Како се пратила штафета младости у општини Бачка Паланка

Времеплов „Недељне новине“, број 126 од 28. маја 1967. године

590
Foto: Zgrada Opštine u Bačkoj Palanci

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 126 од 28. маја 1967. године.


Штафета свечано испраћена

У прошли понедељак локална штафета младости је испраћена из Бачке Паланке. Град је био искићен многобројним заставама и цвећем. Чак ни киша која је непрестано падала није омела скоро хиљаду грађана да изађу и свечано испрате штафету. Штафета је свечано испраћена и из свих места наше комуне: Деспотова, Силбша, Гајдобре, Нове Гајдобре, Челарева, Визића, Нештина, Обровца и Товаришева. Носиоце штафете и грађане, поздравио је у центру града организациони секретар Општинског комитета Савеза комуниста Васа Милић.

Поверење бирача у Скупштину

(разговор са председником Општинске скупштине Гавром Поганчевим)

Ви сте већ две године одборник. То ће Вам сигурно помоћи на новој дужности да продужите један континуирани рад јер сте упознати са задацима и проблемима Општине. У овом тренутку, после консолидовања, сигурно сте већ сагледали прве проблеме?

– Општина као целина, са својим привредним и друштвеним развојем, и друге друштвено – политичке организације налазе се у једном сталном динамичном кретању и развоју. И нормално је да у једној таквој динамици, постоји низ проблема који очекују решење од стране Општинске скупштине, њених органа, месних заједница и свих других друштвенио – политичких фактора укључујући све наше грађане…

Од ступања на снагу нових привредних мера прошло је скоро две године. Ваш досадашњи положај, као и дужност одборника, омогућили су вам да сагледате место привреде комуне у новим условима. Интресује нас да ли би нам могли одговорити,где се сада налази наша привреда?

– Иако су од ступања на снагу нових привредних мера прошле већ две године, дејство привредне реформе осетније се приметило тек у првим месецима ове године. То је приметно у свакодневном разговору и контактима. Јасно, они који су реформи пришли
озбиљније и који су покушали да у новим условима реалније сагледају своје место, данас већ послују као добри привредници. У целини мислим да је таквих било више. Међутим, било је и таквих који су реформу олако схватили. Да не кажем да су је подценили. Данас, јавност је са тим упозната, налазе се пред тешко решивим проблемима (ДИП, Јела, Марина, Услужни центар и други). Ипак, оптимистички се даље може гледати на развој наше привреде…

Пет година Гимназије

Низом пригодних свечаности прошле недеље, у оквиру Дана школе, обележена је петогодишњица Гимназије. У уторак, 23. маја, одржана је свечана седница Савета радне заједнице на којој су подељене награде најбољим ученицима. До сада је Гимназију завршило 215 ученика и сви су (сем једног) наставили школовање на вишим или високим школама. Интересовање за Гимназију је велико. Само ове године има 550 ученика, највише од свих средњих школа у граду. Али, простор је и даље проблем број један. Колико велико интересовање влада за Гимназију најбоље говори и податак
да се после у њу уписују само одлични или врло добри ученици.

Кише ометају радове

Последње кише омеле су градитеље насипа, рекао је шеф градилишта инж. Душан Бакић, додавши, да рок за завршетак радова неће бити померан.

– Очекујемо да ће овај део насипа, од Индустријског комбината до асфалтног пута, бити завршен до краја јула. Када кажем завршен мислим да ће бити сасвим обликован – рекао нам је инж. Бакић. – На градилиште је дошао багер „Тиса“, а очекује се и долазак багера „Баошић“ што ће у убрзати радове.

За недељу дана – 20 милиона

Трговинско предузеће „Подунавље“ већ неколико дана даје апарате на шестомесечни бескаматни кредит и без икакаквог учешћа. Ово се одразило на промет. Само за недељу дана једна продавница издала је телевизора, бицикала, радио апарата,
транзистора, машина за прање рубља и других апарата у вредности од преко двадесет милиона старих динара… Међу корисницима овог кредита највише се налази земљорадника.

Замена за „парњачу“

У кругу Кудељаре у Младенову тренутно најинтереснатнији објекат јесте добро очувана зграда некадашње корпаре у којој је радило двадесетак радника – корпара. Ова зграда постала је власништво кудељаре и у њој ће се сместити нов погон са модерним машинама. У старој згради која више личи на некакву шупу, за рад машина користи се пара. Зграда је дугачака око 60 метара, довољно пространа и светла, са могућностима добре вентилације. На једном крају ове зграде доградиће се хала дужине 25 метара у коју ће се поставити нова ломилица кудељне стабљике.

Шест деценија без камџије

Цветко Мишков има 70 година. Живи са сином у великој кући пространог, економског дворишта у Улици Бориса Кидрича 130 (садашња Цара Лазара). То је Стара Паланка, широка, дугачка улица. Старац и његов син Тодор поносни су, јер имају најбоље коње
у Старој Паланци.

– То је раса „нониус“ – каже стари Цветко – и мало су „тежи“ и „ладнији“ коњи, али су баш због тога душу дали… Довољно је да их само упрегнеш. Ех, синко, каква је то само мирноћа и способност… Син и ја имамо десет хектара земље и сејемо све сем сунцокрета. Са „Биском“ и „Олгом“ све урадимо… У нашем пространом атару нема тврдих путева, па тамо где трактори не могу, могу наше кобиле. Погледај само какви су то коњи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here