Lep gest radnika PD „Budućnost“

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 51 od 19. decembra 1965. godine

489

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 51 od 19. decembra 1965. godine.


Vojnici, srećan praznik!

U sredu, 22. decembra u svim kasarnama širom zemlje, na graničnim karaulama i na aerodromima pripadnici Jugoslovenske narodne armije proslaviće svoj praznik koji kao uvek dočekuju sa novim uspesima u podizanju borbene spremnosti.

Ali JNA nije samo čuvar naše socijalističke zajednice već i njen graditelj. Rođena u ognju revolucije i prekaljena od Rudog preko Igmana, Kupresa, Neretve, Sutjeske, Zelengore do – slobode, JNA je na tradicijama narodnooslobodilačkog rata nastavila izgradnju u miru.

Teško je tačno utvrditi i sabrati kilometre novih železničkih pruga i autostrada i izbrojati tunele i mostove koje su od rata na ovamo izgradili vojnici. Pripadnici JNA uvek su s narodom. Kad je najteže, prvi su da pomognu…

…Takva je JNA. Zato je njen praznik i naša radost.

Koliki je porast cena i troškova života u 1965.

Prema najnovijem saopštenju Saveznog zavoda za statistiku, cene namalo u novembru ove godine bile su za 52% veće od prosečnih cena u 1964.godini, a troškovi života obračunati u tom razdoblju povećani su za 59%.

Ako se pak uporede cene na malo i troškovi života za period 1. januar – 30. novembra 1965. prema istom razdoblju 1964.godine, onda izlazi da su cene porasle samo za 28%, a troškovi života su povećani za 33%.

Najrealniju predstavu o porastu cena i troškova života pruža, međutim, podatak o kretanjima u prošlom mesecu u odnosu na novembar 1964. Za godinu dana cene na malo porasle su za 44% (poljoprivred- ni proizvodi sa sezonskim za 53%, industrijski artikli za 40%, alkoholna pića za 47%, usluge za 52%).

Troškovi života povećani su za godinu dana (od novembra 1964. do novembra 1963.) za 47%. Od svihgrupa izdataka najveći porast je zabeležen u grupi kultura i razonoda za 65%, a najmanji u grupi saobraćaj i PTT. Povećanje po grupama iznosi: ishrana za 48%, du- van i piće za 54%, odeća i obuća za 38%, stanovanje za 54%(stan 67, ogrev i osvetljenje 61%, pokućstvo 34% i higijena za 58%).

Seminar o socijalnim problemima

U prisustvu oko 40 učesnika iz cele Vojvodine, u prostorijama hotela „Turist“ održan je ovih dana trodnevni seminar na temu: „Socijalni problemi i socijalni rad u industrijskim preduzećima AP Vojvodiie“.

Ovaj seminar predstavlja jednu od akcija, koje pokrajinski sekretarijat za zdravlje i socijalnu politiku namerava da sprovede radi poboljšanja i proširenja mreže službi socijalnog rada u privrednim organizacijama.

Blagovremene pripreme gorana

Analizirajući ovogodišnju aktivnost gorana na području opštine, rukovodstvo ove organizacije konstatovalo je na poslednjem sastanku da nisu postignuti bog zna kakvi rezultati.

Rečeno je da za to dobar deo odgovornosti snosi i Opštinski odbor gorana, koji nije imao ni svoj program aktivnosti. Istina, uslovi rada neko vreme bili su otežani letošnjom poplavom ali se, ipak, moglo više učiniti na pošumljavanju terena i drugoj aktivnosti.

Stoga su preduzete blagovremene mere za intenzivniji rad ove organizacije u narednoj godini.

Oops...
Slider with alias petrusha not found.

 

Već se priprema i program delatnosti, a neke ak- cije će se izvesti još u toku ovog meseca. Uskoro treba da se održi i godišnja skupština.

Lep gest radnika PD „Budućnost“

Prošle nedelje radnici Poljoprivrednog dobra „Budućnost“ u Bačkoj Palanci koji rade na Prvoj upravi otkrili su na svečan način nadgrobni spomenik svom preminulonm drugu Paji Karasu koji je vozeći traktor, prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći. Spomenik je podignut iz sredstava koje su skupili sami radnici.

Pored ovog lepog gesta, kolektiv preduzeća materijalno je pomogao porodicu pokojnog Karasa koji je za sobom ostavio ženu i dvoje dece.

Sredom u 12 h – Novogodišnja gužva tek počinje

U nedavno otvorenoj lepo uređenoj prodavnici, novosadske modne kuće „Novitet“ u Bačkoj Palanci razgovarali smo sa Ivanom Tomanom, današnjim gostom naše rubrike „Sredom u 12 h“.

Još je rano da se donose neke ocene da li su potrošači primili vašu prodavnicu, ili ne. Ipak…?

-Ipak mogu da kažem da polako, ali sigurno stičemo stalne mušterije. Trudimo se da nam izbor bude uvek raznovrstan i cene na nivou ostalih prodavnica, ako već ne možemo jeftinije. Pored toga, priredimo i po neko iznenađenje kupcima, prijatno, naravno. Eto danas, na primer, pustili smo u prodaju ženske kape i šubare od veštačkog krzna po ceni od 700 dinara. Za samo jedan sat čitava količina od stotinak komada šubara je prodata. Zbog toga nameravamo da ovih dana donesemo iz Novog Sada još nekoliko stotina komada ovih kapa…
…Nije mnogo vremena ostalo do novogodišnjih praznika. Da li se već osećaju znaci poznate praznične groznice“ koja redovno hvata potrošeče u ovakvim prilikama?

-Novogodišnja gužva tek počinje. Iz iskustva znam da će najgore biti tek tamo negde na dan – dva pred praznike, jer svi kao da čekaju poslednji trenutak za kupovinu.

Inače, pripremili smo dovoljno zaliha i onih sitnijih artikala kao što su maramice, čarape, košulje, kravate itd. koje se obično kupuju kao poklon u ovakvim prilikama. Dobru prođu imaće i haljine za praznike, sudeći po tome što je količina novogodišnjih toaleta od taft – svile sa zlatnim žicama već rasprodata, i pored dosta visoke cene.


Pogledaj: Vreme kada u Bačkoj Palanci nije mogla da se pronađe ni kesica bibera

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here