Herojska smrt komandanta rečnog monitora Drava Aleksandra Berića kod Čelareva

2439

Na jučerašnji dan navršilo se 79 godina od herojskog podviga posade rečnog monitora „Drava“ pod komandom poručnika bojnog broda Aleksandra Berića koji je dalekog 12. aprila 1941. godine stradao herojskom smrću u okršaju sa nemačkom Luftvafe na Dunavu kod Čelareva.


Berić se u duhu najhrabrijih pomorskih komandanata držao tradicije, da uprkos svemu ostane sa posadom i učini sve da u neravnopravnoj borbi spasi koliko god može mornare i potčinjene oficire i da pogine herojskom smrću na komandom mostu uz razvijenu zastavu.

Monitor “Drava” je bio monitor Kraljevske jugoslovenske ratne mornarice, u čijem se sastavu nalazio od 1920. godine. Brodom je komandovao mladi poručnik bojnog broda Aleksandar Berić, koji je nesporedno pred rat prekomandovan iz Tivta u Novi Sad.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Monitor „Drava“ početak Drugog svetskog rata dočekao je sa 82 člana posade. U pripremi za mogući rat sa Nemačkom smatrao je da će glavnu ulogu imati protivavionci jer upravo iz vazduha preti najveća opasnost. Na žalost njegove opravdane sumnje su se obistinile, jer kad je „Drava“ krenula na borbeni zadatak upravo zahvaljujući ovom brodu kod Bezdana i Mohača napadnuti su privremeni aerodromi, a rezultat napada bio je da je upravo zahvaljujući Beriću avioni u aprilskom ratu nisu poletali sa tog aerodroma.

Dva dana posle nemačkog napada na Kraljevinu Jugoslaviju Berić je primio kratki telegram: ”Neprijatelj je napredovao na svim frontovima”. Posle tih informacija, Berić je sam doneo mudru, ali prvenstveno plemenitu odluku, pošto je posada broda bila mešovita i sastavljena od Srba, Hrvata, Slovenaca, Mađara, Nemaca…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here