Kako je Gajdobra dobila ime?

1440
Hram u Gajdobri koji nosi ime svetaca Petra i Pavla FOTO:Ilija Medan

Gajdobra, potom Erde-Dobra, Donja Dobra, Gaj-Dobra, Kaj-Dobra i, na kraju ponovo Gajdobra, nalazila se, prema svim dostupnim zabeleškama, južno u odnosu na njen sadašnji položaj.

 

Ime Gajdobra verovatno potiče iz spoja dva imena mesta koja su u ovom ataru postojala pre Mohačke bitke, i to poseda priora iz reda premonstrata (pripadnika viteškog reda koji je 1120. osnovao sv. Norbert u severnoj Francuskoj kako bi se pospešila hristijanizacija istočnih oblasti Nemačke), zvanog Gajdel, i mesta Dobra, koje je nastalo u njegovoj blizini.


Pročitaj i: „Most na reci Kanal“


Druga verzija nastanka imena Gajdobra je pak vezana za srpski prevod imena Erdö-Dobra (mađ. Erdö znači šuma ili gaj), jer je, pre Mohačke bitke, porodica pod imenom „Dobra“ posedovala u Bačkoj županiji više imanja, a svako od njih je, pored porodičnog imena „Dobra“, nosilo, kao bližu odrednicu, i dopunsko ime poput: Ban-Dobra (zabeležena u turskim tefterima 1590. kao naselje sa 39 domova), Kiš-Dobra (zabeležena u Kruševskom pomeniku), Eđihaza-Dobra i Erde-Dobra.

 

Deo teksta preuzet iz prvog poglavlja knjige Antona Šefera „Istorija opštine Gajdobra – od njenih začetaka do danas“ koje je sa nemačkog preveo Ratko Šutić, a koji je objavljen u „Izvornik – glasilo ogranka Vukove zadužbine u Gajdobri, Gajdobra 2005/I.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here