Halo, Jugoslavija! Palančani od ovog meseca sa svog broja mogu da zovu druge gradove

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 46. od 14. novembra 1965. godine

718

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 46. od 14. novembra 1965. godine.


Halo, Jugoslavija!

Palančani više neće imati razloga da se ljute na simpatične devojke pozivnog telefonskog broja 900. Umesto da prijavljuju međugradske razgovore i urgiraju, moći će sami uskoro da dobiju mnoge gradove u zemlji za svega pola minuta.

Automatska telefonska centrala proradiće za nekoliko dana. U stvari, nezvanično ona je počela. Prvi razgovori sa Novim Sadom, već su obavljeni. Kada monteri „Iskre“ budu završili sa svim radovima, telefonski saobraćaj biće olakšan.

Kako su nam rekli u Pošti 29. ovog meseca Palančani će moći sami sa svog broja da biraju brojeve Novog Sada, Beograda, Subotice, Sombora i ostalih gradova u zemlji. Čak će se i Bijelo Polje u Crnoj Gori moći dobiti za svega nekoliko minuta.

Niže cene u „Turistu“

Ugostiteljsko preduzeće „Turist“ još jednom se preračunalo. Rezultat toga preračunavanja je sniženje cena gotovo svih vrsta jela i pića. Interesantno je da će sadašnje cene jela i pića biti niže za oko 25 odsto, od cena koje su bile 26. jula ove godine, odnosno pre stupanja na snagu novih privrednih mera.

U poslednje vreme došlo je do osetnog pada prometa u ovom preduzeću, pa se nakon ponovnog preračunavanja došlo do zaključka da se veća zarada može ostvariti jedino većim prometom, a ona je moguća samo ako su cene niže.

Sem pića, i cene jela snižene su za oko 25 odsto. Za abonente ovo sniženje će iznositi deset dinara po jednom obroku, tako da će sada ručak u pretplati koštati 290, večera 240, a doručak 210….

Socijalistički savez u centru svih zbivanja

U prisustvu oko 180 gostiju i delegata prošlog petka održana je u sali Amaterskog pozorišta u Bačkoj Palanci vanredna opštinska konferencija Socijalističkog saveza radnog naroda
kojoj je prisustvovao sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije Danilo Kekić.

Pored opštinskih rukovodilaca konferenciji su prisustvovali predsednik republičkog Veća sindikata poljoprivrednih i prehrambenih radnika Srbije Andrija Salaji, poslanik Savezne Skupštine Vojo Dragović, poslanik republičke Skupštine Jan Kiš, poslanici pokrajinske Skupštine i članovi pokrajinskog odbora Vojvodine Estera Ivković, Brana Panin – Kole, Radovan Isakov – Raša i drugi.

U centru pažnje konferencije bio je referat „Aktivnost organizacija i rukovodstava SS između VI i VII kongresa SSRN Srbije i naredni zadaci“.

Referat je podneo predsednik Opštinskog odbora SSRN Gavra Pogančev.

Spasavanje mlađi

Udruženje sportskih ribolovaca u Bačkoj Palanci sprovelo je prošle nedelje akciju spasavanja riblje mlađi. Posle izlivanja Dunava mnogobrojna riba se zadržala u rukavcima.

Pretila je opasnost da velika količina mlađi nastrada. Da bi bar nešto spasli, sportski ribolovci radili su nekoliko dana. Kako nam je rekao predsednik ovog udruženja Vasa Bailov, sportski ribolovci spasli su preko četiri tone malih šarana i nekoliko stotina kilograma somova.

Prema grubim proračunima u rukavcima koji su ostali posle povlačenja Dunava stradalo je preko tri tone malihšarana.

Još jedan pločnik

U toku su radovi na izradi betonskih trotoara u ulici IveLole Ribara, koja je do sada imala verovatno najdugotrajniju stazu od cigala u celom gradu.

Ona je, posle ulice Maršala Tita najprometnija, jer direktno vodi do naših najvećih preduzeća „Merkura“ i Industrijskog kombinata.

Ove jeseni biće izgrađeno preko 600 metara nove betonske staze koja će se pružiti od „Merkura“ do Šafarikove. U proleće će se radovi nastaviti tako da će se betonski trotoar pružati čak do Industrijskog kombinata.

Od cigala koje su izvađene sa stare staze popraviće se trotoar na drugoj strani ulice, jer je i taj u lošem stanju, a ponegde ga uopšte nema. Radove izvodi Mesna zajednica II reon.

Otvara se restoran sa samouslugom

Posle nekoliko odlaganja Ugostiteljsko preduzeće „Turist“ najzad će otvoriti restoran sa samoposlugom.

Predviđeno je da restoran počne sa radom najkasnije 29. novembra ove godine. Za sada
je ostalo još samo da se izvrše neki unutrašnji radovi, pa da restoran bude spreman da primi prve goste. Za uređenje restorana Ugostiteljsko preduzeće „Turist“ do sada je utrošilo preko 10 miliona dinara. Kapacitet novog restorana biće 1.000 obroka dnevno, a radiće se na principu trake – samousluge kakve restorane imaju mnogi naši gradovi.

Od otvaranja restorana preduzeće „Turist“ imaće višestruku korist: kapaciteti sadašnje kuhinje biće potpuno iskorišćeni, a obezbediće posao za 12 članova ovog kolektiva koji su se pokazali kao višak radne snage…

Na dnevnom redu: kupus

Protekle nedelje pijacom je dominirao kupus…

Ponuda mu je bila veća od potražnje, što je prouzrokovalo nisku cenu od 40 – 80 dinara po kilogramu… Krompir se prodavao po 100 dinara kilogram, beli luk 350, crni luk 100, spanać 200, zelena salata 25 dinara komad, zelen i šargarepa 120 – 150 dinara kilogram, grožđe 300, kruške 300, jabuke 200, orasi 450 – 500, badem 300, sir kravlji 500, mileram 900, maslac 2.000, guščije meso 800, par kokošaka 2.500 – 4.000, par pataka 2.500, par gusaka 4.000 – 5.000, par ćuraka 5.000 – 6.000, bela riba 300, štuke 400, manići 500 dinara kilogram.


Pogledaj: Gume za bicikl veoma tražene a guma ima samo za simpatične

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here