Kad je Bačka Palanka bila turistička atrakcija

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 85 od 14. avgusta 1966. godine

1367

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 85 od 14. avgusta 1966. godine.


Bolje no ikad ranije

Povoljne vremenske prilike su nam donele obilne plodove na našim njivama i kada se prinosi koji su čak iznad očekivanja saberu sa povoljnijim položajem koji je poljoprivreda dobila reformom možemo slobodno konstatovati: Poljoprivreda nikad bolje…

Ukupan prihod je porastao za 4 odsto u odnosu na prvih 6 meseci prošle godine, postigavši sumu u visini od 4.851 milion starih dinara. Važno je napomenuti da je ovaj finansijski rezultat najvećim delom rezultat realizacije stočarske proizvodnje…

Po obračunu za prvih šest meseci ove godine dohodak dostiže sumu u visini od 1.020 miliona starih dinara prema 554 miliona iz prošle godine predstavljajući značajnu materijalnu bazu da poljoprivredna proizvodnja i uslovi privređivanja idu bržim koracima napred.

Politika raspodele dohotka u prvih 6 meseci ove godine usmerena je u pravcu povećanja ličnih primanja koja su u poljoprivredi ranijih godina bila niska i destimulativna. Najveći deo dohotka, 71 odsto, otišao je na lične dohotke radnika koji sa svim isplatama za 1966. godinu dostižu mesečni prosek po zaposlenom 56.772 starih dinara, što je za oko 40% više od 1965. godine.

Led je probijen

Oni koji možda sumnjaju u mogućnosti turističkog razvoja Bačke Palanke mogli su se u toku ove nedelje uveriti na očiglednom primeru u suprotno. U roku od četiri dana u hotelu „Turist“ boravile su dve grupe od 33 Italijana iz Modene kojima je novosadski „Putnik“ organizovao sportski ribolov u okolini Bačke Palanke i Vajske.

– Do kraja godine – kaže direktor preduzeća „Turist“ Milić Jovanović – treba da stigne još nekoliko grupa sportskih ribolovaca iz ovog grada.

Da li su gosti iz ove dve grupe bili zadovoljni svojim boravkom?

– Kako da ne i to iz više razloga. Pre svega odgovara im cena boravka jer mi dnevni pansion naplaćujemo 5.600 dinara što je vrlo jeftino u odnosu na kvalitet usluga koje dobijaju, kao i komfor u hotelu….

Jesu li to ovog leta jedini stranci?

– Nisu. Ali nteo bih da ispričam nešto što pokazuje da i ovaj kraj ovde ima turističkih privlačnosti. Prošle godine je ovde boravio jedan Francuz. I, evo, sada je ponovo ovde, ostaje nedelju dana zajedno sa svojom porodicom. Tu je došao na odmor.

Trpe radovi na nasipu

Vodostaj Dunava, koji je poslednjih dana dostigao svoj najveći ovogodišnji nivo, bio je uzrok što su obustavljeni svi radovi na izgradnji nasipa. Mada je nivo Dunava znatno manji od prošlogodišnjeg i ne preti nikakva opasnost od poplave, preduzeća koja izvode radove pretrpela su znatne štete zbog obustavljanja radova….

Prema rečima šefa gradilišta inženjera Dušana Bakića Dunav nije naneno nikakve štete nasipima koje je izvodilo preduzeće „BoškoPalkovljević Pinki“ samo što je odužio radove za petnaest dana.

– Ovih dana očekujemo dolazak „Palića“ a odmah zatim ćemo otpočeti sa isušivanjem terena. Ako bude neophodno u pomoć će nam pristići još nekoloko bagera kako bi nadoknadili propušteno vreme, kazao nam je inženjer Bakić. Za sada se nesmetano obavljaju jedino radovi od Industrijskog kombinata prema Čelarevu u dužini od jedan kilometar, a ostale radove nastavlja „Pelagonija“ iz Skoplja, koja kiperima dovozi zemlju za nasip.

I učenici po učinku

Novi zakon o učenicima u privredi predvideo je i nadoknadu za obavljeni rad. To je uslovilo da su mnoga preduzeća odbila da prime veći broj učenika opravdavajući to njihovom nerentabilnošću. To je uslovilo da veliki broj svršenih učenika osmogodišnje škole ostane kod kuće. Međutim, za preduzeće „Majevica“ učenici nisu skupi. Trenutno u ovom kolektivu oko 40 učenika izučava zanate.

Preduzeće u njima vidi svoju buduću kvalifikovanu radnu snagu. Veliki broj ovih učenika zaposliće se posle završenog školovanja u kolektivu što im daje prednost nad ostalim radnicima jer su za vreme školovanja upoznali tehnološki proces i organizaciju preduzeća.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Anka i Slavko Đurić, Boja i Pero Radumilo, Nasilija i Boro Bosančić.

Dobili kćerku: Marija i Adalbert Ormai, Slavica i Dejan Obradov, Joka i Milan Kumović, Ljubica i Risto Kokeza.

Venčani: Milorad Milošević i Ana Štajn, Vladimir Đurčanski i Jelisaveta Aleksić, Milan Tešanović i Štefica Sedlar, Dane Đurica i Marija Haška, Milorad Karanović i Mira Knežević, Borislav Bosnić i Dosta Nenadić, Milan Kralj i Desanka Višekruna, Šandor Čeh i Jelena Poropat.

Traži se centarhalf

Sudeći po poslednjim utakmicama, „Bačka“ će spremno ući u prvenstvo. Tandem Hirman – Maletin učinio je sve da se tim konsoliduje i uigra posle odlaska nekoliko standardnih prvotimaca…

Najveći problem predstavlja centarhalf. Posle odlaska Plačkova tehničko rukovodstvo trudilo se da nađe dostojnu zamenu ovom vrsnom fudbaleru, ali su svi pokušaji propali. Sentin očigledno ne može da igra u dresu broj pet. Mladi Šarović iz Tekstilca još uvek ne poseduje igračke kvalitete koji bi ga preporučili. Novi kapiten Florić je do sada bio najsigurniji. Međutim, lako je uočljivo da je na beku davao mnogo bolje partije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here