Gume za bicikl veoma tražene a guma ima samo za simpatične

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 45 od 7. novembra 1965

537

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 45 od 7. novembra 1965.


Planulo grožđe

Nikada se, valjda, u našem gradu nije osećala takva nestašica grožđa kao ove godine. U početku sezone stidljivo se pojavilo u prodavnicama i na pijaci, ali je brzo nestalo.

Palančanima nije ostalo ništa drugo nego da ga kupuju na strani.

Kada se pre nekoliko dana pojavio sa punim gajbicama Milorad Blagojević od Topole iz Srbije, ni slutio nije da će tako dobro proći. Za svega četiri časa Milorad je prodao devet stotina kilograma grožđa po 250 dinara.

Snižene cene nekim prehrambenim artiklima

Poslednja sednica skupštine opštine istakla je u prvi plan probleme koji su usko vezani sa privrednom reformom injenim odrazima u praksi. Koliko košta kilogram mesa i jesu li kombajni skupi – to su bili neki problemi o kojima se najviše raspravljalo. Odbornici kao retko kada do sada uzeli su masovno učešće u diskusiji, prenoseći zahteve sa zborova birača.

Na skupštini je takođe bilo dosta reči o stanju pojedinih organizacija i zemljoradničkih zadruga u novim uslovima privređivanja.

– Meso je skupo – rekao je odbornik iz Despotova Nikola Krčedinac govoreći o problemu snabdevanja mesa.

– U odnosu na sadašnju cenu svinjsko meso bi moglo da se prodaje i po 750 dinara. Jer poznato je da najviše koljemo svinje koje su za izvoz.Kada se zna da se njihova otkupna cena kreće od 350 do 380 dinara, onda je sadašnja cena od 900 dinara visoka…

Komunisti u klupama

Početkom prošle nedelje počeo je rad jednog odeljenja večernje političke škole u Bačkoj Palanci. Nastava će se održavati u OŠ „Veselin Masleša“ ponedeljkom, sredom i petkom i trajaće četiri meseca. Za pohađanje večernje partijske škole prijavljeno je blizu pedeset slušalaca. Međutim svi prijavljeni nisu mogli biti obuhvaćeni, jer će u Bačkoj Palanci raditi samo jedno odeljenje.

U uži izbor za pohađanje škole ušlo je 36 kandidata iz dvadeset osnovnih organizacija…Za koji dan treba da otpočne rad i drugo odeljenje škole u Gajdobri. Ono će takođe raditi po novom programu, koji je prilagođen radu komunista na selu…

Automatska telefonska centrala

Radovi na izgradnji automstske telefonske centrale u Pivnicama privode se kraju i ukoliko sve bude teklo po planu, očekuje se da će centrala krajem ovog meseca početi da radi. Ukupne investicije za ovaj objekat iznosiće oko četiri miliona dinara.

Dva miliona daće Pivnice i susedno mesto Despotovo, koje će takođe biti uključeno u automstsku centralu i to tako što je svaki telefonski pretplatnik (preduzeće i ustanove) dao sto hiljada dinara.

Ostala sredstva obezbedila je Opštinska skupština…

Priznanja najaktivnijim omladincima

Protekle nedelje održane su godišnje konferencije Saveza omladine u Gajdobri i Novoj Gajdobri, kojima je pored ostalih prisustvovala i Natalija Bjelica, predsednik Opštinskog komiteta Saveza omladine…

Na ovoj konferenciji izabran je novi Mesni komitet Saveza omladine u Gajdobri od 13 članova, kao i kandidati za godišnju izbornu konferenciju Saveza omladine koja će se održati decembra u Bačkoj Palanci.

Na konferenciji u Novoj Gajdobri odato je priznanje omladincima i omladinkama Svetislavki Radun, Radmili Kovačević, Dragici Jekić, Milici Kovačević, Miloradu Žutkoviću, Radojki Damjanac, Vojinu Janičiću, Nikoli Žutkoviću i Slavku Tomanoviću za zalaganje i uspešan rad u akcijama koje je Savez omladine organizovao.

Prisvojio traktorske gume

Opštinsko javno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Milana Velemira, magacionera Zemljoradničke zadruge u Tovriševu zato što je u nameri pribavljanja imovinske koristi protiv pravno prisvojio stvari koje su mu bile poverene na radu u privrednoj organizaciji i kao službeno lice uneo neistinite podatke u službenu ispravu čime je počinio krivično delo pronevere i falsifikata.

Velemir je u aprilu 1964. godine kao glavni magacioner Zemljoradničke zadruge u Tovariševu prisvojio par guma od traktora „zadrugar“ u vrednosti 193.200 dinara. Da bi sve to prikrio Velemir je falsifikovao naloge…

Gume za simpatije

U poslednje vreme gume za bicikl su veoma tražen artikal. Proizvođači guma, usled nedostatka sirovina, imali su probleme sa proizvodnjom, što se odrazilo i na snabdevenost tržišta.

U Bačkoj Palanci gume su mogli da dobiju samo prijatelji Branka Savine, poslovođe prodavnice „Borova“. Savina je, u većini slučajeva, vraćao mušterije, iako je guma bilo u prodavnicama.

Ovakav način poslovanja ustanovio je i tržišni inspektor Opštinske skupštine u Bačkoj Palanci Dimitrije Kuzman. Savina inspektoru nikako nije mogao da pravda 27 unutrašnjih i 17 spoljnih guma. Proveravanjem kupaca ustanovljeno je da je Savina prodavao gume samo onima , koji su mu „bili simpatični“…

Specijalizovana prodavnica za boje

Trgovinsko preduzeće „Podunavlje“ otvorilo je ovih dana uUlici maršala Tita specijalizovanu prodavnicu za boje. Do sada su se boje prodavale u jednom odeljenju gvožđare, ali je zbog nedostatka prostora i asortimana bio nedovoljan. Nova prodavnica koja je dobila ime „Duga“, imaće potpuni iz- bor uljanih i zemljanih boja, lakova i pribora a takođe i tople po- dove i užariju…

Pogledaj: Poplava samo ružna uspomena, počela izgradnja nasipa

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here