Gradiće se put Despotovo – Silbaš

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 52 od 26. decembra 1965.,godine

736

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 52 od 26. decembra 1965.,godine.


Gradiće se put Despotovo – Silbaš

Zborovi birača koji su prošlog petka i nedelje održani u Despotovu i Silbašu odlučili su da već idućeg proleća počne izgradnja puta Despotovo – Silbaš. Despotovljani i Silbašani odlučili su da u i izgradnji ovog puta, čija će dužina iznositi oko devet kilometara, učestvuju sredstvima iz samodoprinosa.

Prema prvim proračunima za izgradnju ovog puta biće potrebno preko 600 miliona dinara. Uz učešće Skupštine opštine, obezbediće se dovoljno sredstava da bi radovi mogli da počnu.

Kakvo je raspoloženje u Silbašu i Despotovu za izgradnju ovog puta najbolje nam svedoče reči zemljoradnika iz Silbaša Đure Popadića:

-Ne samo da ću da glasam za uvođenje samodoprinosa već ću za izgradnju puta da priložim, kao dobrovoljni prilog, 50 hiljada dinara. Izgradnjom ovog puta Pivnice i Despotovo bili bi povezani sa centrom komune što bi znatno uticalo na ekonomsku moć ovih sela.

Prvi rezultati ohrabruju

Zajedničkoj sednici Opštinskog veća i Veća radnih zajednica opštinske Skupštine, koja je održana u prošli ponedeljak, prisustvovali su poslanici pokrajinske i republičke skupštine Radovan Isakov i Todor Petrić, kao i direktori bačkopalanačkih radnih organizacija. Na dnevnom redu sednice nalazili su se, između ostalog, analiza rezultata ostvarenih u privredi za devet meseci ove godine kao i razmatranje novih instrumenata u vezi uvođenja poreza i doprinosa za narednu godinu…

…Razmatrajući nove instrumente u vezi uvođenja doprinosa i poreza za narednu godinu na sednici je istaknuto da je pozitivna strana sistema koji se primenjuje od ove godine pre svega u njegovoj subjektivnosti kada se radi o utvrđivanju katastarskog prihoda, što kod poljoprivrednih proizvođača stavara sigurnost u pogledu poreza.

Porezi će biti nešto povećani u odnosu na prethodnu godinu, ali će odbornici na zborovima birača obrazložiti ovo povećanje i zatražiti saglasnost birača pre nego što se na sednici
opštinske Skupštine konačno usvoje stope poreza i doprinosa…

Kada su harfe film pratile

…Josipa Lazara, od nedavno penzionera, znaju u bioskopu „Vojvodina“ kao jednog od najvrednijih posetilaca svih bioskopskih predstava. Svakoga utorka i subote za Josipa i njegovu ženu Zlatu ostavljaju se sedišta broj 9 i 10 u trećem redu.

I zna se – bez obzira da li napolju lije kiša ili možda veje mećava, oni će doći.

-Ne znam ni sam koliko sam mogao imati godina kada sam počeo da idem u bioskop – kaže Josip Lazar – ali nikako više od pet – šest. I toliko mi je to prešlo u pasiju da se na prste mogu izbrojati filmovi koje sam propustio za ovih pedeset godina…

…Koliko puta je mališan morao krišom da pobegne u bioskop, već unapred pomiren sa neminovnom kaznom koja ga čeka kod kuće jer roditelji nisu odobravali ni razumevali tako česte posete predstavama gde su se odigravali čudni događaji u tamo nekim dalekim zemljama. Upornost dečaka bila je jača od volje roditelja i – retko koji film je bio propušpten…

[rev_slider alias=“ccsystem-„][/rev_slider]

… -U to vreme, naravno, nije bilo zvučnih filmova pa su „štimung“ stvarali rumunski harfisti – seća se Josip Lazar.

– Ako je bila u pitanju neka komedija, oni bi svirali vesele i brze stvari, a kada je prikazivan tužan film iz prednjih klupa gde su sedeli harfisti dopirala je ozbiljna muzika. I što je najinteresantnije, čak su i uspevali da tom svojom muzikom utiču na raspoloženje publike…

Prikazivanje prvog ton filma – bio je to istorijski film „Soni boj“ – doneo je uzbuđenje ljubiteljima filma u Palanci…

Povoljna ocena stručnjaka

Prošle srede u prisustvu velikog broja stručnjaka održana je prva demonstracija novog proizvoda „Majevice“ – mašine za mlevenje kabaste stočne hrane.

Pored velikog broja poljoprivrednih stručnjaka svečanosti su prisustvovali poslanik savezne Skupštine Mladen Čomić, sekretar Odbora za industriju Skupštine Vojvodine Radovan Isakov, poslanik Skupštine Srbije Jan Kiš, predsednik SO Bačka Palanka Svetozar Preradov i drugi…

…Jedan od konstruktora mašine Stevan Sivački izjavio je da je ova mašina jedinstvena konstrukcija u svetu.

-Rezultati koje je do sada pokazala mašina – rekao je Stevan Sivački – jasno govore da je konačno skinut sa dnevnog reda problem mlevenja kabaste stočne hrane. Nova mašina uspešno će mleti kukuruzovinu, stabljike i glave suncokreta i stabljike lucerke. Mašina će mleti 600 do 1.000 kilograma brašna na sat, a pokretaće se elektromotorom ili traktorom.

Mašinu koja se lako transportuje, opsluživaće svega pet radnika. Iako se za sada još ne zna njena cena, očekuje se da će koštati između četiri i pet miliona dinara. Već posle Novosadskog sajma, gde će mašina biti izložena, počeće nova serija proizvodnje od
sto komada…

Bačka dočekuje Vardara!

Prošle srede u prostorijama Fudbalskog saveza Jugoslavije u Beogradu izvučeni su parovi za osminu finala Kupa Jugoslavije.

Protivnik Bačke je skopski prvoligaš Vardar, koji će pod vođstvom Huga Ruševljanina gostovati u Palanci verovatno 27.februara iduće godine. Ovo je jedinstvena prilika da se Bačka kvalifikuje za četvrtfinale. Istina,Vardar će biti veoma težak protivnik. Podmlađeni tim Skopljanaca predstavlja najprijatnije iznenađenje proteklog jesenjeg dela takmičenja.

U svakom slučaju, Palančani će imati priliku da vide jednu dobru utakmicu.


Pogledaj: Lep gest radnika PD „Budućnost“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here