решити и да ће му „Југотон“ платити заслужену награду.

До краја године нова аутобуска станица

Ове године коначно ће се решити питање изградње аутобуске станице у Бачкој Паланци. Тиме ће и ово важно питање бити решено пошто путници у нашем граду, до сада (сем кафане „Јадран“), нису имали место где да сачекају аутобус за Нови Сад и набаве карту. Према урбанистичком плану решено је да се аутобуска станица изгради у блоку четрнаест, у позадини садашње пијаце. Идејни пројекат будуће станице дао је архитекта Милан Палишашки. Када буде завршена нова аутобуска станица имаће у своме саставу продавницу карата, чекаоницу, угоститељски објекат, просторију за возачко особље и чекаоницу за путнике. Изградња станице поверена је Ауто – транспортном предузећу „Војводина“ из Новог Сада који су највише заинтересовани за њену изградњу… За изградњу станице ће се утрошити близу 50 милиона динара, а завршетак радова биће до краја ове године…

Цигански бал

У организацији угоститељског предузећа „Турист“ и Одбора за организацију циган бала идуће суботе ће се у просторијама хотела „Турист“ одржати традиционална свечаност и избор циганске лепотице за 1967. годину…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here