Када су грађани, предузећа и Општина заједно градили путеве

Времеплов „Недељне новине“ број 104 од 25. децембра 1966. године

268

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 104 од 25. децембра 1966. године.


Обезбеђена средства за путеве

Како су обезбеђена средства за реконструкцију путне мреже, када ће почети радови и којим редом ће се реконструисати – то је била тема разговора нашег сарадника са председником Скупштине општине Светозаром Прерадовим.

– За реконструкцију пута Бачка Паланка – Нова Гајдобра – Гајдобра – Силбаш – Параге и пута Деспотово – Пивнице, по предрачунима потребно је 630 милиона старих динара. Та средства су обезбеђена учешћем грађана, радних организација и Општине. Или конкретније: Пољопривредно добро „Будућност“ донело је одлуку о издвајању 60 милиона старих динара, Индустријски комбинат 45, Земљорадничка задруга у Новој Гајдобри 15, Земљорадничка задруга у Гајдобри 30, Земљорадничка задруга у Силбашу 35, Земљорадничка задруга у Пивницама 50 и Земљорадничка задруга у Деспотову 20 милиона старих динара, каже Светозар Прерадов…

Можете ли нам рећи када ће почети радови на реконструкцији?

– Радови ће почети већ на пролеће. Ових дана почећемо са склапањем уговора са радним организацијама и месним заједницама. Очекујемо да ће сви радови на реконструкцији поменутих путева бити завршени у току 1968. године – нагласио је Прерадов.

Грађевинари раде пуном паром

Лепо време неуобичајено за ово доба године, изгледа да је највише обрадовало грађевинаре. Судећи по томе како се убрзано ради на новоградњама у Улици ЈНА, „Грађевинар“ је чврсто одлучио да заврши ове зграде у рекордном року.

– Тачно је да смо одлучили да ниједан дан нећемо пропустити узалуд од овог „поклоњеног“ лепог времена, – каже инж. Гавриловић, директор „Грађевинара“.

– Интензивно радимо на завршавању унутрашњих радова у зградама код породилишта. Подлога је, међутим, још увек влажна што нас спречава да приђемо постављању подова, иначе би станови били усељени већ до краја године!

И поред тога што неће бити завршени за Нову годину, станови ће врло брзо добити прве станаре. То ће се догодити већ крајем јануара, обећавају у „Грађевинару“. Иначе највећи део од укупно 28 станова у две зграде у Улици ЈНА већ је продат тако да њиховим власницима ова вест може бити најдрагоценији новогодишњи поклон.

Верна својој фабрици

Међу најбољим радницима радне јединице конфекције или, „шиваре“, како обично радници Индустријског комбината називају овај погон, је шваља Јелица Радаков. Дугогодишњи вредни радник и члан различитих самоуправљачких органа у својој радној јединици и Комбинату, ова узорна радница истовремено је и члан породице генерацијама везане за Индустријски комбинат…

Дугогодишњи сте радник у комбинату. Када сте заправо ступили на посао овде?

– Било је то још пре рата када ме је отац, радник у комбинату довео да са четрнаест година станем за машину у шивари. Од тада сам стално на истом послу, највише чак за истом машином већ читавих двадесетак година не знам ни сама тачно колико има… Имала сам само прекид од неколико година док су ми деца била мала па онда опет у шивару, за моју малу машину!

Јесте ли некада пожелели да промените посао, да се нешто ново уведе у вашем послу?

– Право да вам кажем ни не желим то. Ево, добили смо неке нове машине, модерније од оних на којима смо раније радили и још увек радимо. Нисам ни желела да добијем ту нову машину већ радим на овој мојој старој, к’о што сам и ја. Навикла сам на њу и она на мене да радимо као што треба…

Како вам се креће зарада?

– И то зависи од норме и пребачаја: буде и шездесет хиљада, а богами неки пут и око седамдесет… Како радимо и каква је потражња за врећама.

Гаталу 30, а Грубору 15 дана затвора

Осамнаестогодишњи Мане Гатало са станом у Улици Милетићевој и деветнаестогодишњи Васо Грубор са станом у Моше Пијаде 70, напали су касно у ноћи 19. августа ове године електричара Драгана Лазаревића и нанели му физичке повреде.

Гатало и Грубор сачекали су у мрачном делу Шафарикове улице Лазаревића и напали га. Лазаревић је бацио бицикл и спасао се бежањем у кућу Миланка Булића. Интересантно је да Гатало и Грубор скоро нису ни познавали Лазаревића и да су га напали без икаквог разлога.

На питање судије за прекршаје зашто су то урадили, обојица нису знали да одговоре. Мане Гатало до сада је кажњаван затвором два пута, а у пријави органа милиције каже се да је склон да напада и милиционаре. Судија за прекршаје Лука Деспенић казнио је Гатала са тридесет, а Грубора са 15 дана затвора.

Из матичних књига

Добили сина: Радојка и Божо Ракић, Нада и Илија Петковић, Зора и Шпиро Јовишевић, Јања и Здравко Врањац, Марија и Душан Кнежевић, Десанка и Душан Бубуљ, Марија и Арсеније Бичански, Вукосава и Милан Рељин.

Добили кћерку: Мира и Милорад Карановић, Милка и Жарко Шмитран.

Венчани: Михајло Николић и Невенка Којић, Слободан Керавица и Анђа Љубичић, Десимир Арсенијевић и Јелка Вашаши Јано Адамек и Зора Кнежевић.

Умрли: Милка Калајић рођена 1893. године, Софија Ненадов рођ. Весин 1891., и Ана Новаковић рођ. Вишекруна 1894. године

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here