Kad i kako je počela izgradnja puta Bačka Palanka – Bač?

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 42 od 17. oktobra 1965. godine

447

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 42 od 17. oktobra 1965. godine.


Počela izgradnja puta Bačka Palanka – Bač

Izvođač radova, subotički pogon preduzeća „Vojvodina put“ obezbedilo je dovoljan broj mašina, pa se smatra da će ove jeseni, ukoliko vreme dozvoli, novi put stići do prelaza preko pruge na izlazu iz Bačke Palanke. Novi put gradiće se trasom dosadašnjeg, osim što će biti ublažene okuke u gradu koje su znatno ometale saobraćaj.

Širina kolovoza iznosiće šest metara i biće za sada izgrađen samo zastor od tucanika, dok će se asfaltiranje na ovogodišnjoj deonici obaviti u proleće iduće godine. Radovi na putu nastaviće se sa prvimlepimdanima pa se smatra da će se obe ekipe krajemiduće godine sastati negde kod Obrovca…

Zidovi popucali proizvodnja stala

Prošlog utorka obustavljena je proizvodnja u pogonu pozder ploča Industrijskog kombinata. Ovakva odluka usledila je zbog naglog širenja pukotina na zidovima velike hale u kojoj su smeštene mašine u vrednosti od preko pola milijarde dinara.

Prema izjavi generalnog direktora Industrijskog kombinata Stevana Beka pukotine na novoj hali pozder ploča posledice su letošnje poplave. U utorak pukotine su počele naglo da se  proširuju, tako da je dalji rad u ovom pogonu bio veoma rizičan… …Još se ne zna kada će pogon pozder ploča nastaviti proizvodnju, ali je sigurno da će Industrijski kombinat pretrpeti znatne materijalne štete, s obzirom da vrednost dnevne proizvodnje u ovoj hali iznosi oko tri miliona dinara...

Pivničani i Despotovljani prednjače

Jesenja setva u toku je u svim selima komune, ali još nije dobila pravi zamah, niti se svugde razvija podjednakim tempom.

Prednjače, za sad, individualni proizvođači. Na ekonomijama zemljoradničkih zadruga još se uvek, uglavnom, vrše pripreme. Ugovaranje jedva da je krenulo sa mrtve tačke.

U Tovariševu su, na primer, ugovorena 53 jutra od planiranih 1.500, u Silbašu 70 od oko 1.400 . Bolja je situacija u Despotovu,gde je od planiranih 500 hektara ugovoreno preko 400 i zasejano 70. Zapaženo je da individualni proizvođači u Pivnicama gde je ugovoreno 600 jutara i zasejano 500, rado uzimaju đibrivo i čak ga plaćaju u gotovom, ali se ne otimaju za semensku pšenicu, iako je zadruge daju uz minimalnu maržu.

U Tovariševu zadruga prodaje „sanpastore“ i „leonardo“ po 130, a „bezostaju“ po 140 dinra kilogram. pa ipak se proizvođači opredeljuju za svoje sopstveno seme…

Radni dogovori mladih

U svim omladinskim organizacijama u toku su godišnje izborne konferencije na kojima se, pored izbora delegata za predstojeću opštinsku godišnju konferenciju Saveza omladine, razmatraju i rezultati postignuti u proteklim mesecima. To je istovremenio i prilika za radni dogovor mladih, za predlaganje novih akcija i zadataka koji stoje pred omladinom, uoči njihove godišnje konferencije, na kojoj će biti planirana aktivnost za čitavu sledeću godinu.

Sve više putnika sa pasošima

Ovog leta stanovnici Bačke Palanke i okolnih mesta nisu morali za informacije o letovanju u zemlji i inostranstvu, o turističkim putovanjima, za vađenje pasoša i druge poslove da putuju u Novi Sad ili Beograd.

Taj posao preuzala je u njihovo ime poslovnica Opštinskog turističkog saveza koja je za vrlo kratko vreme i uprkos činjenice da ne raspolaže čak ni sopstvenim prostorijama, obavila obiman posao.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Tako je za tri letnja meseca oko 900 stanovnika naše opštine putovalo u inostranstvo posredstvom turističkog saveza, izdato je 785 novih pasoša a vizirano 536 pasoša, dok je suma promenjene valute dostigla cifru od 11,5 miliona dinara.

Bačkopalančani su ove godine najviše putovali u Italiju, Zapadnu Nemačku, Austriju i Čehoslovačku, a bilo je i stotinak izletnika u vreme održavanja Segedinskih letnjih igara….

U nedelju zbor zanatlija

U nedelju 17.o.m. sa početkom u 9 časova, održaće se u velikoj sali Radničkog doma u Bačkoj Palanci zbor zanatlija, na kome će se razmatarati najvažnija pitanja njihove delatnosti, kao što su: položaj zanatstva u novim uslovima, poreska politika, socijalna zaštita, pitanje poslovnih prostorija, radnog vremena, prijema učenika itd.

Takođe će se ispitatimogućnost osnivanja udruženja i izabrati predstavnici za zbor zanatlija u Novom Sadu za prvu skupštinu Pokrajinske privredne komore…

Nova trafo – stanica

Ovih dana u Moše Pijade ulici u Bačkoj Palanci podignuta je nova trafo-stanica, koja je savremenija i dvostruko jača od dosadašnje dotrajale. Građani IV i V reona žalili su se na česte prekide struje i slabiji napon. Izgradnjom novog transformatora to će se izbeći.

U pojednimi ulicama grada vrši se i rekonstrukcija električne mreže. Radovi su završeni u Maršala Tita, Branka Radičevića, I.L.Ribara, Slavka Rodića i drugim ulicama, a sad su u toku u Borisa Kidriča ulici.

Pogledaj: Vremeplov: Kad se za telefonski poziv čekalo satima u Pošti

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here