Evo u kojim firmama su bile najveće plate

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 61 od 27. februara 1966. godine

1635

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 61 od 27. februara 1966. godine.


Rang lista prosečnih mesečnih dohodaka od reforme do 31. decembra 1965. u starim dinarima:

 • Transportno preduzeće „Dunavprevoz“ 83.600;
 • Bioskop Čelarevo 82.600;
 • Bioskop „Vojvodina“ Bačka Palanka… 80.480;
 • Trgovinsko preduzeće „Zvezda“ Gajdobra 66.000;
 • Trgovinsko preduzeće „Vojvodina“ Bačka Palanka 65.900;
 • Komunalni zavod za socijalno osiguranje 64.600;
 • Preduzeće „Žitoprodukt“ Bačka Palanka 63.900;
 • Preduzeće „Napredak“ Bačka Palanka 63.900;
 • Restoran društvene ishrane 63.600;
 • Zemljoradnička zadruga Despotovo 60.700;
 • Industrijski kombinat Bačka Palanka 56.300:
 • Zemljoradnička zadruga Bačka Palanka 55.600;
 • Osiguravajući zavod Bačka Palanka 55.500;
 • Trgovinsko preduzeće „Izbor“ Bačka Palanka 55.100;
 • Preduzeće „Merkur“ Bačka Palanka 55.000;
 • Trgovinsko preduzeće „Papuk“ Bačka Palanka 54.600;
 • Trgovinsko preduzeće „Podunavlje“ Bačka Palanka 54.200;
 • Ciglana „Sloga“ Bačka Palanka 53.700;
 • Mlin „Jedinstvo“ Gajdobra 53.300;
 • Zemljoradnička zadruga Silbaš 52.200.

Ovog leta: Iseljenici – dragi gosti

U okviru „Iseljeničke nedelje“ koja traje od 1. do 8. jula grupa od preko 250 iseljenika posetiće našu komunu. Kako nam je rekao sekretar Opštinskog odbora Matice iseljenika Aleksandar Bežanov, ovih dana održaće se sastanak Odbora na kome će biti utvrđen plan boravka iseljenika. Iako je u zvaničnom programu „Iseljeničke nedelje“ predviđeno zadržavanje u komuni samo jedan dan, Odbor će nastojati da iseljenici borave u našoj sredini nekoliko dana. Za to vreme oni će posetiti Poljoprivredno dobro „Budućnost“, Ilok, Karađorđevo i Lovački dom u Bagremari. Interesantno je spomenuti da sa teritorije naše komune najviše iseljenika živi i radi u Kanadi, SAD i Francuskoj. Mnogi su otišli još pre rata…

„Kvalitet“ pred likvidacijom

Ono o čemu se već duže vremena govorilo i predlagalo kao najbolje rešenje jednog izgubljenog slučaja, konačno se ostvarilo – Služba društvenog knjigovodstva na inicijativu opštinske Skupštine podnela je novosadskom Okružnom privrednom sudu predlog za likvidacioni postupak zanatskog preduzeća za izradu lake konfekcije „Kvalitet“ iz Bačke Palanke.

Rasprava o likvidaciji ove radne organizacije održaće se ovih dana pred Okružnim privrednim sudom, ali se unapred može naslutiti njegov ishod. Od prvog dana poslovanja „Kvaliteta“ bilo je tako da je ovakav epilog bio neminovan. Istina, gubitak iz prošle godine nije naročito veliki, ali je zato čitava radna organizacija u takvom položaju da joj nema spasa: bez prostorija, bez mašina, bez obrtnih sredstava, organizaciono nesređena i sa robom koja nije uspela da se probije na domaćem tržištu…

Šteta – pola miliona dinara

U sredu nešto posle 18 časova iznenada je izbio požar na još nedograđenoj zgradi Opštinskog suda u Bačkoj Palanci. Vatra je brzo zahvatila nekoliko prostorija na prvom spratu gde je bila smeštena građevinska stolarija.

Samo nekoliko trenutaka kasnije požar je primetila čistačica bačkopalanačke pošte Marija Antolović i odmah alarmirala vatrogasce kojima je pošlo za rukom da posle kraćeg vremena lokalizuju požar. Međutim, šteta nanesena ovom prilikom ceni se na oko pola miliona dinara.

Ukrali auto pa ga slupali

U noći između 18. i 19. februara u Bačkoj Palanci je izvršena do sada najdrskija krađa. Nepoznati provalnici obili su garažu u dvorištu zgrade u Miletićevoj ulici broj 40 ukrali novi auto „Fiat 1300“, vlasništvo Lazara Krivokuće, zatim su obili kapiju i izgubili se u nepoznatom pravcu. Vlasnik je tek ujutru primetio nestanak kola, koja su nešto kasnije pronađena, ali prilično slupana na starom ulazu u industrijski kombinat. Nepoznati kradljivci prešli su sa kolima oko 300 kilometara.

Pričinjena šteta se ceni na oko 500.000 starih dinara. Organi Sekretarijata za unutrašnje poslove nalaze se na tragu ovim drskim „pozajmljivačima“ kola.

Iz matičarskog zvanja

Venčani: Slobodanka Stojadinović i Nikola Jovičin; Dušanka Vojvodić i Stanko Pilipović; SavaTuvić i Žarko Šušilović.

Dobili sina: Marija i Siniša Zlatanović, Marija i Marijan Rutka.

Dobili ćerku: Vinka i Ljubomir Dimić; Jelisaveta i Stevan Mak; Marija i Bogoljub Mitrić.

 

Vakcinacija obavezna i za vaše dete

Uprostorijama Mesne zajednice III reona sutra počinje obavezna vakcinacija koju sprovodi Antituberkulozni dispanzer. U vremenu od 28. februara do 2. marta biće vakcinisani svi stanovnici našeg grada starosti između 1 – 7 godine života i između 15 – 20 godina. Po drugi put stanovnici pomenute starosti primiće vakcinu 3, 4. i 5. marta.


Pogledaj: Početak izgradnje mosta u Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here