Касни изградња Дома здравља

Времеплов „Недељне новине“ број 121 од 23. априла 1967. године

668

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 121 од 23. априла 1967. године.


Оријентација на робну производњу

Село и проблеми пољопривреде у условима деловања реформе – то је била тема саветовања које је прошле среде организовао Општински комитет Савеза комуниста… Саветовању су присуствовали и председник Одбора за Пољопривреду покрајинске Скупштине Јон Србован и посланик покрајинске Скупштине Радован Исаков…

Подносећи уводни реферат Драган Ђерић је истакао да је реформа утицала да се промене услови привређивања у пољопривреди.

– Различитост и услови развоја појединих села су још увек видљиви, али те разлике се осетно мењају и јављају се тенденције сталног приближавања – истакао је Ђерић… У кореферату о положају пољопривредних добара у условима реформе кога је поднео Миливоје Кнежевић истакнуто је да пољопривредне организације још увек немају онакав економски третман какав би требало да имају.

– Упоређујући просечне приносе у последње две године и висину акумулације по хектару долазимо до закључка да економски положај ратарске производње није онакав какав се мисли да јесте – истакао је Кнежевић. – Пољопривредна добра су у 1966. години остварила добре финансијске резултате више због високе производње, а не, како се обично мисли, због повољног економског положаја.

Мијалко Тодоровић посетио Пивнице

Секретар Извршног комитета ЦКСК Мијалко Тодоровић посетио је у среду поподне Пивнице у друштву члана Извршног комитета ЦКСКЈ Данила Кекића, председника ПКСК Мирка Тепавца, секретара ИКПКСК Мирка Чанадановића, покрајинског секретара за пољопривреду др Тодора Бировљева и потпредседника покрајинске Привредне коморе инж. Саве Филиповића.

Госте су на улазу у зграду земљорадничке задруге дочекали председник општинске Скупштине Светозар Прерадов, секретар ОКСК Драган Ђерић, председник општинске Конференције социјалистичког савеза Гавра Поганчев и управник земљорадничке задруге Лаза Збућновић.

После краћег задржавања у просторијама Земљорадничке задруге гости су посетили двориште неколико коопераната.

Касни изградња Дома здравља

Пре неколико бројева објавили смо да ће Дом здравља, који је у изградњи, бити завршен до 31. јуна, а да ће његово отварање бити 7. јула. Међутим, сви су изгледи да од предвиђеног рока неће бити ништа.

– Тачно је да смо свечано отварање предвидели за 7. јул, али већ сада могу да тврдим да свечано отварање неће бити пре септембра ове године – рекао нам је у разговору др Драган Јовановић, управник Дома здравља. Интересовало нас је зашто је дошло до померања датума. Тим пре када се зна да су средства за његово довршење обезбеђена већ одавно.

– Касни „Грађевинар“ – каже др Јовановић. Ми ту ништа не можемо. Тачно је да су средства обезбеђена. Међутим, све зависи од „Грађевинара“. Дали је за отварање Дома обезбеђено све остало? – било је наше следеће питање.

– Намештај и опрема нису још. Ми, истина водимо преговоре са неким предузећима, али средстава немамо. Да будем искрен не знам тачно ни да ли ће их бити. Све што смо имали дали смо за изградњу…

Да ли ће Дом здравља имати све специјалистичке службе?

– Све сем хирургије. Пацијенти неће морати да путују у Нови Сад сем у случају хируршких интервенција.

Аутсајдери доносе велике паре

Када је прошле недеље радио објавио да су фудбалери Црвенке направили изненађење и победили у гостима крагујевачког Радничког, Паланчанин Јосиф Јулинац, педесет петогодишњи месар више од свих радовао се овој победи. Јулинац је био толико сигуран у победу гостију да је овај сусрет „фиксирао“. И није се преварио. Са још једним играчем спортске прогнозе постао је срећан добитник прве награде од 10.289,650 старих динара.

– Видите, био сам упоран и морао сам већ једном добити – каже Јулинац. Спортску прогнозу играм од њеног оснивања, али до сада нисам имао среће. Црвенка је на мене оставила велик утисак приликом гостовања у Бачкој Паланци. Био сам сигуран у те момке и нисам се преварио…

Паре су дошле у правом моменту – каже Јосиф. Продавницу ћу снабдети свим уређајима и потпуно је реновирати. Купићу и нова кола пошто ми је „Олимпија“ стара десет година и скоро више није за употребу. Ових дана ћерка ће ми се удати и зато су потребне велике паре. Направићу праву бачку свадбу, онако по нашки. Син Стеван је на студијама у Сарајеву и сада се неће морати бринути за стипендију.

Из матичарског звања

Добили сина: Јаворка и Младен Михајловић, Катица и Радисав Чукић, Светлана и Живко Јовишевић, Љубица и Недељко Лукић, Ана иДанило Кундачина, Невенка и Здравко Кесић и Марица и Димитрије Ристић.

Добили кћерку: Софија и Никола Слепчев, Сунчица и Тодор Миљковић, Ивана и Стојан Радивојков, Стојанка и Јеврем Антић, Радојка и Стево Родић, Ружица и Андрија Шајбер и Даринка и Војко Периз.

Венчани: Иван Радовић и Зорица Мишков, Пал Тот и Ева Спачек, Славко Боснић и Душанка Ерцег, Богдан Југовић и Јасмина Беочанин, Душан Бубањ и Даница Живков и Ратко Вишекруна и Милка Рађеновић.

Умрли: Драган Рађеновић (54) и Славко Радосавкић (71)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here