Из историје: Идеја за оснивање Међуопштинског здравственог центра

Времеплов „Недељне новине“ број 109 од 29. јануара 1967. године

351

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 109 од 29. јануара 1967. године.


Три пута више кандидата

У четвртак пре подне одржана је седница Сталне изборне комисије Општинске конференције Социјалистичког савеза на којој је предложена оријентациона листа посланика за савезну, републичку и покрајинску Скупштину…

Посланике за савезну Скупштину бирају заједно пет општина: Бачка Паланка, Оџаци, Бачки Петровац, Кула и Бач… На међуопштинским састанцима закључено је да посланик за Савезно веће мора бити афирмисан друштвено – политички радник који је познат у свих пет општина. После дужих дискусија дошло се до закључка да то буде Никола Кмезић који добро познаје ситуацију у свим поменутим општинама…

На захтев већег броја месних одбора Социјалистичког савеза и на основу већ датих предлога и сугестија, на састанку је усвојена следећа оријентациона листа: Воја Агбаба, просветни радник из Младенова, Раде Банић, радник Индустријског комбината, Никола Бокан, службеник Скупштине општине, инж. Чедо Бјелица из Гајдобре, Марко Васиљев, радник Земљорадничке задруге у Товаришеву, Чедо Говедарица, просветни радник из Гајдобре, инж. Миодраг Ђокић, директор Пољопривредног добра „Карађорђево“, инж. Рајко Ерцег, директор „Јединства“, Јелена Жарковић, просветни радник из Бачке Паланке, Миодраг Игић, земљорадниик из Деспотова, Марко Јовић, радник „Меркура“, Гојко Јелић, радник „Мајевице“, Никола Кмезић, друштвено – политички радник, Стеван Кнежевић, радник „Вуноплета“, Душко Ковачевић, просветни радник из Бачке Паланке, др Гаја Коларов, лекар, Миливоје Кнежевић, директор ПИК „Подунавље“ у Челареву, Владо Краљ, службеник Комуналног завода за социјално осигурање, Жарко Лукић директор Земљорадничке задруге у Силбашу, Мишко Мађар, земљорадник из Пивница, др Слободан Мургашки, ветеринар Пољопривредног добра „Будућност“, др Љубиша Милошевић, лекар из Карађорђева, Светозар Прерадов, председник Скупштине општине, Лоза Папић, радник Индустријског комбината, Никола Павичић, секретар Скупштине општине, Милутин Роквић, земљорадник из Младенова, Јован Станојев, директор Комерцијалне банке, Мирко Ступар, службеник предузећа „Дунав“ у Челареву, Даница Тркуља, просветни радник из Бачке Паланке, др Душан Угрица, лекар из Бачке Паланке, Младен Шијаков, потпредседник Скупштине општине и Живко Шљивар, службеник из Челарева…

Међуопштински здравствени центар

У уторак је у Бачкој Паланци боравио Душан Савић – Дода, директор Института за здравствену заштиту Покрајине и професор на Машинском факултету у Новом Саду и преговарао у Скупштини општине о оснивању Међуопштинског здравственог центра за општине Бач и Бачку Паланку.

Према постојећим законима све општине су дужне да оснују овакве здравствене установе које би координирале рад комуналних завода за социјално и здравствених установа. Сем тога, под надлежности ове установе, такође би били послови из социјалне медицине, превентиве и разни статистички показатељи који би пратили развој болести и појава из области здравства на територији комуне…

Међутим, Институт за здравствену заштиту Покрајине понудио се да оснује један овакав здравствени центар који би био под његовим патронатом. После дуже дискусије председник општинске Скупштине Светозар Прерадов дао је начелну сагласност. Коначну реч даће Скупштина на једном од наредних заседања.

Колико смо стварно болесни: Лекови за 323 милиона

Податак да је само прошле године на територији бачкопаланачког Комуналног завода за социјално осигурање издато 811.021 лек у вредности од 3,231.581,76 нових динара, наводи на помисао да је добар део ових лекова, можда издат без преке потребе.

Мере предузете да се потрошња лекова ограничи на само заиста потребне случајеве – а које су се састојале у повећању учешћа осигураника у трошковима лека са 60 на 100 старих динара – показале су се ипак недовољно ефикасне и потрошња лекова није забележила неки осетнији пад. Наиме, број на овакав начин узетих лекова износио је нешто преко 370.000 док је остатак од око 440 хиљада лекова спадао међу ампуларне, чије трошкове сноси Завод за социјално осигурање…

500 трактора на пољима

…У комуни се налази 44.580 хектара оранице, од чега се скоро трећина налази у друштвеном власништву. Прихватањем савременијих процеса у технологији производње, широком применом агротехничких мера и све масовнијим укључивањем индивидуалних пољопривредних произвођача у друштвено организовану производњу омогућен је интензивни развој пољопривреде.

Последњих неколико година, рецимо, просечна производња пшенице износи око 290.000 метричких центи, кукуруза преко 720.000 метричких центи, а конопље која је важна сировина индустрији у општини, око 245.000 метричких центи… Укупно је у прошлој години произведено на територији наше општине око 52.000 товних свиња и 5.800 товних говеда… На територији наше општине има око 470 трактора што значи по 26 хектара оранице у друштвеном власништву на један трактор. Томе треба додати још и седамдесетак приватних трактора, којих је сваким даном све више.

Из матичарског звања

Добили сина: Олга и Драгић Рајков, Надежда и Тихомир Бељин. Добили кћерку: Љепосава и Милосав Бојиновић, Никола и Невенка Буквић и Ангелина и Петар Минић.

Венчани: Никола Пауновић и Мира Срдић, Милован Шарић и Милка Јовић, Драгутин Продановић и Катица Балинт, Лазо Ћулибрк и Ратка Нешић.

Умрли: Марија Тот (рођена Дулић) рођена 1874. године, Мара Вујичић (рођена Кмезић) рођена 1903. године, Косана Поштић, рођена 1907. године, Илија Вјештица рођен 1892. и Миша Магловски рођен 1904. одине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here