Bačku Palanku posetilo 200 iseljenika iz čitavog sveta

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 80 od 10. jula 1966. godine

460

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 80 od 10. jula 1966. godine.


Kooperacija sa LŽTK iz Kikinde obećava sigurniju perspektivu

Uskoro će „Majevica“, preduzeće za izradu mašina, preći na preorijentaciju svoje proizvodnje. Umesto mase proizvoda koje je do sada proizvodila počeće sa proizvodnjom, alatnih mašina, a nastaviće se sa izradom cisterni sa kojima se „Majevica“ već afirmisla i obezbedila sigurno tržište.

Već je sklopljen ugovor o kooperaciji sa livnicom željeza i tempera iz Kikinde za proizvodnju kratkohodnih rendisaljki. Livnica iz Kikinde ustupila je pravo proizvodnje i prodaje svih rendisaljki „Majevici“ kao i pravo izvoza u sve zemlje u koje su oni do sada izvozili.

Sve izrađene količine rendisaljki „Majevica“ će prodavati preko LŽTK iz Kikinde koji se već afirmisao sa ovim proizvodima… Plasman ovih rendisaljki obezbeđen je i na stranom tržištu pošto je livnica iz Kikinde prodavala svoje proizvode u Holandiju, Austriju, Švedsku, Zapadnu Nemačku, Grčku,Tursku i Bliski Istok, a na domaćem tržištu je prodavala 80 odsto svojih proizvoda. Godišnja proizvodnja rendisaljki iznosiće oko 170 – 200 komada.

Nosimo nezaboravne uspomene

Centralna proslava „Iseljeničke nedelje“ održana je prošle subote u Bačkoj Palanci. Naš grad je ugostio preko 200 iseljenika iz čitavog sveta. Domaćini su svoje goste dočekali kod Obeliska odakle su otišli u „Bagremaru“ gde im je priređen prijem. Goste dočekali tamburaški orkestri sa narodnom muzikom. Posebno iznenađenje za goste priredio je jedan gajdaš.

Posle „Bagremare“ gosti su posetili „Karađorđevo“ gde su prisustvovali egzibicionom takmičenju konja u preskakanju prepona i dresuri. U podne je za goste u hotelu „Turist“ priređen svečani ručak. U popodnevnim časovima gosti su posetili Ilok. Nakon posete našem gradu gosti su izjavili da nose nezaboravne uspomene.

Iduće sezone bez pozorišnih predstava?

U ovoj godini Radnički univerzitet organizovao je osam predstava. Svaka od njih koštala je oko 200.000 starih dinara. Ova sredstva Gradski fond za kulturu trebalo je odavno da prebaci RU koji, po ugovoru, Srpskom narodnom pozorištu mora da isplati dugovanja u roku od osam meseci.

– Iako se nalazimo pred početkom nove pozorišne sezone Gradski fond se oglušuje o sve naše primedbe da nam prebaci novac koji duguje – rekao nam je upravnik RU Milorad Čolović.

– Mi sami ne možemo da snosimo sve troškove. Uostalom, Gradski fond za kulturu se obavezao da učestvuje u finansiranju pozorišnih predstava.

Čolović nam je dalje rekao da je RU i za sledeću sezonu sklopio ugovor sa SNP, ali ako Gradski fond ne izmiri dugovanja teško da će doći do realizacije ovog ugovora.

„Druže uredniče“!

Čudna smo mi omladina, ovde u Palanci – stalno se žalimo kako nam je kulturno zabavni život slab i nerazvijen, a kada se nešto organizuje nismo zadovoljni. Hteli bi uvek nešto novo, uvek nešto da nam se pokloni a kada dobijemo onda se i „pokažemo“.

Pre izvesnog vremena gostovao je kod nas vokalno – instrumentalni sastav „Meteori“ iz Zrenjanina. Verujem da je ovaj, inače izvrsni sastav, gorko požalio što je uopšte dolazio u Bačku Palanku. Pozorišnom salom čitavo vreme prolamala se vika, zvižduci, dobacivanja pojedinaca itd. Ali nije se samo na tome stalo – izvođači su bili gađani raznim predmetima pa čak i – pokvarenim jajima!

Imajući to u vidu, nije se čuditi što je program pre vremena morao biti završen, mada su ulaznice prodavane čak i po 350 i 400 dinara. Veći broj gledalaca čak je izašao i pre kraja predstave jer nisu mogli da trpe ovakvu atmosferu.

Ne znam kako ćemo opet imati obraza da poželimo da nam neko dođe i održi predstavu. Zar nam neko i nešto treba? Moj savet je: izvođači ne dolazite u Palanku!

Učenica Nada B. Bačka Palanka

Repertoar Bioskopa „Vojvodina“

U ponedeljak na repertoaru bioskopa je engleski crno – beli film „Tigrov zaliv“. Film je režirao J.Tompson a u glavnim ulogama igraju Horst Buholc i Džon Mils.

U utorak, sredu i četvrtak na programu je jugoslovenski crno – beli film „Ne plači Petre“. Film je režirao France Štiglic, a u glavnim ulogama igraju Lojza Rozman, Bert Sotlar, Majda Potokarjeva i Zlatko Sugman.

U petak, subotu i nedelju videćemo najgledaniji vestern ove sezone zapadno nemački kolor film „Old Šeterhend“. Glavne uloge tumače Leks Barker i Dalia Lavi. Predstave u bioskopu „Vojvodina“ počinju u 17,30 i 20 časova.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Smilja i Milan Kovačević, Koviljka i Mićo Vranješ, Marica i Pero Rajak.

Dobili kćerku: Radojka i Milan Jovičin, Anđelija i Zdravko Bajić, Miroslava i Vlado Rašljić.

Venčani: Miloš Stevandić i Radmila Gvozdenović, Hugo Šantoši i Milena Sofrenić.

Umrli: Milica Pogančev, rođena Pajić, 1905. godine, Janoš Čelovski, rođen 1896. godine, Danica Kostić, rođena Kucurski, 1891. godine, Todor Grujić, rođen 1894. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here