Има ли нафте у околини Бачке Паланке?

Времеплов „Недељне новине“ број 124 од 14. маја 1967. године

705
Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 124 од 14. маја 1967. године.


Има ли нафте у околини Бачке Паланке?

Већ неколико дана на теренима наше комуне налази се геофизичка екипа Геозавода из Београда која врши сеизмичка испитивања где се све могу налазити налазишта нафте. Ова Екипа ради по већ изграђеним гравиометријским картама које су раније сачињене.

– Наш задатак није да проналазимо нафту – рекао нам је шеф екипе инж. Миодраг Милошевић. – Ми само вршимо сеизмичка испитивања. Тек после нашег испитивања бушење ће вршити екипе „Нафтагаса“ из Новог Сада. Наравно, уколико наша истраживања дају неке резултате…

Радови се изводе на појасу од Парага до Бачке Паланке све до Дунава. Касније, испитивања ће се вршити и у околини Товаришева. На питање да ли већ постоје неки резултати испитивања, инжењер Милошевић нам је рекао да би било преурањено о томе говорити, јер су испитивања тек почела.

– Чак и да су наша истраживања показала позитивне резултате не бих вам могао рећи. То једино могу у „Нафтагасу“ јер су они инвеститори…

Новоизабрани чланови Општинског већа

Јован Баћанов, Бојан Бајић, Влада Бучко, Стеван Бек, Лазар Бакмаз, Радојка Цвијетић, инж. Јован Чизмић, Радисав Чукић, Јосип Чобрда, Милорад Чоловић, Јосип Ческо, Михајло Чинчурак, Дара Дакић, Петар Девић, инж. Олга Ђокић, Бошко Гајић, Димитрије Говедарица, Рајко Иванчић, Ђорђе Јеличин, Ержебет Јелић, Марко Јовић, Чеда Јерковић, Мирко Јандрић, Драган Крунић, Слободан Кнежевић, Ана Кисић, Раде Куленовић, Драган Клепић, инж. Јован Кнежевић, Бранко Крстић, Васа Лучић, Јован Морача, Јулијана Михајловић, Радивоје Маријановић, Остоја Маријановић, Никола Морача, Паја Нинков, Бела Најдер, Војин Пешић, Божа Панић и Лазар Папић.

Новоизабрани чланови Надзорног одбора

Марија Дамјанов, Сима Грбић, Коста Коларић, Милош Милошевић и Миладин Живанов.

Без страха од Дунава

Већ другу годину граде се насипи који треба да једном заувек учине страх од Дунава безразложним и гарантују Паланчанима да се никада више неће поновити лето 1965. године, ноћне море и дежурања по насипима, мобилизација и зечји насипи пред праговима кућа…

Предузеће „Херој Пинки“ успело ја да за годину и по дана рада обави импозантан посао који се, ево, примиче своме крају. Преостало је још само да се преко Тикваре повежу већ изграђене деонице насипа које штите Бачку Паланку узводно и низводно, а да се после багером наспе терен, па да посао буде завршен.

Гости из Жалеца

Двадесетој општинској конференцији синдиката присуствовала је делегација из пријатељске комуне Жалец. Делегацију су сачињавали секретар Општинског већа синдиката Франц Видмар, секретар Општинске конференције Социјалистичког савеза Јоже Јан и два радника Феликс Смодиш и Ервин Кошин. Поред присуствовања конференцији, гости из Жалеца обишли су неколико радних организација, а у недељу после подне присуствовали су утакмици Будућност – Бачка.

Станари затрпавају бару

Мада се налази у ширем центру града Југ Богданова улица са својим коловозом у комуналном погледу не само што је на последњем месту у граду, већ представља ругло од којег се згражава сваки пролазник. Најгоре стање је на делу од коловоза Улице ЈНА на стотинак метара нагоре. На том делу коловоза налази се „депонија“ смећа, блата има увек, а „вечита“ баруштина итекако загорчава живот станарима две монтажне приземне зграде, нове четвороспратнице и других кућа… Да би се колико – толико ослободили неугодног воња из баре и воде која им за време киша допире и до врата станари две монтажне зграде сами су уз помоћ једних дрвених колица насули део „вечите“ баруштине.

У једној од ових зграда станују породице Огризек и Милановић са 10, а у другој породице Косјер и Васиљевић са седам чланова. Родитељима су у овој акцији помагала и деца.

Добошар за 30 ћошкова

УМК у Младенову ради помоћни службеник Душан Зељкић. Његова дужност је да два пута недељно обиђе село бициклом и добошом упозна грађане са најновијим вестима. Он каже да има 30 ћошкова – и све их обиђе.

Крмача опрасила 22 прасета

Пре два месеца крмача расе „шведски ландрас“ Ђуре Глигића из Бачке Паланке, Вашариште 19, опрасила је 22 прасета. То је својеврстан рекорд када се зна да је отхранила 20 прасади. Одмах након прашења свако прасе било је тешко по један килограм.

– И раније смо имали случајеве да крмача опраси око двадесет прасади, али никада да и отхрани толики број – рекао нам је помоћник управника Фарме свиња Пољопривредног добра „Будућност“ Милан Мирковић. Ђуро Глигић је, наиме кооперант ове Фарме…

Реми раван поразу

Ни после недељног кола фудбалери Бачке нису успели да се одлепе са дна табеле… Последњи окршај са титоградском Будућности показао је као и на неколико ранијих сусрета да екипа Фрање Хирмана нема спретну и ефикасну навалу, изузимајући Вишекруну и увек агилног Ремету…Следи пауза због утакмице репрезентација Источне и Западне групе Друге лиге, а након тога сусрет у Београду са Вождовачким…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here