Када је „Корзо“ био једини бифе у центру Бачке Паланке

Времеплов „Недељне новине“ број 113 од 26. фебруара 1967. године

1172

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 113 од 26. фебруара 1967. године.


Предложени кандидати за посланике

За посланика Савезног већа Савезне скупштине предложен Никола Кмезић, а за посланике Привредног већа Савезне скупштине Светозар Прерадов и инж. Рајко Ерцег. За председника општинске Скупштине предложен Гавра Поганчев, а за потпредседника Бошко Самарџија.

На заједничком пленуму друштвено – политичких организација комуне, који је одржан у четвртак пре подне, разматрана је политичка активност на предкандидационим зборовима и донета оцена о досадашњој активности.

Пленум је такође предложио кандидате за посланике Савезне, Републичке и Покрајинске скупштине, док су за избор одборника Општинске скупштине донете смернице…

Кандидати за посланике

Савезно веће: Никола Кмезић, секретар за пољопривреду Извршног већа СР Србије. Привреднио веће: Светозар Прерадов, председник Скупштине општине Бачка Паланка, инж. Рајко Ерцег, директор Индустрије лимарскох производа „Јединство“ у Бачкој Паланци.

Просветно – културно веће: Светислав Стојаков, професор, директор Економске школе у Кули. Социјално – здравствено веће: Петар Ханцман, председник Скупштине општине Бачки Петровац, Андрија Ферко, лекар из Бачког Петровца. Организационо политичко веће: Коста Бошњак, политички секретар Општинског комитета Савеза комуниста у Оџацима.

Додељена одликовања председника Републике

Указом председника Републике Јосипа Броза Тита, Башић, директор Реонског погона Канала Дунав –Тиса –Дунав у Бачкој Паланци одликован је Орденом заслуга за народ са сребрном звездом, а шеф секције за одбрану од поплава Драгољуб Ристић Орденом заслуга за народ са сребрним венцем. Башић и Ристић одликовани су за успешно организовану борбу од поплава 1965. године.

На свечаној седници радничког савета погона, одликованим је ордене уручио председник општинске Скупштине Светозар Прерадов.

„Турист“ и „Јадран“ под једним кровом

Под мотивацијом да су „сазрели“ услови за интеграцију представници угоститељских предузећа „Турист“ и „Јадран“, последњих дана одржали су неколико прелиминарних састанака. На једном таквом заједничком састанку формирана је комисија чији је задатак да испита услове бољег пословања под једном фирмом.

У недељу ће се одржати заједнички састанак радничких савета „Туриста“ и „Јадрана“ који ће по свој прилици дефинитивно одлучити о интеграцији коју су представници општинске Скупштине, а нарочито председник Општине Светозар Прерадов препоручивали и раније.

– Могу вам рећи – казао нам је директор „Туриста“ Милић Јовановић – да ће здружено предузеће задржати сву радну снагу.

Бифе пуни џепове хотела!

Да је одлука Угоститељског предузећа „Турист“ о отварању јединог бифеа у центру града била оправдана и економски далековида, показују први резултати које је постигао бифе „Корзо“. Наиме, већ првих дана посета гостију је демантовала све скептике, а промет је премашио очекивања и највећих оптимиста. До сада бар, није било дана да промет није био већи од сто хиљада старих динара! А не треба заборавити да посао још није „уходан“ и да ће требати још времена док се сви послови „не разраде“.

– До сада смо потпуно задовољни радом овог бифеа – рекао нам је директор Угоститељког предузећа Милић Јовановић када смо га упитали о пословању „Корза“.

– Знамо да још није све како би требало да буде, али ћемо и то отклонити. За неколико дана монтираћемо и вентилаторе. Колико отварање овог бифеа значи за „Турист“ рекао нам је и Јовановић: – Видите док „Турист“ прави дневни промет у висини од 200-250 хиљада старих динара, овај бифе прави 100 хиљада. И то свега са три запослена, док „Турист“ запошљава на таквим пословима педесет људи.

Солидарност у борби против рака

Недавно покренута акција „Вечерњих новости“ за прикупљање помоћи за изградњу санаторијума за лечење оболелих од рака наишла је на велики одјек у нашој земљи. На иницијативу професорице – Наде Костић, Главни одбор подмлатка Црвеног крста у Гимназији у Бачкој Паланци подржао је ову акцију и већ приступио прикупљању старе хартије. Одзив грађана у овој акцији био је изнад очекивања.

Ученици сваког дана одлазе по кућама и прикупљају стару хартију. Грађани су нудили и новчану помоћ, али још није одлучено да ли ће се она сакупљати. И привредне организације из Бачке Паланке понудиле су своју помоћ, па су нека предузећа спремна да дају и већу количину старе хартије како би помогли ову хуману акцију.

Ученици Гимназије нису остали усамљени у овој акцији. На њихов позив у прикупљање помоћи укључили су се и ученици основне школе „Петар Драпшин“, као и Општински комитет Савеза омладине у Бачкој Паланци. Да би што више сакупили ученици су заказали и такмичење између разреда и одељења. Једна хумана акција наишла је на одзив у Гимназији, како од ђака тако и од просветних радника. Верујемо да у својим настојањима неће остати усамљени.

Из матичарског звања

Добили сина: Борка и Мирко Пајчин, Јелена и Стеван Олах, Милка и Мирко Кнежевић, Милена и Хуго Шантоши.

Добили кћерку: Живана и Мијо Киш, Мирјана и Мирослав Радовановић и Нада и Светозар Дабетић.

Венчани: Десан Пуђа и Мара Карановић и Владимир Радун и Мирјана Радојчић.

Умрли: Даница Петрић р. Прокин рођена 1888. и Иван Ристић рођен 1913.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here