Franja Hirman novi trener Bačke

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 82 od 24. jula 1966. godine

337

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 82 od 2417. jula 1966. godine.


Bilten opštinske Skupštine

Skupština opštine učinila je dobar potez kada je odlučila da svakog meseca štampa bilten u kome će se u sažetom obliku iznositi njen rad kao i odluke ostalih skupštinskih organa. Taj bilten će tako biti ogledalo jednomesečnog rada Skupštine i značajan informator njenih odluka. Bilten je namenjen odbornicima opštinske Skupštine, članovima Opštinskog komiteta SK, članovima Opštinskog odbora SSRN, Opštinskom sindikalnom veću, sekretarima osnovnih organizacija SK, predsednicima mesnih odbora SSRN, predsednicima Saveta mesnih zajednica i starešinama organa uprave opštinske Skupštine…

Skupština je odlučila da se opštinskoj Skupštini Novog Sada isplati 14 miliona dinara za troškove oko školovanja 484 učenika sa teritorije opštine Bačka Palanka, ali je u toku diskusije na sednici izraženo negodovanje zbog načina na koji je novosadska opštinska Skupština pokrenula celu stvar.

Milionski gubici palanačke privrede

Osam dana trajao je remont na glavnom dovodniku električne energije za našu komunu i deo sreza Vukovar. U to vreme, prema još nepotpunim podacima, samo privreda Bačke Palanke pretrpela je gubitak od preko 100 miliona starih dinara. U dva maha mašine su
potpuno stale, jer su bili iskopčani svi dovodi električne energije…

Velike gubitke imao je i „Merkur“. Anton Til, tehnički direktor ove fabrike, nam je rekao:
– U proseku proizvodnja je bila umanjena 30 odsto. Gubitak je najmanje oko 13 miliona starih dinara. U nekoliko mahova 103 radnika napuštali su posao jer je napon bio izuzetno mali. Nešto veća šteta bila je u pogonu za proizvodnju obuće. Tehnički direktor ovog
pogona Ante Barbir ne krije svoje nezadovoljstvo.

– Dnevno smo proizvodili manje 130 pari cipela. Komercijalni efekat će biti manji za 18 miliona starih dinara. Međutim, to nije i jedina šteta. Stradali su nam mnogi motori za šivenje usled neujednačenog napona…

Samousluga već u avgustu

Ovih dana u Mladenovu su počeli radovi na adaptaciji tri veće prostorije u koje će biti smeštena samousluga, zatim prodavnica gvožđarske robe i termičkih aparata, kao i salon nameštaja.

Trgovinsko preduzeće „Podunavlje“, kome će prodavnice pripadati, investiralo je u radove oko sedam miliona starih dinara. Samousluga u Mladenovu biće prva prodavnica ove vrste u selima naše komune, a asortimanom robe moći će da zadovolji i meštane okolnih sela… Istovremeno sa uređenjem prostorija za samoposlugu, radi se na adaptaciji posebnih prostorija za prodavnicu nameštaja koja će u neku ruku biti mali salon najraznovrsnijeg nameštaja od klasičnog do najmodernijeg. Osim toga, Mladenovljani će dobiti i prodavnicu gvožđarske robe u kojoj će moći da kupuju i razne termičke aparate, namenjene za domaćinstva… Očekuje se da će adaptacija svih prostorija biti završena za desetak dana.

Dalekovodi bez uzemljenja

Stručnjaci za visoki napon, koji su nedavno radili na rekonstrukciji dalekovodne mreže od Novog Sada do Bačke Palanke, bili su ne malo iznenađeni kada su ustanovili da je 30 dalekovodnih stubova ostalo bez uzemljenja. Njima nije bilo teško da izračunaju kako su nepoznati kradljivci odneli ukupno 270 kilograma bakarne žice.

– Sve je to za nas neverovatno – rekao nam je poslovođa pogona „Elektrovojvodine“ u Bačkoj Palanci Milan Marković. Prema njegovim rečima kradljivci su se igrali životom prilikom svakog skidanja uzemljenja. Pravo je čudo kako niko nije nastaradao. Koliko je velik „podvig“ nepoznatih lopova pokazuje podatak da je svako uzemljenje na dalekovodnom stubu ukopano u zemlju ni manje ni više nego 20 metara. Stručnjaci tvrde da je iskopavanje, zapravo krađu, moralo da vrši lice kome tajne električne struje nisu nepoznate. Jer, i drugačije se ne može protumačiti činjenica da prilikom „operacije iskopavanja uzemljenja“ nije došlo do nekakve nesreće.

Kako smo obavešteni, pogon „Elektrovojvodine“ u Bačkoj Palanci će ceo slučaj predati organima gonjenja SUP –a.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Nada i Stanimir Bošković, Katarina i Mihal Hviezd, Nevena i Stevan Gajić, Milica i Pal Haška, Ruženka i Aleksandar Rapčenko, Dušanka i  Dušan Perić, Roža i Laslo Zonaji, Boja i Rajko Stojaković, Marka i Đura Boćamski.

Dobili kćerku: Milica i Panta Kojić, Radojka i Sava Dejan, Dragica i Radomir Petković, Milica i Mirko Novaković, Marka i Jovan Harak.

Venčani: Jovan Karas i Marka Hanula, Đurađ Krčmar i Milosava Gašić.

Umrli: Ilija Torbica, rođen 1938. godine.

Franja Hirman novi trener Bačke

U ovom prelaznom roku tim palanačkog drugoligaša je više izgubio nego dobio. Bačku su napustili Plačkov, Miškov, Stanišić i Dolezar… Za sada jedinu prinovu Palančani su dobili dolaskom Petra Remete bivšeg igrača zagrebačke Lokomotive…

Bačka je sklopila aranžman sa bivšim trenerom „Vojvodine“ i „Srema“ Franjom Hirmanom koji će od ove sezone preuzeti brigu oko treniranja igrača Bačke. Bačka je već počela sa treninzima u petak. Na okupu su igrači na koje se računa za početak prvenstva. To su Zorić, Jugović, Vuković, Latković, Florić, Kirtić, Rac, Višekruna, Milutinović, Sentin, Rajšp, Perković, Redenc, Aprcović, Gajić I, Đukić, Gajić II, Remete, Zirojević i Drašković.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here