Изградња путева који су повезали насеља у општини Бачка Паланка

Времеплов „Недељне новине“ број 99 од 19. новембра 1966. године

430
Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 99 од 19. новембра 1966. године.


Успео семинар

Прошле суботе у просторијама Ловачког дома „Багремара“ одржан је успешан семинар за руководиоце подмлатка Црвеног крста.

Семинар је имао међуопштински значај јер су у његовом раду учествовали и руководиоци подмладака са територије Бача. Организатор семинара општински одбор Црвеног крста, после одличне организације, може да буде задовољан резултатима. Предаваче је обезбедио покрајински одбор Црвеног крста.

Тражи се 700 милиона

Једанаест насеља који сачињавају бачкопаланачку општину разбацани су на преко 500 квадратних километара. Све јачи привредни развој последњих година, нарочито у пољопривреди, захтевао је нужно и појачање саобраћаја. То је, због лоших путева, изискивало велике жртве од радних организација, а иначе слаби путеви услед појачаног саобраћаја просто су се топили…

Предложено је асфалтирање седам постојећих или нових путева који би повезали сва места у комуни у једну целину са добром путном мрежом, способном да поднесе појачани саобраћај који се предвиђа наредних година, нарочито после изградње моста преко Дунава.

Међу њима најважнији је пут 140 који би повезивао Бачку Паланку и Силбаш, а био би дуг 19 километара. Он би требало да представља деоницу врло важне саобраћајнице која би преко Сенте, Бачке Тополе и Куле представљала најкраћу везу Северног Баната са Илоком и даље са ауто – путом…

Овако обиман програм радова захтева и велико ангажовање средстава па се према неким предрачунима сматра да ће бити потребно чак 650 до 700 милиона динара за изградњу асфалтних путева на овим релацијама.

Дрска крађа у центру града

У уторак увече у центру гада десила се дрска и, за бачкопаланачке прилике, несвакидашња крађа. Испред нове куле код железничке станице лопови су украли точак са „Фиће“ директора Гимназије Новака Томановића. Што је најинтересантније крађа се десила у раним вечерњим часовима.

– Дошао сам на стан нешто после петнаест часова – рекао нам је Томановић. –До деветнаест часова нисам излазио. Када сам у то време пошао на један састанак приметио сам крађу. Колико је нама познато ово је прва крађа овакве врсте на територији наше комуне

Како реконструисати халу поздер плоча?

За време прошлогодишњих поплава веома је оштећена хала погона поздер плоча. Вода је „испрала“ темеље, па је после повлачења воде почело њихово слегање. Оштећења су била виша него што се то у први мах претпостављало. Инспекција је једно време била чак забранила да се у хали одвија производња. Међутим, на време су извршени сви радови око осигурања хале. Постављени су подупирачи, а сем тога, вршено је стално осматрање понашања зграде…

Стручне службе израдиле су ових дана два предлога за решавање овог проблема. Првим је предвиђено да се изврши санација читаве зграде, а другим изградња нове хале. Ако би се поступило по првом предлогу потребно је 130 до 140 милиона старих динара. За изградњу нове хале, међутим, било би потребно око 250 милиона динара.

– Највећи губици би били због обуставе производње, због демонтаже и монтаже машина, рекао нам је помоћник директора Богољуб Бојанић. По мом мишљењу све би ово трајало најмање годину дана, а то значи да би губици због обуставе производње били веома велики. Други велики проблем представљају машине за које се не зна да ли би их након демонтаже поново могли монтирати…

– Верујте то је један од највећих проблема у колективу – рекао нам је даље Бојанић.  О њему ће ускорио расправљати и раднички савет. Какво и које би решење било најбоље, сада је веома тешко рећи. Сигурно је само једно: проблем је врло тешко решив.

Напад на новинара!

Наш колега дописник „Дневника“ Душан Бућан био је приморан пре неколико дана да затражи помоћ органа безбедности! То је јединствен случај у југословенској пракси да један новинар тражи заштиту јер му је живот доведен у питање само зато што је по својој професионалној дужности обавештавао јавност. Претње Бућану учестале су после низа написа у „Дневнику“ о „Златној афери“. Поједини актери ове највеће послератне шверцерске афере, револтирани изношењем података пред јавност, нису се устезали да запрете новинару па чак и физички да га нападну. Ништа зато што је Окружни суд већ изрекао казне „златарима“ и тиме доказао да су заиста криви.

То што су појединци долазили у стан Бућану и претили му ножевима, то још није најгоре. Прошле недеље, нешто после 20 часова, док је радио у свом стану, потпуно му је разлупан један прозор!… Бућан је био приморан да затражи заштиту од органа безбедности.

Из матичарског звања

Добили сина: Ружица и Ђока Сомборац, Љубица и Јован Данилов, Савка и Ратко Зорић, Стана и Божо Цвитановић.

Добили кћерку: Ана и Андрија Татлиак, Маријана и Богдан Вујков, Ана и Јерко Тадић, Ковиљка и Никола Дракулић.

Венчани: Михајло Чегар и Радојка Лончар, Душан Чубрило и Петра Врховец, Милан Пилиповић и Љубица Латинчић,Новица Будишин и Марија Ковачевић, Славко Ајдер и Јованка Пјевалица, Вељко Броћета и Душанка Ђилас.

Умрли: Кузман Николић рођен 1911, Младен Ђуричић рођен 1909, Милица Тутић рођена Јовицки 1883. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here