Inicijativa radnika „Merkura“: Otvoren Mlečni restoran

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 91 od 25. septembra 1966. godine

909

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 91 od 25. septembra 1966. godine.


Bačka Palanka bez divlje gradnje

U aprilu mesecu ove godina Bačka Palanka je dobila opštinsku odluku koja zamenjuje urbanistički plan. Ovom odlukom građevinski reon je znatno sužen, međutim to nije uticalo da divlji graditelji pojačaju svoju aktivnost. Naprotiv, građevinski inspektori opštinske Skupštine registrovali su samo četiri bespravno, divlje izgrađena objekta i protiv njihovih vlasnika već je pokrenut upravni postupak. Divlji graditelji su prvo upozoreni da ne smeju da zidaju svoje kuće bez dozvole, a zatim su doneta rešenja o obustavljanju gradnje i konačno o uklanjanju bespravno izgrađenih objekata. Kao kaznena mera vlasnici bespravno izgrađenih kuća su predati sudiji za prekršaje koji je na osnovu svoje kompetencije izrekao odgovarajuće novčane kazne.

Dobro organizovana akcija

Ovogodišnja akcija „Nedelja borbe protiv tuberkuloze“ počinje od 18. do 25. septembra. U okviru ove akcije posebna pažnja biće posvećena zdravstvenom prosvećivanju građana. Tuberkoloza je i dalje jedna od vodećih bolesti u našoj opštini i još uvek predstavlja potencijalnu opasnost za veliki broj ljudi. Zbog toga je Opštinski odbor Crvenog krsta u saradnji sa Antituberkuloznim dispanzerom organizovao predavanje na temu „Tuberkuloza je još uvek opasnost za sve nas“. Ova predavanja, koja su održana u Merkuru, Vunopletu i Industrijskom kombinatu, zainteresovala su veliki broj radnika, a održao ih je doktor Zaviša Zavišić, upravnik Antituberkuloznog dispanzera u Bačkoj Palanci… O savremenim problemima borbe protiv tuberkuloze govorio nam je doktor Zavišić.

– Nama najveću teškoću – kaže doktor Zavišić – predstavlja borba sa nekooperativnim bolesnicima odnosno onim koji na neki način izbegavaju da dođu na lečenje u dispanzer ili se ne leče kod kuće…

Susret sa spasiocem

Kada se čovek posle dvadeset godina nađe sa svojim najboljim drugom onda je to poseban doživljaj i trenutak koji se dugo pamti i prepričava. Događaj o kome ćemo mi govoriti nije običan jer je vezan za ratne događaje, za dvojicu nerazdvojnih drugova. Reč je o Stipi Bartulovu i Andriji Lovrenčiću. Prošlo je mnogo vremena od kada su se rastali. Bilo je to u jesen 1945. godine u Smederevu. Od tada nisu više znali jedan za drugog…

– Evo, taj čovek mi je spasao život – priča nam sav uzbuđen Andrija Lovrenčić – Njemu jedino mogu da zahvalim što sam danas među živima.

Njihovo drugovanje počinje od 23. oktobra kada su se zajedno našli u prvoj četi, četvrtog bataljona, XII vojvođanske brigade. Prošli su zajedno Sloveniju, Hrvatsku, a bili su i u Mađarskoj.

– Najteža nam je bila borba na Batini. Bili smo pet dana bez hleba i vode. Mnogi drugovi iz naše čete su poginuli, a mi smo srećno izvukli glavu -kaže Stipe.

Posle Batine prešli su za Barč u Mađarsku, a odatle za Viroviticu i Podravsku Slatinu gde su krenuli na oslobađanje Čađavice. Međutim, napredovanje je prekinuto i oni se vraćaju za Bolmen u Baranji… Trebalo je da prođe dvadeset i jedna godina da bi se sreo sa svojim starim drugom koji ga je spasao sigurne smrti.

– Sada se više nećemo rastajati. Naše dve kuće biće od sada bliske i prijateljske kao što smo i mi bili za vreme ratnih dana – kažu Andrija i Stipe.

Osmeh leta 66. – Pobednička lenta i nagrada Milici Vekić

Pred oko 400 gledalaca u sali i bar još toliko njih koji su ostali izvan sale, prodefilovale su finalistkinje – devojke čiji su osmesi osvojili najviše simpatija naših čitalaca tokom dva meseca ove akcije. Žiri u sastavu: profesor doktor Radovan Zavišin, profesor Slavko Obradović, novinar, dr Rista Cvijetić, lekar; Boško Milovanov, sudija, Anđa Dobrosavljević, profesor, Mija Stevović, spiker i Marko Kojić, profesor jednoglasno je odlučio da se titula „Osmeha leta 66.“ dodeli Milici Vekić učenici u privredi iz Bačke Palanke, a za njene pratilje izabrane su Miroslava Knežević i Miroslava Panin.

U izvođenju kulturno – zabavnog programa učestvovali su eminentni beogradski interpretatori zabavne i džez miuzike i vokalni solisti Đorđe Marjanović, Zoran Georgijev, Radmila Mikić, Tamara Šaroć i Plavi ansambl, dok je konferansu vodio Mija Stevović, spiker Radio – televizije Beograd.

Inicijativa radnika „Merkura“: Otvoren Mlečni restoran

Ovih dana u krugu „Merkura“ je otvoren savremeno uređen mlečni restoran. Inicijativa za otvaranje mlečnog restorana došla je od samih radnika jer će oni na ovaj način najbolje rešiti pitanje ishrane. Umesto da radnici kao do sada odlaze kući na doručak, oni će moći da se na lak i efikasan način snabdevbaju sa mlečnim i suhomesnatim proizvodima. Već prvog dana rada mlečnog restorana osetilo se da su radnici prihvatili ovakav način ishrane. Dnevni promet za sada iznosi oko trideset hiljada dinara, ali se veruje da će se on znatno povećati. Prema rečima direktora „Merkura“, Rade Mandića ovakav način ishrane radnika mnogo je bolji nego ranije kada su radnici odlazili svojim kućama.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Jelena i Jovan Ružičić, Katica i Radoslav Radisavljev, Milka i Mladen Ajduković, Marija i Miša Beličko.

Dobili kćer: Stana i Pero Antonić, Đuka i Milenko Šipka, Marija i Ferenc Dudaš, Roza i Dragan Rađenović.

Umrli: Juraj Čanji, rođen 1940.godine, Jovan Karačonji, rođen 1905. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here