Iz „Merkura“ stizale samo lepe vesti

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 88 od 4. septembra 1966. godine

488

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 88 od 04. septembra 1966. godine.


Dunav stoji i preti!

Štab za civilnu zaštitu objavio je vanredno stanje i na vreme izvršio sve pripreme kako bi se na vreme otklonile sve opasnosti. Već je formirana brigada od 1.600 ljudi koja je u pripravnosti. Na nasipima od Mladenova do Čelareva svakodnevno radi preko 600 ljudi.

Neočekivano za ovo vreme Dunav je opet zapretio katastrofom. Njegove mutne vode napunile su korito i pokušavaju da se izliju. Poslednjih dana nadolazio je skoro santimetar na sat i ozbiljno ugrozio grad sa okolinom… Dunav se zaustavio na 666 centimetara iznad nule. Prema očekivanju stručnjaka ovo je njegova maksimalna visina…

Pokrajinski sekretar za vodoprivredu dr Todor Birovljev izjavio je našem saradniku da će se Dunav na ovoj visini zadržati duže vreme što može da bude vrlo opasno.

– Kada se Dunav zaustavi, onda i budnost popusti – rekao nam je Birovljev. – Zbog toga danonoćno treba bdeti na obali… Poslednja vest: Dunav opada

Zabeleženo u „Merkuru“: Sve se može kad se hoće

Postalo je nekako navika da iz „Merkura“ stižu samo prijatne vesti. Ne samo za bačkopalanačke prilike da dobro zarađuju, već bi im u pogledu ličnih dohodaka mogli da „pozavide“ sigurno devedeset odsto radnih organizacija u Vojvodini.

Dakle, evo podatka koji je za proizvođače iz „Merkura“ najvažniji: u prvom polugodištu ove godine prosečan lični dohodak u fabrici iznosio je 74 hiljade dinara…

Evo šta o situaciji na tržištu kaže direktor preduzeća Radivoj Mandić:

– U toku poslednjih meseci primetili smo da je prodaja kožne galanterije na domaćem tržištu doživela izvestan pad. Javio se mali zastoj, koji sam po sebi nije opasan ali predstavlja i izvestan signal. Za nas u fabrici to je samo bio podstrek da proširimo jedan
„ventil“ od kojeg mnogo očekujemo – izvoz. Ne znam koliko su o tome poznati rezultati…

Ova fabrika je jedna od retkih koja nema nikakvih investicionih obaveza pa joj sredstva u njenim fondovima stoje nesmetano na raspolaganju za proširenje kapaciteta. Trenutno raspoloživa sredstva iznose oko 600 miliona starih dinara.

Preporod „Građevinara“: I čuda se događaju

Finansijski rezultati uspeha u prvih 6 meseci ove godine pokazuju da je ukupan prihod porastao za skoro 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine, dostigavši sumu od 419 miliona starih dinara. Međutim, najvažnije je u tom podatku da je postignut sa smanjenim brojem radnika i to sa 304 zaposlena, dok je krajem juna 1965. godine bilo zaposleno 395 radnika, što znači da je pored smanjenja radne snage od skoro jedne četvrtine došlo do velikog skoka u produktivnosti.

Evo šta o uspesima „Građevinara“ kaže direktor ove organizacije inženjer Slobodan Gavrilović.

– …Samo je potrebno dobro organizovati posao, ne dozvoliti nikakve zastoje ni čekanja, steći poverenje i kupaca i dobavljača pa problema neće biti. Ja sam najzadovoljniji što smo uspeli da nam radnici, koji su ostali, sada javno pokazuju da su stekli samopouzdanje. Nedostatak kredita i spora poslovnost Komercijalne banke u Palanci vezuju nam ruke da još brže gradimo i ne samo brže nego i ekonomičnije.

Izgorele dve tone hmelja

U sredu u 22 časa izbio je požar u sušari Zemljoradničke zadruge u Bačkoj Palanci. Požar je buknuo u jednoj peći za sušenje hmelja i uništio 1.720 kilograma sirovog hmelja, pričinivši štetu od oko 7.000 novih dinara. Šteta bi bila znatno veća, ali su vatrogasci brzo intervenisali.

Prva istraga pokazala je da instrumenti za merenje temperature na pećima nisu bili ispravni, iako je rešenjem inspekcije bilo predočeno da se kvar na ovim intrumentima otkloni.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Savo i Milka Mićić, Danica i Veljko Đurica, Zorka i Isidor Mandić, Ana i Stevan Pakiš.

Dobili kćerku: Danica i Vladimir Milović, Terezija i Toša Balinović.

Venčani: Jovan Toma i Ana Halik, Nikola Knežević i Bosiljka Knežević, Slobodan Mićić i Mara Broćeta.

Umrli: Marija Lačanski, rođena Dević, 1911. godine, Katica Kovačević, rođena Obušković, 1890. godine, Anđa Jović, rođena Šorban, 1883. godine.

Radnički je favorit

Bačka se vratila iz Skoplja trijumfalno. Posle teškog poraza u Crvenki, malo ko je od navijača očekivao da će Palančani doneti dva boda iz Skoplja. Ipak, desilo se. Igrači Bačke igrali su mnogo bolje, i što je važno i mnogo borbenije, pa ni uspeh nije izostao…

– Utakmica u Skoplju ne sme da zavara ni igrače ni publiku – rekao nam je „tehniko“ Bačke Slavko Maletin – Vava.

– Rabotnički je veoma slab tim i teško da će se održati u drugoligaškoj konkurenciji. Istina, naši igrači su igrali mnogo bolje i borbenije na prvoj utakmici, ali to još nije dovoljno za pobedu nad Radničkim…

Po svemu sudeći Bačka će se beogradskom Radničkom suprotstaviti u ovom sastavu: Zorić, Šarović, Florić, Sentin, Rac, Milutinović – Tomić, Rajšp, Remete. Višekruna i Đorđević (Aprcović).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here