„Меркурови“ производи у Монтреалу

Времеплов „Недељне новине“ број 123 од 7. маја 1967. године

379

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 123 од 07. маја 1967. године.


„Меркурови“ производи у Монтреалу

Некако пред Први мај, дневни листови јавили су да је и бачкопаланачко предузеће „Меркур“ добило диплому „за веома високе производне и економске резултате у групацији кожне галантерије СФРЈ“.

Новине су још јавиле да је такву диплому добило само десет предузећа са територије Војводине… Некако пре додељивања овог високог признања „Меркур“ је добио још једно: одлучено је да његови производи путују у Монтреал, у Канаду, на Светску изложбу…

– То је тражио од нас „Занат – експорт“- рекао нам је директор „Меркура“ Раде Мандић. – Продаја ових производа њихова је ствар. Они ће нама, по преузимању робе, све платити… Само учествовање на Светској изложби представља велики успех „Меркура“, који ће у својој групацији кожне галантерије представљати Југославију.

Овакве успехе „Меркур“ је могао постићи само савременом организацијом рада и залагањем читавог колектива. Њихови инострани партнери који су их посетили, изненадили су се начином организације. Искрено су признали да је „Меркур“ у томе отишао испред њих…

– Још када би имали онакве машине какве они имају – вајка се Мандић…

Свадбе на улицама

Расположење да се Првомајски празник дочека и прослави у штимунгу весеља, и поред мутног неба уочи првог маја, „поправило“ је изненадно сунце које се у раним јутарњим часовима појавило. Леп првомајски дан дошао је као „поручен“ за бројне породице које су похитале да проведу празнични дан на традиционалним излетиштима.

Багремара, Младеново, поход преко скеле, фрушкогорска излетишта и друга места постала су „мета“ излетника. Већина Бачкопаланчана провели су празнични дан у ближој околини или код кућа. Улице града искићене заставама и весељем за време првомајског празника имале су необичан изглед и због сватовских поворки.

Последњих година постала је традиција да се склапају првомајски бракови. Бројни  сватови „крстарили“ су улицама, певали… Само у Бачкој Паланци склопљено је бар десетак првомајских бракова, а у Гајдобри је било пет нових. Бракови су се 1. маја склапали и у другим местима наше општине. Најбоље су ипак прошле угоститељске радње јер је њихов промет био рекордан.

Осуђена кућна помоћница

Кућна помоћница Славица Тркуља (22) „зарадила“ је пет месеци затвора условно на четири године. Радећи два месеца прошле године у стану др Живана Крнајца, она је из ормана узела 58.000 старих динара и за тај новац купила за себе и мужа одећу. Међутим, убрзо је после тога признала да је узела новац.

Шест нових улица

Урбанистичке „маказе“ мењају лик и подручје града. Између осталог у нашем граду захваљујући новим „приземљушама“ у Жељезничком и Фабричком насељу у Новој Паланци „ничу“ нове улице.

У Фабричком насељу нове улице су: Милана Бурсаћа, Младена Стојановића, Јандрије Томића и Његошева, а у Жељезничком насељу Нове Паланке нове улице су: Ранка Шипке и Марије Бурсаћ.

Занимљиво је да највише од 59 улица – носи називе имена и презимена народних хероја наше народноослободилачке борбе, док симболичне називе има десет улица.

Седам улица „крштено“ је именима наших песника и књижевника, а пет улица именима заслужних просветитеља и истакнутих бораца за права наших народа. Три улице добиле су називе по историјским местима у нашој земљи, две носе имена истакнутих научника, две наших градова.

Старе предратне називе задржало је десетак улица. Најдужа је Улица Дунавска обала – 2.500 метара.

Из матичарског звања

Добили сина: Милка и Богдан Селаковић

Добили кћерку: Душанка и Фрањо Грилец, Стоја и Спасо Штрбац, Сава и Мирко Поповић, Илонка и Милош Пејаков.

Венчани: Бошко Бенић и Милка Прпа, Јанош Золарек и Јулијана Андрић, Драган Јелић и Нада Драгојловић, Стево Шкрбић и Милева Чегар, Димитрије Мишков и Верица Марковић, Стеван Пандуров и Драгица Бјељац и Иван Мишков и Ружа Школоња.

Умрли: Јован Вулетин (69).

Сада или никада

…Већ у недељу Бачка ће се поново наћи пред још једним тешком препреком. У госте долази титоградска Будућност која је од увек представљала тешког противника за паланачког лигаша. Због свега тога Бачкој неће бити лако.

– Ми у недељу морамо победити – кеже тренер Хирман. – Уколико изгубимо ову утакмицу тешко да ћемо се до краја првенства извући из тешке ситуације. Током прошле недеље сви кандидати за први тим озбиљно су се припремали за недељни сусрет и орни су за борбу. Међу играчима влада расположење и зато треба очекивати да ће се максимално заложити да би освојили два драгоцена бода. Тим за недељну утакмицу још није познат.

Миомир Мишков брани титулу

Стонотениски одбор Војводине одлучио је да се овогодишње појединачно такмичење најбољих јуниора и сениора Покрајине одржи у Бачкој Паланци у организацији СТК „Бачка“… У јуниорској конкуренцији главну реч водиће Паланчанин Мишков, јуниорски првак Србије, док су у сениорском такмичењу снаге изједначене и победник се неће знати до последњег сусрета.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here